Najnovije vesti
Vesti Beograd
PUNI DOMOVI ZDRAVLJA Virusi ne prestaju da muče Beograđane, ali NEMA GRIPA NI BOGINJA

PUNI DOMOVI ZDRAVLJA Virusi ne prestaju da muče Beograđane, ali NEMA GRIPA NI BOGINJA

Pravu zimu Beogađani su osetili sa dolaskom jakih snežnih padavina, a prema broju obolelih od akutnih i respiratornih infekcija idiličnu sliku pokvarili su prepuni domovi zdravlja. Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u protekloj nedelji oko 17.730 Beograđana potražilo je pomoć lekara.

dom zdravlja stari grad_ras foto milos petrovic008_preview Foto: Miloš Petrović / RAS Srbija
dom zdravlja stari grad_ras foto milos petrovic008_preview

Gotovo isto toliko pacijenata sa neznatnim rastom zabeleženo je i u prvoj nedelji decembra, pa se stiče utisak da broj obolelih u srpskoj prestonici ne opada.

Najviše njih bilo je među decom uzrasta od pet do 19 godina i to čak 40 odsto. Pacijenti su se najčešće lekarima javljali zbog kašlja, glavobolje, povišene temperature, dok su kod najmlađih registrovani stomačni virusi i upale ušiju. Među mališanima od jedne do četiri godine registrovano je oko 4.400 pacijenata.

Kako navode u Gradskom zavodu za javno zdravlje za sada nema slučajeva gripa i epidemije, a ističu i da nisu zabeleženi ni slučajevi boginja.

Sugrađani stariji od 65 godina i u prošloj nedelji najmanje su se javljali lekarima u domovima zdravlja, te je zabeleženo svega 1.500 slučajeva, dok je oko 26 odsto obolelih uzrasta od 20 do 64 godine.