');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

OTKRIVAMO Kako je izgledala BURNA RASPRAVA iza kulisa sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Na sednici Saveta bezbednosti, zakazanoj na zahtev Srbije zbog formiranja vojske Kosova, suočeni su oprečni stavovi zemalja članica. Na strani Beograda očekivano najglasnije su bile Rusija i Kina, dok su potez Prištine najjače podržale SAD i Velika Britanija.

vucic taci SB UN kombo foto Tanjug AP Foto: Tanjug/AP
vucic taci SB UN kombo foto Tanjug AP

Govoreći na vanrednoj sednici SB UN o Kosovu, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i kosovski predsednik Hašim Tači, predstavnik SAD je rekao da je odluka o transformaciji KBS u vojsku u skladu sa Rezolucijom 1244.

- Rezolucija 1244 ovlašćuje međunarodno vojno prisustvo na Kosovu, zaduženo za razoružavanje OVK i drugih oružanih grupa, i ne odnosi se na formiranje bezbednosnih snaga - rekao je američki predstavnik, dodajući da dijalog treba da bude prioritet i pozivajući obe strane da odmah preduzmu korake kako bi se smirile tenzije.

Aleksandar Vučić na sednici SB zakazanoj na zahtev Srbije
Foto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić na sednici SB zakazanoj na zahtev Srbije

I ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Karen Pirs je navela da nema pravne prepreke za transformaciju KBS u vojsku i da taj proces spada u nadležnost suverene države, ali da to treba da se sprovede u dogovoru sa KFOR-om i međunarodnom zajednicom.

Podrška Srbiji

  • Rusija
  • Kina
  • Peru
  • Etiopija
  • Kazahstan
  • Bolivija
  • Ekvatorijalna Gvineja
  • Obala Slonovače

Zanimljivo je da su Holandija i Francuska, koje su priznale i podržavaju nezavisno Kosovo, istakle da formiranje vojske dolazi u nezgodnom trenutku.

Francuski predstavnik je pozvao obe strane da svoje razlike rešavaju kroz nastavak dijaloga i izbegnu eskalaciju, a Prištinu da poštuje ovlašćenja KFOR-a u skladu sa Rezolucijom 1244.

- Odluka o formiranju kosovske vojske ne dolazi u dobrom trenutku s obzirom na dijalog sa Beogradom - rekao je on, i pozvao Prištinu da ukine takse na robu iz centralne Srbije.

I ambasador Holandije rekao je da odluka Kosova o formiranju vojske dolazi u osetljivom trenutku i da obe strane moraju da pokažu odgovornost, da izbegavaju ekscese koji bi podrivali dalji dijalog i međusobno poverenje i da pokažu političku volju za normalizacijom kroz dijalog u kojem posreduje EU.

Podrška Prištini

  • SAD
  • Velika Britanija
  • Francuska
  • Holandija
  • Kuvajt
  • Poljska

S druge strane, ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da deli zabrinutost koju je predsednik Srbije izrazio i istakao da je odluka o transformaciji KBS u kosovsku vojsku grubo kršenje Rezolucije 1244 SB UN i da ugrožava mir i bezbednost u regionu.

Hašim Tači
Foto: Tanjug/AP
Hašim Tači

On je ocenio i da je KFOR selektivan u ispunjavanju svog mandata.

Predstavnik Kine je rekao da ova zemlja poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, pohvalivši napore Beograda da postigne političko rešenje sa Prištinom.

- Da bi strane postigle dogovor, obe strane se moraju držati Rezolucije 1244 UN kao ključnog osnova za bezbednost Kosova i promovisati toleranciju, ekonomski napredak, mir i stabilnost na Balkanu - naveo je on.

Predsednik Vučić rekao je da je zadovoljan rezultatima sednice. On je istakao da je Srbija imala priliku da upozna međunarodnu javnost sa situacijom posle uvođenja taksi na srpsku robu i odluke o transformaciji bezbednosnih snaga u vojsku.

Vučić je rekao da je prisutne na sednici obavestio o tome da je Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, dok Priština nije ispunila ništa.

Gutereš primio Vučića, odbio Tačija

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš odbio je da zvanično primi Hašima Tačija. Kako saznajemo, kosovski predsednik je tražio prijem uoči održavanja sednice SB UN, ali mu Gutereš nije izašao u susret.

- Nije obrazlagao, samo mu nije dao termin - kaže izvor "Blica" iz diplomatskih krugova.

S druge strane, Gutereš je primio predsednika Srbije, a na tom sastanku Vučić je zatražio veće učešće UN u rešavanju kosovskog pitanja.

Ivica Dačić: "Predsednik" Vučić i "gospodin" Tači

Na pitanje da prokomentariše sve o čemu se govorilo na sednici SB, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da i ako se sve sabere ne bismo mogli reći da smo čuli nešto novo u odnosu na već postojeće stavove.

- Mi smo smo još jednom uradili ono što je do nas i upozorili na moguće teškoće i posledice na mir i stabilnosti u regionu i apelovali na međunarodnu zajednicu da spreči poteze Prištine i pozvali Prištinu da raspusti tu vojsku i povuče takse - kazao je Dačić.

Ivica Dačić: Uradili smo ono što je do nas
Foto: V. Lalić / RAS Srbija
Ivica Dačić: Uradili smo ono što je do nas

Ono što je prokomentarisao jeste da su se na sednici Vučiću obraćali sa "predsedniče Vučiću", a Tačiju sa "gospodine Tači".

I ambasador Rusije Aleksandar Čepurin ukazao je na činjenicu da je na sednici na tablici ispred Aleksandra Vučića pisalo "Srbija", dok je ispred Tačija bila tabla sa s natpisom - Hašim Tači.

Tramp Tačiju: Postignite dogovor

Predsednik SAD Donald Tramp naveo je u pismu predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da je Vašington spreman da Tačiju pruži pomoć u naporima da postigne dogovor koji bi uvažavao interese Kosova i Srbije. Tramp je u pismu izrazio zadovoljstvo razgovorom sa Tačijem na proslavi Dana primirja u Parizu.

Predsednik SAD pozdravio je Tačijeve napore za pomirenje sa Srbijom. "Ukoliko se ne iskoristi ova jedinstvena prilika, to bi bio tragičan korak unazad, budući da se šansa za postizanje sveobuhvatnog mira verovatno neće ponoviti u skorije vreme", naveo je Tramp. "Pozivam vas i ostale kosovske lidere da ugrabite ovu jedinstvenu priliku, da budete ujedinjeni tokom mirovnih pregovora i da se uzdržite od poteza koji bi otežali postizanje sporazuma", poručio je predsednik SAD. "Biće mi drago da ugostim vas i predsednika Aleksandra Vučića u Beloj kući da proslavimo ono što bi predstavljalo istorijski sporazum", naveo je Tramp.