Četvrtak, 23.11.2000.

17:01

BIVER: PROSTOR ZA PREISPITIVANJE KUMANOVSKOG SPORAZUMA?

Izvor: B92

Default images
Povodom reakcije medjunarodne zajednice na zbivanja na Kosovu i jugu Srbije, kao i zahteva iz Beograda da se revidira sporazum iz Kumanova, britanski vojno-politicki komentator Pol Biver za program Radija B92 kaze da misli da postoji prostor za preispitivanje Kumanovskog sporazuma, "koji je potpisan u vreme kada je Milosevic bio na vlasti i kada je vladalo misljenje da on vodi neku vrstu krstaskog pohoda". "Situacija na Kosovu se u poslednjih godinu dana dramaticno promenila. Kfor, a posebno evropske clanice NATO-a, sada su shvatile da je sve mnogo slozenije nego sto se na pocetku mislilo i da slika o losim Srbima i dobrim Albancima nije tako prosta kako su je Amerikanci prikazivali. Tampon-zona ce u tom smislu biti posebno vazna, zbog broja Albanaca koji zive u njoj, i mislim da postoji prava potreba da se u njoj uspostavi neka vrsta policijske kontrole, sto nije izvodljivo uz postojeci Kumanovski sporazum. To ne znaci da bi jugoslovenskim snagama bio odobren povratak na Kosovo, vec ulazak u tampon-zonu. To takodje ne znaci da ce medjunarodna zajednica zazmuriti povodom akcija srpskih snaga u ovoj oblasti, vec se svemu mora dati neka vrsta pravnog okvira, a to bi mogla da bude neka nova rezolucija Saveta bezbednosti. Ne moze se cekati jos dugo, jer je vrlo verovatno da ce tenzije porasti i da ce spirala nasilja dovesti do gerilskih akcija. OVK zeli da kontrolise Kosovo kao nezavisnu zemlju i mislim da medjunarodna zajednica to mora da spreci po svaku cenu", kaze za B92 Pol Biver.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: