Vesti

0

Profesor Univerziteta Kolumbija: Mogerini nije ispunila ulogu posrednika

Autor: VV

Izvor: Beta

Profesor Univerziteta Kolumbija: Mogerini nije ispunila ulogu posrednika

Izvor: Foto: prtscr ytb

"Njeni napori su do sada bili bezuspešni. Posrednik treba da bude aktivniji, da vodi pokretnu diplomatiju a ne samo da organizuje susrete u Briselu", kazao je Filips za portal gazetaexpress.com.

Filips koji je direktor Instituta za mir Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i dobar poznavalac prilika na Balkanu, rekao je da je dijalog netransparentan i da SAD "treba da kopredsedavaju dijalogom".

Prema njegovim rečima, "ako dijalog na uspe, moguće je nasilno sukobljavanje Kosova i Srbije", a za to će biti okrivljena Mogerini.

"Unutrašnja rasprava na Kosovu o promeni granica je dovela do velike zbunjenosti. Kosovski političari treba da se usredsrede na normalizaciju, što podrazumeva priznanje Kosova od strane Srbije u sadašnjim granicama", kazao je on.

Kosovski politički analitičar Astrit Gaši smatra da je Mogereni pristrasna u korist Srbije i da je njena "kredibilnost kao posrednika skoro potpuno opala.

Drugačije mišljenje o ulozi Mogerini ima nemački evroposlanik Knut Flekejštajn koji smatra da ona čini dovoljno da se odnosi regulišu. On smatra da Mogerini želi dobro obema stranama, kosovskom i srpskom narodu, prenosi prištinski portal.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR