Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.12.2018.
00:12
O. Đ. - Vesti A

Strepnja za sudbinu Srba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao je Savet bezbednosti UN, ali i svetsku javnost sa nastojanjem PriŠtine da pravnim i političkim nasiljem, ekonomskim pritiscima i jednostranim potezima, poput uvođenja taksi i formiranja takozvane "vojske Kosova", stvori novu situaciju na terenu i iznudi priznanje od Srbije, mimo dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom. Vučić je rekao da je uplašen za budućnost srpskog naroda, ali i celog regiona, a situaciju na Kosovu nazvao je užasno komplikovanom.

youtube.com/tanjug
Srbija ispunila svoje obaveze: Aleksandar Vučić na sednici Saveta bezbednosti

Predsednik Srbije je na hitno sazvanoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom situacije na Kosovu, rekao da Priština nije ispunila obaveze iz sporazuma koje je potpisala u Briselu, kao i da krši CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Predsednik Srbije je rekao da je zahvalan što se sednica održava po hitnom postupku, jer je veoma bitno i i pravedno da se tako učini zbog užasno komplikovane situacije na terenu.

Uzalud upozoravali

- To znači da se mi suočavamo sa sve više poteškoća u oblasti Kosova i Metohije. Moram reći da sam mnogo zabrinut, čak pomalo i uplašen za budućnost ne samo mog naroda i naše zemlje Srbije, već celokupnog regiona. Srbija je uložila ogromne napore i puno truda kako bi uspostavila mir i stabilnost na celokupnom Zapadnom Balkanu. Činili smo sve kako bismo se suzdržali od odgovora na razne provokacije koje su dolazile iz Prištine. Mi ne prihvatamo takvu vrstu fraze da neko poziva "obe strane da nešto učine ili ne učine". Srbija, kao što znate, učinila je skoro sve kako bi sprovela u delo sve što je do sada dogovoreno. Potpisali smo prvi dogovor Beograda i Prištine, i Srbija je ispunila sve svoje obaveze. Učinili smo puno ustupaka i bilo je mnogo teško za našu javnost da to prihvatimo, ali smo sproveli - rekao je Aleksandar Vučić.

On je podvukao da s druge strane jedina obaveza koju je morala da realizuje Priština, a šest od 15 tačaka dogovora se tiče te jedne obaveze, to je formiranje Zajednice srpskih opština.

- To je jedna jedina obaveza i danas je 2.070 dan kako nije sprovedena u delo i nemaju nameru da to učine u budućnosti! S druge strane, Srbija je ispunila sve što je vezano za sporazum o policiji, sudstvo, telekomunikacijama, učešće u opštinskim izborima po kosovskom zakonu, apsolutno sve što smo potpisali. Ali, to nije bilo dovoljno - naglasio je Vučić.

Podsetio je da je Srbija upozoravala Prištinu i ljude iz EU da Kosovo ne ide na glasanje za članstvo u Interpol, Unesko i ENTSO.

- Oni su računali na podršku SAD i mnogih evropskih država, nadajući se da će pobediti. U prvoj rundi dobili su manje od 50 odsto glasova. Onda su počeli da okrivljuju Srbiju kao da je naša greška, kao da je trebalo da ih podržavamo, kao da je bila to neka naša obaveza. Bilo je mnogo zemalja, bitnih, širom sveta, koje su glasale protiv njihovog zahteva - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je ukazao da je potom Priština uspostavila tarifu suprotno CEFTA sporazumu i SSP, tarife protiv Srbije i BiH.

- Možete li zamisliti nekog u 21. veku koji zabranjuje i sprečava slobodni protok ljudi i dobara samo zato što ne voli političke odluke druge strane -upitao je Vučić.

Rusija i Kina zabrinute

Govoreći na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da deli zabrinutost koju je predsednik Vučić izrazio povodom situacije na Kosovu i Metohiji i istakao da je odluka o transformaciji KBS u kosovsku vojsku "grubo kršenje" Rezolucije 1244 SB UN, te da ugrožava mir i bezbednost u regionu. Nebenzja je ocenio i da je Kfor selektivan u ispunjavanju svog mandata. Predstavnik Kine je rekao da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i hvali napore Beograda da postigne političko rešenje sa Prištinom.

- Da bi se postigao dogovor obe strane moraju da se drže Rezolucije 1244 UN, kao ključnog osnova za bezbednost Kosova, i promovisati toleranciju, ekonomski napredak, mir i stabilnost na Balkanu - rekao je predstavnik Kine.

Britanija i SAD podržale Kosovo

Predstavnik SAD je rekao da je odluka o transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku u skladu sa Rezolucijom 1244.

- Rezolucija 1244 ovlašćuje međunarodno vojno prisustvo na Kosovu, zaduženo za razoružavanje OVK i drugih oružanih grupa, i ne odnosi se na formiranje bezbednosnih snaga - rekao je američki predstavnik.

Karen Pirs, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva, navela je da nema pravne prepreke za transformaciju KBS u vojsku i da taj proces spada u nadležnost suverene države, ali da to treba da se sprovede u dogovoru sa Kforom i međunarodnom zajednicom.

- Svi problemi su nastali zbog odsustva normalizacije odnosa, te je to jedini način da obe strane napreduju, kroz dijalog uz posredovanje EU - rekla je ambasadorka Pirs.

Francuska želi dijalog

Francuski predstavnik je na sednici Saveta bezbednosti pozvao Srbiju i Kosovo da svoje razlike rešavaju kroz dijalog, a Prištinu je posebno pozvao da poštuje ovlašćenja Kfora u skladu sa Rezolucijom 1244. Odluka o formiranju kosovske vojske, rekao je, ne dolazi u dobrom trenutku. Istovremeno, pozvao je Prištinu da ukine takse na robu iz centralne Srbije.

