1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

„Ešdaun je predstavljao moć međunarodne zajednice“

24. decembar 2018.

Različite su ocene mandata Pedija Ešdauna u BiH kao visokog predstavnika - jedni ga vide kao čoveka koji je jačao BiH, a drugi kao nekoga ko je pokušao da razori Dejtonski mirovni sporazum.

https://p.dw.com/p/3AZtB
Paddy Ashdown Porträt
Foto: picture-alliance/AP Photo

Pedi Ešdaun je bio na mestu visokog predstavnika u BiH od 2002. do 2006. godine. Međunarodni intervencionizam dobio je sve obrise u BiH upravo za vreme njegovog mandata, s obzirom na broj smenjenih zvaničnika, njih preko 90, najviše iz Srpske demokratske stranke (SDS). Samo u jedom danu Ešdaun je smenio 59 javnih i partijskih funkcionera ove partije, uz klauzulu da se mogu vratiti na funkcije nakon što bude uhapšen Radovan Karadžić.

Pokušao da razori Dejtonski sporazum

Dragan Kalinić, tadašnji predsednik SDS-a i Narodne skupštne RS, kaže da nije ožalošćen smrću Ešdauna. Podsetio je da je smenjen 2004. godine kao deo mreže podrške Radovanu Karadžiću, što je bilo, kako kaže politička lustracija koja je trajala više od pet godina. 

Tada su još trajno smenjeni Pantelija Ćurguz, Nedjeljko Đekanović, Božidar Vučurević, Cvijetin Nikić, Milan Ninković, Duško Kornjača, Milan Tupajić, Rodoljub Đekanović, Zoran Petrić, Mile Pejčić i Savo Krunić.

Ognjen Tadić, koji je tada bio član SDS-a kaže da većina problema koje BiH ima sa Ustavom, dolazi upravo iz tog perioda.

"On je i posle svog odlaska pokušao da razori Dejtonski mirovni sporazum, a poslednji pokušaj je bio u Domu lordova, nako čega su britanski predstavnici došli u BiH i uverili se da stanje nije takvo kakvim ga je Ešdaun predstavio. Naravno, kada živ čovek ode sa ovog sveta to je udarac za njegovu porodicu i svaki živ čovek izražava saučešče zbog toga".  

Nesebična posvećenost BiH

S druge strane u Stranci demokratske akcije (SDA) imaju samo reči hvale za Ešdauna i njegov rad u BiH. Predsednik SDA Bakir Izetbegović, uputio je telegram saučešća njegovoj porodici naglasivši da je "BiH od proglašenja nezavisnosti i međunarodnog priznanja u lordu Ešdaunu uvek imala iskrenog prijatelja" i naglasio da će posebo pamtiti njegov angažman na čelu Kancelarije visokog predstavnika, kada je svojom odlučnošću presudno uticao na sprovođenje važnih reformi u BiH. 

"Lordu Ešdaunu smo zahvalni i za nesebičnu posvećenost Bosni i Hercegovini nakon okončanja mandata u našoj zemlji. Svedoci smo da je i poslednje dane svog života posvetio stanju u BiH, snažno zastupajući njene interese".

Potpredsednik Republike Srpske, Ramiz Salkić rekao je da je Ešdaun bio jedan od najpozitivijih visokih predstavnika koji je doneo najviše koristi za BiH.

"Njegovi potezi i koraci su značajno doprineli napretku BiH, što su trebali da rade i oni visoki predstavnici koji su bili pre i posle njega. On je imao snagu da objedini sve one koji su bili u Savetu za implementaciju mira za podršku za svoje poteze. Nikom to nije uspelo od visokih predstavnika", rekao je Salkić.   

Još je rano za ocene

Analitičar Enver Kazaz kaže da je Ešdaun smenio Dragana Čovića 2005. godine sa mesta hrvatskog člana Predsedništva BiH, te da je radio na reformi odbrane, koja je završena na kraju njegovog mandata, kao i na reformi policije, koja nije završena po njegovim preporukama. Donosio je odluke, nametao zakonska rješenja i tada je na sceni bila prava snaga međunarodne zajednice, kaže Kazay i dodaje: 

„On je imao onu moć koju je u tom trenutku imala međunarodna zajednica. Moglo bi se reći da su njemu karte bile dobro raspoređene. Bez snažne Rusije on je mogao da sprovodi reforme u BiH. Čim je Rusija postala jaka, međunarodni politički faktor, pozicija visokog predstavnika u BiH je oslabila. Zato je Ešdaun mogao da izvede najveći broj reformi u BiH". 

Pedi Ešdaun je nametnuo preko 400 odluka, što je više od svih ostalih šest visokih predstavnika zajedno. Da li su one bile opravdane ili ne, analitičari veruju da je još rano za takve ocene s obzirom da BiH generalno, u stvarnom reformskom smislu, nije puno odmakla od vremena Pedija Ešdauna i njegovog mandata u BiH. 

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android