TRAGEDIJA U ČEŠKOJ: Eksplozija metana u rudniku ubila 13 rudara

I. Stanojević

21. 12. 2018. u 10:26

Opasnost još nije prošla, jer postoji veliki rizik od naknadnih eksplozija. Jedno telo izneto dok će po tela 12 poginulih spasioci moći da odu najverovatnije tek posle božićnih praznika

ТРАГЕДИЈА У ЧЕШКОЈ: Експлозија метана у руднику убила 13 рудара

Foto EPA Spasioci na ulazu u rudnik Stonavi

U EKSPLOZIJI metana u rudniku kamenog uglja u Stonavi na istoku Češke, u četvrtak kasno po podne, poginulo je 13 rudara. Od desetorice povređenih, jedan se bori za život. Jedan rudar je bio Čeh, dok su ostalih 12 stradalih bili poljske nacionalnosti.

Predsednik Poljske Andžej Duda proglasio je, zato, nedelju, 23. decembar, za nacionalni dan žalosti u celoj zemlji.

Opasnost još nije prošla, jer postoji veliki rizik od naknadnih eksplozija, a u jednoj jami u petak je još besneo požar. Prema uverenju češke strane, nema šanse da je iko preživeo, kazao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Spasilačke ekipe uspele su da iznesu na površinu telo samo jednog poginulog rudara, a zbog požara i visokih koncentracija metana i pretnje novih eksplozija, po tela 12 poginulih spasioci će moći da odu najverovatnije tek posle božićnih praznika. Do eksplozije je došlo na dubini od oko 800 metara.

Rudnik kamenog uglja "Sever" u Stonavi kraj Karvine jedan je od dva u toj oblasti državnog preduzeća OKD, koje ove godine računa na proizvodnju pet miliona tona uglja. U toj oblasti istočne Češke na granici sa Poljskom, brojna je poljska nacionalna manjina, pa u rudnicima, čeličanama i fabrikama radi i mnogo poljskih gastarbajtera.

Veća tragedija od ove dogodila se 1990. godine u rudniku "1. maj", takođe u oblasti oko Karvine na istoku Češke. U tadašnjoj eksploziji metana u rudniku kamenog uglja, poginulo je 30 rudara.

METAN

RUDARSKA inspekcija Češke saopštila je da je u trenutku eksplozije koncentracija metana morala da bude 4,5 puta veća od dopuštene. "Nismo u stanju da komentarišemo da li je to bio prirodni uticaj, ljudska greška, ili tehnički kvar" izjavio je portparol rudarske inspekcije Bohuslav Mahek.


Državna kompanija OKD saopštila je da se eksplozija dogodila u četvrtak u rudniku u blizini grada Karvina, na dubini od oko 800 metara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije