Novinar koji je izmišljao članke vratio nagrade

Tanjug

20. 12. 2018. u 20:54

Nemački novinar Klas Relotius vratio je četiri novinarske nagrade nakon što je magazin "Špigl" otkrio da je izmislio činjenice u većem broju članaka, saopštila je nemačka novinarska asocijacija

Новинар који је измишљао чланке вратио награде

Foto EPA, Klas Relotius

Nemački novinar Klas Relotius vratio je četiri novinarske nagrade nakon što je magazin "Špigl" otkrio da je izmislio činjenice u većem broju članaka, saopštila je nemačka novinarska asocijacija.

Si-En-En je, takođe, oduzeo Relotiusu dve nagrade za novinara godine koje je dobio za rad u švajcarskom magazinu "Reportagen", izjavio je portparol Si-En-Ena, preneo je Rojters.

Tri nagrade koje je Relotius vratio su za članke objavljene u "Špiglu", dok je četvrta bila za priču objavljenu u "Reportagenu".

Klas Relotius nas je kontaktirao preko poruka, izvinio se i vratio čeitri novinarske nagrade na svoju incijativu, naveo je Reporter forum na svom veb sajtu.

Pročitajte još - Reporteri bez granica: Ove godine u svetu ubijeno 80 novinara

Nemački nedeljnik "Špigel" saopštio je u sredu da je otpustio nagrađivanog novinara Klasa Relotiusa, nakon što je saznao da je proteklih godina lažirao i izmišljao činjenice u mnogim članicama.

"Istina i laž su pobrkane u njegovim tekstovima", naveo je Špigl na svom sajtu.

Kako je dodao, neke od oko 60 priča koje je Relotius napisao od 2011. godine su tačne, ali ostale su "potpuno izmišljene ili ulepšane" izmanipulisanim citatima ili na neki drugi način, naveo je Špigl i dodao da je odmah prekinuo ugovor o radu sa njim.

Špigl je naveo da je Relotius priznao da je izmislio delove najmanje 14 priča, preneo je AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Геноцид над здравим разумом и расуђивањем

20.12.2018. 22:16

Нешто ново, у случају "новинара " CCN-a,BBC-a, DW-a, "Slobodne CIA evrope", Reutersa, tanjUga и њихових "извештавања" деценијама уназад....?

Bre

20.12.2018. 22:51

A šta da se oduzme CNN-u, BBC-u i ostaloj bagri za sve laži o nama devedesetih godina.?

Bre

20.12.2018. 22:55

Šta treba uraditi sa Kristijan Amanpurn, ili kako se zlo zove, koja je bezočno i besomučno lagala u novinama o tome kako smo mi zločinci?

jovovic

20.12.2018. 23:11

Kad ce nasi novinari prestati da izmisljaju i pocnu da iznose istinu i cinjenice?

Miro Markovic

21.12.2018. 02:44

Када сам прочитао овај чланак, одмах сам помислио на такозване извешстаје западних новинара о ратовима на просторима бивше Југославије. Већ неколико коментатора су поменули новинарку из Америке, Кристиан Анапур, и читав низ других, који су безобразно лагали о Србима у БиХ и Србима у на КиМ. Силвија Пуџоли из Рима је лагала и још увек лаше на радију у Америци када говори о Србима у БиХ и широм Југославије. Њу треба тужити неком суду ѕа новинаре.