PREDSEDNIK VUČIĆ OTKRIO: Srbi, Grci, Bugari i Rumuni napravili organizacioni komitet za EP 2028. i Mundijal 2030. godinu!
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

prvi korak

PREDSEDNIK VUČIĆ OTKRIO: Srbi, Grci, Bugari i Rumuni napravili organizacioni komitet za EP 2028. i Mundijal 2030. godinu!

Fudbal -

U isto vreme UEFA objavila visine nagrada za EP 2020. čiji će nagradni fond iznositi neverovatnih 731.000.000 evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je formiran Organizacioni komitet za kandidaturu za Evropsko prvenstvo 2028. i Mundijal 2030. godine. To je odluka posle sastanka sa liderima Grčke, Rumunije i Bugarske u Beogradu.

Aleksandar Vučić najavio je da će Organizacioni komitet biti sastavljen od 16 članova, po četiri iz svake države. Tako|e je najavio infrastrukturalne projekte u sportu.

foto: Dado Đilas

- Mi smo doneli odluku da formiramo incijalni Organizacioni komitet, koji će biti sastavljen od 16 predstavnika. Po četiri iz svake zemlje u sklopu zajedničke kandidature za EP 2028. i SP 2030. Stručni ljudi će da se bave ovime. To nisu samo stadioni, to je i ogroman posao oko hotela, ležajeva. To je za nas veliki izazov. Imamo zastarelu infrastrukturu i već sledeće godine krećemo u izgradnju Nacionalnog stadiona i više drugih stadiona u drugim gradovima - poručio je predsednik Srbije.

Sa druge strane, UEFA je objavila nagradni fond od neverovatnih 731.000.000 evra za učesnike EP 2020. godine, koji će biti održan u 12 gradova. Učestvovaće po drugi put 24 ekipe, a svaka reprezentacije koja se plasira dobiće 9,5 miliona evra. Pobeda u grupi donosi 1,5 miliona, nerešeni ishod upola manje. Za prolazak u osminu finala sledi dva miliona, 3,25 miliona za četvrtfinale i pet miliona za polufinale. Evropskom šampionu sledi čak 10 miliona, a viceprvaku sedam miliona evra. To znači da će prvak zaraditi 34,5 miliona evra.

Kurir sport/A. R.

Foto Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track