Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:04, 23. 12. 2018.

| Društvo

"Železnice": Počinje postavljanje rampe na prelazu kod Međurova

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
pruga međurovo
Protest ipak imao efekta; Foto: Vanja Keser

Posle tragedije u kojoj je poginulo petoro, a na desetine povređeno kada su se sudarili voz i autobus kod Donjeg Međurova, ali i protesta građana ogorčenih što pružni prelaz nije odavno obezbeđen, iz Železnica Srbije kazali su da danas, u ponedeljak 24. decembra, počinju radovi na postavljanju rampe.

Portparol ovog preduzeća Nenad Stanisavljević kazao je da bi radovi trebalo da budu završeni za 15 dana, ukoliko ne bude loše vreme, te će tako za oko dve nedelje ovaj prelaz biti bezbedniji.

Sutra (ponedeljak, 24. decembar) počinju radovi na prelazu u Međurovu, i ako ne bude nekog nevremena 15 dana je rok za završetak. Ostaje ovo što smo uveli juče - dežurni železničar. On će ostati tu i postavlja se rampa i to će biti rešenje koje ostaje na snazi sve dok se ne modernizuje cela pruga Niš - Brestovac - rekao je Stanisavljević u nedelju kasno uveče.

Ostajući pri stavu da za pogibiju ljudi na tom mestu nisu odgovorne Železnice Srbije, Stanisavljević apeluje na građane da poštuju signalizaciju i nikako ne prelaze prugu ako je rampa spuštena, što se, kako kaže, dešava.

Nema te rampe i tog železničara koji može da spreči tragediju ako svi u saobraćaju ne vode računa i ne poštuju signalizaciju - dodao je Stanisavljević.

Na konstataciju novinarke da rampe u Nišu često veoma dugo ostaju spuštene, a voz ne prolazi, što navodi vozače da pomisle da su u kvaru i da je bezbedno da prođu, Stanisavljević kaže da u takvim slučajevima nje reč o kvaru. Objašnjava da se mnogo učestalije dešava da se zbog kvara rampa uopšte ne spusti.

Da rampe ostaju podignute dok vozovi prolaze kroz Niš se, inače, dešava gotovo svakodnevno, a građani su ovakvu situaciju dokumentovali i nakon nesreće kod Donjeg Međurova.

Kvar je takav da se uvek odražava tako što rampa ostane dignuta, postoje slučajevi, ali je mnogo ređe da se pokvari pa ostane spuštena - objašnjava Stanisavljević.

Podsetimo, u nesreći kod Donjeg Međurova, kada je voz udario i prepolovio autobus, na licu mesta poginulo je troje putnika, a još njih dvoje tokom operacije u Kliničkom centru, zbog čega je juče bio Dan žalosti u Nišu.

I pored nedostatka rampe, Direktor policije Vladimir Rebić rekao je da je za nesreću kriv najverovatnije vozač autobusa, a iz Niš ekspresa da je po dolasku na posao šofer bio u "dobrom psiho-fizičkom stanju". Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović za nesreću nije okrivila bilo koje institucije države, javno preduzeće ili Ministarstvo na čijem je čelu, već rekla da je u pitanju individualna odgovornost.

Ogorčeni jer se njihovi zahtevi da se prelaz obezbedi, za koje kažu da ih je bilo još pre deceniju, stanovnici Međurova, Novog Sela i Čokota, danas su blokirali prugu i put na mestu nesreće, zahtevajući da se odmah postavi rampa, nakon što je iz Železnice Srbije najavljeno da će to biti urađeno sledeće godine u okviru modernizacije ove pruge.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tivat

    18:52 // 24. 12. 2018.

    Propale zeleznice Srbije ,tacnije njen menadzment i direkcija,sluze za udomljavanje partijskih kadrova !Niko od njih nema odgovornost,moral,samo ih interesuje da se zanove Beograd i Vojvodina!

  • sozontije

    16:10 // 24. 12. 2018.

    "Ovo je dodatno obezbedjenje,buduci da se desila neseca na zahtev mestana" -rece vrla ministarka. Zeno,cujes li sebe?

  • Синиша

    13:40 // 24. 12. 2018.

    Ово је стварно неразумно, прво пруга од Мердара до Ниша је у катастрофалном стању то нико не помиње, уколико би се воз крећао брзином преко 50 километара на час онда би излетео из шина, сада када се креће воз шине подрхтавају, да је нормално морало би да се забрани употреба ове пруге док се не изврши санација исте затим још већи је проблем тај и где има рампе исте се у већини случаја не спуштају.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: