Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.12.2018.
20:16
E. V. A

Radost čitanja na ćirilici

U Zindelfingenu je u prostorijama Srpskog kulturnog centra Zindelfingen otvorena srpska biblioteka, a tim povodom je priređen i prigodan program koji su vodile učenice nastave na srpskom jeziku Ksenija Jevtić, Lena Dašić i Emilija Živković.

Privatna arhiva
Pripremili prigodan program: Učenici sa nastavnicom Natašom

Srdačnu dobrodošlicu svim prisutnim gostima, a posebno najmlađim đacima koji su tek krenuli u prvi razred, poželela je Sara Bjelošević. Potom su se publici predstavili i učenici: Luka Bjelošević, Danijela Miler, Sara i Nina Kitzinger, Anastasija Ikanović, Lea Janjetović, Marko Stegić, Elena Lukić, Danilo Trivundža, Emili i Julija Enz, Lenja Lucija Lalo, Anastasija i Angelina Ivanović, Milan Zarupski i Filip Živković.

Publika je uživala u recitalu učenika nastave na srpskom jeziku i gromoglasnim aplauzima ih nagrađivala. Roditelji mališana koji su govorili stihove posebno su bili ponosni na svoje mališane.
Prema rečima nastavnice Nataše Milenković u biblioteci je trenutno oko 350 naslova.
- Nadamo će da će broj knjiga veoma brzo biti uvećan. Većinu dela koje imamo obezbedio je Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Štutgartu - navodi nastavnica Milenković.
Određen broj knjiga nabavila je i nastavnica uz pomoć OŠ "Ljupče Nikolić" i Kulturnog centra u Aleksincu sa kojima uspešno sarađuje već tri godine.

Roditelji su izrazili veliko zadovoljstvo povodom otvaranja biblioteke i raduju se knjigama zajedno sa decom, a posebno su srećni jer će i oni biti u prilici da uzimaju knjige i podsete se literature koju su nekada čitali.

Učenice Emilija, Lena i Ksenija su srećne jer će sada moći da pozajmljuju i čitaju knjige na ćirilici.

Privatna arhiva
 

- Ima mnogo interesantnih knjiga - poručila je Ksenija.

Nastavnica Milenković je istakla da ima izuzetno dobru saradnju sa srpskim klubom u Zindelfingenu, a zahvaljujući divnoj i uspešnoj saradnji sa predsednikom kluba Sašom Ivanovićem obezbeđena je prostorija u kojoj su smeštene knjige.

- Deca će od sada moći redovno da pozajmljuju i čitaju knjige na ćirilici. Radujem se zajedno sa učenicima i verujem da će literatura koja je sada dostupna mališanima znatno obogatiti njihov rečnik i proširiti njihova znanja o istoriji, tradiciji i kulturi našeg naroda - kaže Nataša Milenković.
Posle programa usledila je humanitarna akcija koju su organizovali učenici sa nastavnicom Natašom pod naslovom "Tvoje malo nekom znači život". Novac koji je tom prilikom sakupljen biće uplaćen fondaciji Budi human.

Bogatiji rečnik

- Radujem se što sada u našem gradu imamo mnogo knjiga na srpskom jeziku i ćirilici. Rado ću ih čitati - istakla je ucenica Emilija Živković, a njena drugarica Lena je primetila da ima mnogo knjiga koje će joj se sigurno dopasti.
- Tako ću obogatiti svoj rečnik na srpskom jeziku - dodala je Lena Dašić

Knjige za sve uzraste

Knjige su prilagođene uzrastu školske dece, ali ih mogu čitati i odrasli. Biblioteka poseduje knjige o poznatim srpskim ličnostima: Vuku Karadžiću, Nikoli Tesli, Nadeždi Petrović, Svetom Savi i mnogim drugim znamenitim Srbima. Tu su i dela o događajima i ličnostima iz srpske istorije: Milošu Obrenoviću, Hajduk-Veljku, despotu Đurđu, Stanoju Glavašu... Naravno tu su i poznate bajke, basne, pesme, romani, priče, školske lektire...
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online