Košarka

Legendarni košarkaš Karl Meloun ekskluzivno za "Nezavisne": Stokton mi danas dodaje so

Legendarni košarkaš Karl Meloun ekskluzivno za "Nezavisne": Stokton mi danas dodaje so
Foto: N.N. | Legendarni košarkaš Karl Meloun za ekskluzivno za "Nezavisne": Stokton mi danas dodaje so

Cijelu karijeru, dugu skoro 20 godina, igrao je elegantno i s lakoćom i bio je jedan od najboljih NBA košarkaša s kraja 20. vijeka. Legendarni Karl Meloun karijeru je završio kao drugi najbolji strijelac NBA svih vremena, a ekskluzivnom razgovoru za "Nezavisne" je pričao o životu nakon košarke, lovu, Džonu Stoktonu, "drim timu"...

Meloun je uvršten među 50 najboljih NBA košarkaša svih vremena i tokom karijere u najjačoj ligi svijeta postigao je 36.928 poena. Ispred njega je ostao samo Karim Abdul-Džabar s 38.387. S reprezentacijom SAD osvojio je dvije zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1992. i 1996. i godinama je "terorisao" protivničke odbrane. Naravno, imao je "partnera u zločinu" Džona Stoktona, s kojim je činio jedan od najubojitijih tandema u istoriji košarke. Ali, ostaće zapisano da, i pored toga što je član Kuće slavnih, nikada nije osvojio NBA prsten.

Čak 18 godina je žario i palio u dresu Jute, s kojom je izgubio dva NBA finala, a posljednji ples imao je u dresu LA Lejkersa, s kojima je takođe izgubio u velikom finalu. Od te 2004, kada je odigrao posljednji meč, košarka je mnogo napredovala, ali Meloun misli da bi i pored toga i sada bio jedan od najboljih krilnih centara svijeta.

"Kada smo mi igrali sve je bilo mnogo jednostavnije. Dodavanja su bila jednostavna, igralo se mnogo prostije, nije bilo bitno da li si loptu proturio između nogu, da li si dodao iza leđa... Samo je bilo bitno postići koš. Iako je košarka dosta napredovala mislim da bih i dalje bio jednako dominantan kao što sam to bio i ranije", rekao nam je na početku razgovora legendarni košarkaš, kojeg su mnogi znali pod nadimkom Poštar.

NN: Karijeru su Vam ispratila mnoga priznanja i medalje, ali NBA prsten Vam nije bio suđen. To bi sigurno bila kruna karijere. Da li i dalje razmišljate o tome?

MELOUN: Stvari se dešavaju s razlogom. Imao sam odličnu karijeru i veoma sam ponosan na nju. Drugi sam najbolji strijelac NBA svih vremena, nekoliko puta sam bio MVP i imam dvije zlatne medalje sa Olimpijskih igara, a najviše sam ponosan što sam ušao u Kuću slavnih. Svake noći, 20 godina, na terenu sam pružao maksimum. Ipak, NBA prsten nije bio u mojim kartama i pomirio sam se s tim.

NN: Nakon svega svi smo znali da ćete ući u Kuću slavnih i da će Juta povući Vaš dres. Povukli ste se u 41. godini, kako ste se osjećali kada ste znali da se bliži kraj?

MELOUN: Kada sam rekao da se povlačim iz košarke, onda sam se definitivno povukao. Već tada sam znao da me nikad više neće vidjeti na terenu. Znao sam da je vrijeme da se povučem i iza sebe ostavim ono što volim od malih nogu. Skupilo mi se sve kada sam posljednji put obuo patike i izašao na parket. Dosta vremena sam radio ono što su drugi ljudi od mene tražili, sada radim ono što želim.

NN: Kažete da radite ono što volite. Tu, između ostalog, mislite na lov? Otkud Vi u tim vodama?

MELOUN: Volim mnogo da razmišljam, a lov je jedna od stvari tokom kojih mogu da razmišljam. Tada ne volim da mi iko smeta, jer stvarno pokušavam da prođem kroz mnoge stvari. Lovim tokom cijele godine, bilo da sam u Aljasci, gdje lovim losove, te u Juti ili Luzijani, kada je u toku sezona lova na jelene.

NN: Koja je najluđa stvar koju ste uradili u životu?

MELOUN: Uh... Dok sam igrao nisam mogao mnogo toga da uradim, jer sam bio vezan raznim ugovorima. Poslije je bilo drugačije. Uradio sam tandem skok padobranom s vojskom SAD. Moja žena je bila veoma nervozna. Moj padobran nije htio da se otvori zbog moje težine i visine. Ali na kraju se sve završilo dobro i sada sam tu da pričam o tome.

