Najnovije vesti
Vesti Svet
ODLAZAK U FEBRUARU Američki sekretar odbrane Džim Matis povlači se sa funkcije

ODLAZAK U FEBRUARU Američki sekretar odbrane Džim Matis povlači se sa funkcije

Američki ministar odbrane Džim Matis povućiće se sa te funkcije krajem februara, a to je večeras saopštio predsednik SAD na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Džejms Matis09 fallujah foto Wikipedia Foto: Wikipedia
Džejms Matis09 fallujah foto Wikipedia

"General Džim Matis će se povući sa funkcije krajem februara nakon što je protekle dve godine obavljao dužnosti sekretara odbrane. Tokom njegovog mandata načinjen je ogroman napredak, natočito u kupovini nove borbene opreme. Matis mi je bio od velike pomoći oko prikupljanja savetnika, ali i da druge zemlje plate svoj deo vojnih obaveza. Uskoro ćemo saopštiti ko će preuzeti njegovu funkciju. Izuzetno sam zahvalan Džimu na službi", napisao je američki predsednik.

O Matisovom odlasku spekulisalo se od srede pošto je Tramp najavio povlačenje američkih snaga iz Sirije uprkos protivljenju američkih saveznika i visokih vojnih zvaničnika, piše "Njujork tajms".

Matis je u svom pismu ostavke naveo da se povlači kako bi Tramp mogao da dobije ministra odbrane čiji stavovi će mu biti bliži, prenosi Rojters.

"Nađite ministra sa kojim se bolje slažete"

Američki ministar odbrane Džim Matis naveo je u pisanoj ostavci predsedniku Donadu Trampu da se povlači kako bi Tramp mogao da ima šefa Pentagona čiji stavovi "se bolje slažu" sa njegovim.

"Zato što imate pravo da imate ministra odbrane čiji stavovi se bolje slažu sa vašim o ovoj ili onoj temi, smatram da je za mene ispravno da se povučem sa svoje pozicije", naveo je Matis u pismu Trampu koje je objavio Pentagon, prenosi Rojters.

Matis je u ostavci ukazao i na to da je američke saveznike "tretirao sa poštovanjem" i da je koristio sva sredstva američke moći da obezbedi zajedničku odbranu.