Dačić:Pobedili smo ih...

Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova, izjavio je da su u prethodnom periodu napravljeni značajni diplomatski koraci i da se oni mere u tome koja zemlja je zaista priznala ili nije takozvanu nezavisnost Kosova.

- Veoma brzo ćemo doći do toga da je manje od polovine zemalja članica UN priznalo Kosovo. Jedan broj zemalja tvrdi da nisu priznale nezavisnost Kosova, a Priština kaže da jesu. Ako Peru i Egipat četiri godine nisu glasali za Kosovo, kako sada mogu oni da tvrde da su na listi koja je to priznala? Mi smo pobedili, a da smo izgubili ja bih tugovao... Mislim da je to velika pobeda za Srbiju, jer nisu ušli u Unesko i Interpol - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije dodaje da su predstavnici prištinskih vlasti sada počeli da nude novac pojedinim zemljama, konkretno Lesotu, da povuku odluku o povlačenju priznanja.

- Zato naši političari, moje kolege, treba da posvete mnogo više pažnje u sagledavanju toga ko je bio za nas, a ko je bio protiv. Upitajte se i pogledajte kakav odnos imamo prema onima koji nas vole, a kakav prema onima koji nas ne vole i koliko smo puta bili kod onih koji nas vole i koliko kod onih koji nas ne vole - zaključio je Dačić.

Protest pred Ajfelovom kulom

Predsednik Saveza Srba Francuske Čedo Ćetković sa potpredsednikom Saveza Romeom Miloševićem, zakazali su sastanak sa novom ambasadorkom Srbije Natašom Marić kako bi start njenog mandata bio obeležen upoznavanjem, saradnjom i međusobnim razumevanjem.

- Mi oduvek imamo odličan odnos sa ambasadom, naravno i sa ambasadorom Srbije. Veoma nam je drago da smo uspostavili kontakte sa novom ambasadorkom i da smo inicirali i pokrenuli nove projekte - rekao je Milošević.

Druga aktivnost bila je podrška Kosovu.

- U ovom najtežem periodu za srpski narod na Kosmetu morali smo da im pošaljemo poruku da smo na njihovoj strani i da ih potpuno podržavamo. Flasterima zatvorena usta su identifikovanje i znak solidarnosti sa kosovskim srpskim studentima. Istina, na pariski Trg Trokadero došlo nas je svega nekoliko, ali treba razumeti da je istovremeno bio protest Žutih prsluka, da je svima bilo ograničeno kretanje, zatvorene metro-stanice i gradske saobraćajnice. Zbog toga, nažalost, odziv nije bio masovniji. Ipak, svi smo mi istomišljenici i šaljemo im snažnu poruku: "S vama smo i divimo vam se! Izdržaćete" - preneo je Romeo Milošević stavove mladih članova Uprave Saveza Srba Francuske.

SPC uz predsednika

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da podržava odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji ukoliko bude napadnut, te ocenila da nema dileme da je formiranje vojske Kosova usmereno protiv srpskog naroda i pravoslavnih svetinja. SPC je u saopštenju pozvala "verni narod SPC i sve građane Srbije, a posebno političke činioce, da budu odgovorni i jedinstveni i da daju podršku nastojanjima Srbije da sačuva mir i obezbedi opstanak srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji".

Iz SPC saopštavaju da Vučićeve garancije da zaštiti srpski narod ukoliko bude napadnut "snažno krepe narod i daju mu snagu da istraje uprkos pritiscima kojima je svakodnevno izložen". SPC je ocenila da su odluku o formiranju vojske doneli "neprijatelji mira" novim, najgrubljim kršenjem međunarodnog prava.

- Znamo da na ovo novo bezakonje Albanci ne bi ni pomislili da nisu imali jasan podsticaj Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih sila, rukovođenih sopstvenim sebičnim interesima, koji su u krajnjoj liniji suprotni interesima i Srba i Albanaca - navedeno je u saopštenju.

Jaki argumenti

Komentarišući sednicu Saveta bezbednosti UN, spoljno-politički komentator "Politike" Boško Jakšić izjavio je u Novom danu da se stekao utisak da "živimo u dva paralelna sveta".

- Prvi je srpski i odavno Beograd nije imao tako povoljnu poziciju i jake argumente na tri teme - formiranje vojske Kosova protivno rezolucijama, pri čemu ima uslovnu podršku NATO i EU koji smatraju da je reč o preuranjenom koraku. Druga tema je uvođenje carina Srbiji i BiH oko čega Beograd ima snažnu podršku iz Brisela, a treća je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) - ističe Jakšić.

On dodaje da je drugi svet "kosovsko-američki" jer su, kako naglašava, Amerikanci dali nedvosmislenu podršku transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u regularnu armiju.

- Amerikanci su veoma nežno upozorili oko carina i propustili da na bilo koji način duže od tri godine pritisnu Prištinu da ispuni briselsku obavezu oko formiranja ZSO - kaže Jakšić.
Komentator "Politike" dodaje da su se ta dva sveta na sednici Saveta bezbednosti UN veoma jasno videla.

- Predsednik Vučić je koristio argumente, pozivao se na Rezoluciju 1244, na razne stavove i paragrafe, govorio o tome kolika je šteta oko carina i podsećao na neispunjenu obavezu oko ZSO. Govorio je da je zabrinut i pomalo uplašen, a s druge strane ste imali Hašima Tačija koji je govorio da je formiranje vojske suvereno pravo suverene države, o carinama i ZSO uopšte nije govorio. Tači je delovao kao neko ko je iznenađen zašto je uopšte pozvan u Njujork kad ne postoji ništa što je vanredno u Prištini - kazao je Jakšić.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online