NN: Bili ste savršen par sa Džonom Stoktonom. Bez sumnje Vam je najbolji saigrač.

MELOUN: Bez ikakve dileme. Obojica mnogo volimo ovu igru. Neću da idem nigdje gdje Stokton ne želi da ide, jedino možda u lov na grizlije. Jedan je sin konobara, a drugi sin sakupljača pamuka. To što smo završili zajedno u jednom klubu je jedna od najvećih nesreća našeg vremena. Čak i sada, kada imamo zajednički porodični ručak, Stokton mi dodaje so.

NN: Mediji su dosta pisali o tome da ste znali da budete i veoma grub saigrač.

MELOUN: Inače sam bio veoma grub prema rukijima kada dođu u klub. Volio sam da ih ismijavam, da mi nose torbu za trening i da plaćaju račun kada izađemo da jedemo. Volio sam da ih slomim i pokažem da više nisu na koledžu nego među profesionalcima i da moraju da zasluže svoje mjesto.

NN: Bili ste dio legendarnog "drim tima" koji je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1992. u Barseloni. Taj tim je bio nešto posebno?

MELOUN: Bila je velika čast predstavljati zemlju. "Drim tim" iz 1992. je bio najbolji tim ikada. Imali smo Majkla Džordana, Medžika Džonsona, Lerija Birda, Čarlsa Barklija, Džona Stoktona, Skota Pipena, Patrika Juinga, Klajda Drakslera, Dejvida Robinsona, Krisa Malina i Kristijana Lejtnera. Svi članovi ovog tima su ili će biti članovi Kuće slavnih. "Drim tim" je pokazao svijetu da u SAD i NBA ligi igraju najbolji igrači na svijetu.

NN: "Drim tim" je 1992. u finalu bio bolji od Hrvatske. Cijeli turnir ste igrali kao tim iako je svaki od vas individualno bio sjajan igrač.

MELOUN: Sjajni tim Hrvatske su predvodili Toni Kukoč i Dražen Petrović. Obojica su bili sjajni igrači, ali smo znali dosta o njima i o njihovom stilu igre. Bili smo na visini zadatka i osvojili smo zlato kao i četiri godine kasnije protiv Jugoslavije u Atlanti. Ljepota svega je bila to što smo bez obzira na sjajne individualne kvalitete djelovali kao tim. Trener Čak Dejli nikada nije morao da zove tajm-aut. Tim se savršeno držao zajedno iako smo bili navikli da igramo jedni protiv drugih. Nikada nije bilo svađe, uvijek je vladala harmonija.

Divcu je mjesto u Kući slavnih

NN: U NBA je uvijek bilo igrača s prostora bivše Jugoslavije. Koga ste Vi najviše voljeli?

MELOUN: Veoma sam poštovao Vladu Divca. Njegov stil igre bio je fantastičan. Znao je kako da igra na najvišem nivou svako veče. Upravo zbog toga je trajao 16 godina u NBA i njegovo mjesto je u Kući slavnih. Predrag Stojaković je, takođe, bio sjajan igrač i volio bih da sam igrao s njim.

Volio bih da dođem u ex-Yu

NN: Sada ste biznismen koji ima skoro 400 zaposlenih u raznim firmama. Koji su Vam najveći planovi za 2019.

MELOUN: Moj najveći projekat u 2019. biće puštanje u prodaju cigareta i ruma s mojim imenom. Volio bih da me neko pozove na prostor bivše Jugoslavije kako bih posjetio fanove i dao im da probaju te proizvode. Osim toga, proširiću i dosadašnje poslove otvaranjem novih poslovnica, posebno u Rustonu, u Luizijani, gdje već imam restoran, prodavnicu odjeće i kompleks apartmana, gdje odsjedaju studenti. Imam veliki broj radnika u raznim poslovima i oni su moja velika odgovornost.

36.928 poena postigao je u karijeri na 1.476 utakmica u NBA ligi.

14.968 skokova u NBA imao je legendarni Meloun i sedmi je u istoriji.

2010.godine Karl Meloun je ušao u Kuću slavnih.

25 poena po utakmici postizao je u karijeri i po tome je jedan od najboljih.

13. pik prve runde NBA drafta bio je Meloun kada ga je uzela Juta.

3 puta je poražen na korak do prstena - 1997, 1998. i 2004.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije