Najnovije vesti
Vesti Svet
U SRBIJI NAJVIŠE OBOLELIH Bolest koja je trebalo da bude POTPUNO ISKORENJENA, vratila se na velika vrata u Evropu zahvaljujući antivakcinašima

U SRBIJI NAJVIŠE OBOLELIH Bolest koja je trebalo da bude POTPUNO ISKORENJENA, vratila se na velika vrata u Evropu zahvaljujući antivakcinašima

Rastući pokret antivakcinaša u Evropi, podstaknut društvenim mrežama i antiestablišmentskim populistima, ugrožava ljudske živote i kriv je za najveću rasprostranjenost malih boginja u poslednjih 20 godina, upozoravaju stručnjaci za zdravlje.

Boginje, kombo Foto: Profimedia / RAS Srbija
Boginje, kombo

List "Gardijan" je analizirao podatke Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji pokazuju da je ove godine širom Evrope zabeleženo oko 60.000 slučajave zaraze malim boginjama, odnosno morbilama, što je dva puta više nego prethodne godine i najviše u ovom veku. Zabeleženo je i 72 smrtna slučaja, što je takođe dva puta više nego 2017. godine.

Stručnjaci za zdravlje upozoravaju da antivakcinaši i drugi skeptici po pitanju vakcinacije dovode do smanjenja nivoa kolektivnog imuniteta na zaraze poput morbila, humanog papiloma virusa, gripa i drugih bolesti i da njihove stavove dodatno pojačavaju i šire društvene mreže i desničarski populisti koji su skeptični prema medicinskim vlastima.

Foto: Public domain / Wikipedia

Vitenis Andriukaitis, evropski komesar zdravlja, optužio je desničarske populističke političare za neodgovornost, širenje lažnih vesti o bezbednosti vakcinacije i stvaranju klime pune sumnje.

- Nisam samo ja zabrinut, celo naučno društvo je zabrinuto - epidemiolozi, pedijatri, stručnjaci za zarazne boelsti i mnogi ministri zdravlja. Nezamislivo je da danas imamo smrti uzrokovane morbilama - decu koja umiru od morbila. Obećali smo da će do 2020. godine Evropa biti potpuno bez morbila - rekao je Andriukaitis, bivši kardiohirurg.

Set Berkli, šef globalne alijanse za vakcinaciju Gavi, rekao je da je skepticizam zarazan kao bolest.

- Svet je danas veoma ranjivo mesto. Ne znam da li ima ijedne zemlje danas gde nema nekih preispitivanja (vakcinacije) - rekla je Hajdi Larsen, direktor Projekta za izgradnju poverenja u vakcine.

Različite vakcine izazivaju protivljenje u različitim zemljama.

Poslednji podaci pokazuju usku vezu između broja vakcinacija i izbijanja zaraza.

Ono što je posebno alarmantno jeste da je u Srbiji zabeleženo čak 640 slučajeva zaraze od morbila na milion stanovnika.

Prema podacima SZO, procenat vakcinacije protiv malih boginja prošle godine je u Srbiji bio oko 86 odsto. S druge strane, taj procenat je u Velikoj Britaniji bio veći - 92 odsto, pa je broj slučlajeva zaraze bio mnogo manji - samo 14,4 slučaja na milion stanovnika.

SZO, EU i SAD su uspostavile grupe za istraživanje uzroka odbijanja vakcinacije i pokušavaju da nađu načine da ljude ubede u njihovu bezbednost i efikasnost. Iz SZO kažu da im stalno dolaze molbe državnih vlada koje traže pomoć.

Mapa koja prikazuje rasprostranjenost malih boginja u Evropi na milion stanovnika
Foto: Svetska zdravstvena organizacija / screenshot
Mapa koja prikazuje rasprostranjenost malih boginja u Evropi na milion stanovnika

Desničarski populistički političari u zemljama poput SAD, Italije, Poljske, Francuske i drugih priključile su se skepticima, podržavaju ih i zalažu se za pravo roditelja da ne vakcinišu svoju decu u zemljama gde je to zakonom obavezno pre nego što deca pođu u školu.

- Oni su veoma neodgovorni. Videćemo šta će se desiti sa zarazama kada takvi ljudi budu na vlasti, ti koji od početka koriste lažne vesti - rekao je komesar Andriukaitis.