Dačiću i četvrti mandat

V. Mijatović

22. 12. 2018. u 13:56

Na desetom kongresu Socijalista, uz uvažene goste, izabrano novo rukovodstvo. Lider SPS istakao da je odluka o partnerstvu sa SNS bila pun pogodak

Дачићу и четврти мандат

Ivica Dačić novi, stari predsednik SPS / Foto:Tanjug

UBEĐEN sam da je SPS doneo ispravnu odluku da gradi strateško partnerstvo sa SNS kako bismo Srbiju izvukli iz krize i usmerili ka liderstvu u ovom delu Evrope. Kosovo i Metohija su danas najteži problem koji imamo, ali uspeli smo da preokrenemo proces koji je vodio cementiranju samoproglašene nezavisnosti i učlanjivanju Kosova u međunarodne organizacije. Mi smo za evropski put Srbije, ali nema te sile koja će nas naterati da uđemo u EU, po cenu gubitka Kosova.

Ovo su glavne poruke iz govora Ivice Dačića, kojim je otvorio 10. kongres SPS na kojem mu je, aklamacijom, poveren četvrti uzastopni mandat na čelu partije. Socijalisti su danas birali i novi sastav glavnog odbora stranke, a u svečanom delu kongresa među gostima su bili predsednik Srbije i premijer Grčke, Aleksandar Vučić i Aleksis Cipras, član predsedništva BiH Milorad Dodik, bivši predsednik države Milan Milutinović, nekadašnji predsednik predsedništva SFRJ Borisav Jović, ambasador Kine Li Mančang...

U govoru, u kojem se često osvrtao na tradiciju socijalizma i komunizma u Srbiji i naglasio kontinuitet nekadašnjeg Saveza komunista i današnjeg SPS, Dačić je rekao da socijalisti nisu nestali, već da, naprotiv, "stoje postojano, na žalost neprijatelja":

Socijalizam danas podrazumeva stan, posao, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i penziju - rekao je Dačić.

On je poručio i da vladajućoj koaliciji ne preti nikakva opozicija jer, kako je rekao, "ne možete se osvrtati na svakog komarca koji vas ujede":

ZAHVALNOST LI MANČANGA PODRŠKU Dačiću danas je pružio i kineski ambasador Li Mančang, koji se, na kraju svog mandata, zahvalio i građanima Srbije: - Pre 40 godina, kada je Kina počela da se otvara prema svetu, ja sam kao student prvi put došao u Beograd. Za 10 dana mi ističe mandat i odlazim sa pozicije ambasadora. Srbija i Beograd su me školovali. Kao ambasadoru ste mi pružali ogromnu podršku kako bih što bolje obavljao ovu funkciju i zato volim Srbiju.

- Najveći problem jesu mangupi u našim redovima. To moramo da eliminišemo, da bi partija bila bolja.

Govoreći o Republici Srpskoj, lider SPS je rekao da je to "možda čak i veći državni i nacionalni interes od Kosova", ali da Srbija svakako neće priznati Kosovo.

Vučić i Cipras došli su na kongres zajedno posle sastanka kvadrilaterale, a pošto su kasnili stigli su usred govora lidera JS Dragana Markovića Palme. Palma je prekinuo govor kako bi ih pozdravio, a prisutni socijalisti ustali su i odgovorili snažnim aplauzom.

Lider SNS kazao je da će Srbi biti zadovoljni samo ako ostvare maksimalan cilj kada je reč o KiM, ali da to neće biti moguće, ma ko vladao.

Vučić je govorio o saradnji i rezultatima vlasti SNS i SPS, a osvrnuo se i na dobre odnose Srbije i RS:

- Znam da ćete uvek više voleti Slobodana Miloševića nego mene, možda i više nego Dačića, ali rezultati su danas bolji nego tada, pa i po tom pitanju.

Nikola Šainović i Li Mančang


Cipras je kazao da naše dve zemlje dele veliki deo istorije jer su se zajedno borile protiv nacizma i fašizma, kao i da Grčka i sada podržava našu zemlju u rešavanju svih nacionalnih pitanja. Naglasio je da je grčki narod bio uz Srbiju i u vremenu kada su velike sile pokušale da je izoluju, i tokom bombardovanja:

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam u Srbiji i Beogradu i kao predstavnik prve partije političke levice koja je došla na vlast u Grčkoj. Svaki put kada sam u Srbiji osećam vrlo prijateljsku klimu, kao da sam kod kuće.

Dodik je rekao da je RS zahvalna Srbiji za podršku koja je najkonkretnija i najbolja od kada postoji RS.

Milan Milutinović






Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Gen52

22.12.2018. 22:14

G-din Vučić, Predsednik Srbije je u svom govoru pomenuo Slobodana Miloševića. Ja bih konstatovao da su obojica veliki borci za Srbiju i srpski narod, bez obzira što su pripadnici različitih partija.