Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.12.2018.
00:12
E. V. A

Zaustavite progon na Kosovu!

Srpska zajednica u Americi uputila je peticiju predsedniku Donaldu Trampu i Kongresu SAD u kom zahtevaju zaštitu od progona srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u kojoj ga podsećaju da je njih milion glasalo za njega.

EPA/LUDOVIC MARIN / POOL
Donald Tramp

Ova peticija usledila je nakon što je Tramp poslao slična pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i prištinskom Hašimu Tačiju u kom ih poziva da iskoriste jedinstveni trenutak i postignu konačni i trajni sporazum za koji navodi da je nadohvat ruke.

U pismu Vučiću koje je potpisao Tramp, Vučić se "ohrabruje da u završnoj fazi postizanja sporazuma s Kosovom upotrebi političko liderstvo u donošenju odluka koje bi zadovoljile interese obeju zemalja". U pismu Tačiju, podseća se da su "SAD značajno investirale u kosovsku nezavisnost i suverenitet".

Dogovor ni blizu

Predsednik Vučić je to prokomentarisao rečima da "pismo pokazuje da su SAD zainteresovane za rešavanje problema Kosova kompromisom, ali da dogovor nije ni blizu. On je taj zaključak obrazložio činjenicom da Priština nije povukla carine od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i da Trampovo pismo vidi kao nedvosmislenu podršku nezavisnosti Kosova.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Vladislav Jovanović ocenjuje da SAD ne kriju da im se žuri da se kosovsko pitanje reši. On smatra da to Srbiji ide u korist, jer će u tom slučaju morati da joj se ponudi više, kako bi konačno rešenje bilo prihvatljivo i za Beograd.

Prema Jovanovićevim rečima, SAD bi najviše volele da ubrzaju proces dogovaranja i to krunišu dolaskom najviših predstavnika Srbije i Kosova u Vašington, ali da je pitanje koliko je to ostvarljivo.

Predsednik Vučić izjavio je da Srbija mora da nastavi pregovore i da u taj proces osim SAD treba da budu uključeni i Rusija, Kina, EU i UN.

Plan "B"

Međutim, Vladislav Jovanović kaže da je proširenje kruga onih koji bi odlučivali o konačnom rešenju, plan "B" Amerike, u kom bi i dalje učestvovala EU iako se do sada pokazala nemoćnom da pregovore privede kraju.

- Plan "B" bi značio da SAD prihvate i prisustvo drugih u donošenju konačne odluke, i to bi moglo ličiti na neku vrstu međunarodne konferencije. I drugi su zainteresovani za situaciju na Balkanu, kao što su Rusija, Kina, Turska. Takođe se te zemlje moraju pitati, odnosno moraju se sagledati i njihovi interesi - kaže Jovanović i dodaje da proširenje kruga učesnika ne bi značilo njihovo ičešće u direktnom dijalogu, već pravo da ga nadgledaju.

On kaže da je to okvir koji sigurno više odgovara Beogradu, jer bi se čuli i glasovi onih kojima ne odgovara dalje slabljenje Srbije.

Najurite ljude Hilari Klinton

Peticiju srpsko-američke zajednice s naslovom "Zaustavite progon pravoslavnih Srba na Kosovu i Metohiji" potpisalo je već oko blizu 4.000 ljudi, i u njoj se predsednik Donald Tramp i članovi Kongresa pozivaju se da prestanu da podržavaju albansko rukovodstvo na čelu sa Hašimom Tačijem i stvaranje vojske u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija kojom se krši Rezolucija SB UN 1244.

Takođe, traži se da objave rezoluciju kojom se osuđuje progon srpskih hrišćana, Jevreja, Roma i drugih manjina koje sprovodi režim Hašima Tačija, ali i da se ponudi podrška i pomoć proteranim manjinama u regionu.

Peticija sadrži i poziv da se sazove sednica Senata o uticaju i troškovima destabilizujuće spoljne politike SAD prema Srbiji i njenoj pokrajini Kosovo i Metohija, da se povuku svi predstavnici SAD sa Kosova iz prethodne administracije (Baraka Obame i državnog sekretara Hilari Klinton) i zamene Trampovim ljudima.

Ističe se i da je pokrajina kolevka srpske civilizacije i podseća da je više od dve trećine Srba proterano s Kosmeta, uključujući i govtovo svih 40.000 iz Prištine.

"Stoprocentna taksa nametnuta je Srbiji, dok je Albaniji spuštena na nulu. Sve ovo je napor režima Hašima Tačija da u potpunosti protera srpske hrišćane i druge etničke manjine uključujući Jevreje i Rome", navodi se u peticiji i ističe da je Savet Evrope označio Hašima Tačija kao vođu albanskog kriminalnog kartela koja je poput mafije, a uključena je u šverc heroina, oružja i ljudskih organa.

"Prema Karli del Ponte, nekadašnjem tužiocu u Hagu, Hašim Tači je odgovoran za krađu organa 300 Srba u zatvorima smrti u Albaniji", stoji u peticiji.

Ništa bez Rusije i Kine

Bivši ambasador Milisav Paić smatra da Srbija ne sme da ignoriše inicijative SAD, ali da ne bi bilo dobro da pristane na dijalog Beograda i Prištine u kojem bi posrednik bile samo SAD, bez Rusije, Kine, pa i EU.

- Nije slučajno što se američki predsednik Tramp s pismima Vučiću i Tačiju pojavljuje u trenutku kada je dijalog u Briselu praktično mrtav, što podseća na scenario rešavanja krize u BiH.

Gde potpisati...

Naši ljudi peticiju mogu potpisati na sajtu www.change.org. Peticija je s nazivom "Stop the Persecution of Serbian Christians in Kosovo and Metohija"
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online