Brnabić: Podrška i zahvalnost EU jer nismo uvodili kontramere

Tanjug

19. 12. 2018. u 16:58

Sastankom sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom premijerka Ana Brnabić zaključila je posetu Briselu gde je, kako je rekla, naišla na podršku i zahvalnost Srbiji

Брнабић: Подршка и захвалност ЕУ јер нисмо уводили контрамере

Foto: Tanjug

BRISEL - Sastankom sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom premijerka Ana Brnabić zaključila je posetu Briselu gde je, kako je rekla, naišla na podršku i zahvalnost Srbiji, jer naša zemlja nije uvela kontramere Prištini što je, naglasila je, posebno doprinelo regionalnoj stabilnosti.

"Potpuno razumevanje od strane svih ovde u Briselu, i od strane predsednika Evropske komisije gospodina Junkera. Puna podrška i posebna zahvalnost i priznanje Srbiji zato što nismo uvodili nikakve kontramere, što je posebno doprinelo regionalnoj stabilnosti", rekla je Ana Brnabić u Briselu.

Brnabićeva je ocenila da je njen sastanak sa predsednikom EK protekao odlično, ističući da je njemu prisustvovao i evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Prethodno se sastala i sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom, s kojom je, kako je rekla, imala dobar sastanak.

Brnabićeva, koja je boravila u dvodnevnoj poseti Briselu, dodala je da je zahvalila za svu podršku koju Srbija dobija na svom evropskom putu od komesara Hana, visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i njihovih timova, kao i od komesarke Malmstrom.

"Ovim smo zaokružili posetu Briselu i nadam se da će ovo dati još jednu novu energiju u našim razgovorima sa Evropskom unijom, kao i da će dati signal za generalno smirivanje situacije u regionu. Ja se iskreno nadam vraćanju stvari gde su bile pre uvođenja taksi od strane Prištine", rekla je Brnabićeva.



TAKSE PRIŠTINE ŠTETNE; MALSTROM: MORAJU BITI POVUČENE


Takse od 100 odsto, koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine u suprotnosti su sa evropskim vrednostima i predstavljaju direktno kršenje Cefta sporazuma, ali i podrivaju regionalnu stabilnost, kazala je premijerka Ana Brnabić u razgovoru sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom.

"Srbija sa druge strane, želi stabilan region u koji će dolaziti investitori i iz kog mladi neće odlaziti", rekla je premijerka u Briselu.

Procenjeno je, naime, da je srpska privreda samo u novembru bila uskraćena za plasman robe u vrednisti od čak 25.7 miliona evra zbog taksi privremenih institucija u Prištini i da će, ukoliko te mere ostanu na snazi do kraja godine, ta suma iznositi čak 65.5 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ - Vučić u Briselu: U teškoj smo situaciji po pitanju Kosmeta, ne slažem se sa Trampom

Komesarka Malmstrom izrazila je zabrinutost zbog mera Prištine i ponovila nedvosmilen stav EU da su takse od 100 odsto pogrešne i moraju biti povučene, kao i da je jasno da uvedene mere nemaju ekonomsku pozadinu već politički kontekst. Malmstrom se zahvalila predsednici Vlade i Srbiji, kao najvećoj zemlji u regionu, na konstruktivnom pristupu i insistiranju da se do rešenja dođe isključivo dijalogom.

Brnabić, koja boravi u dvodnevnoj poseti Briselu, izrazila je i zahvalnost Evropskoj uniji na pažnji koju poklanja inicijativama pokrenutim pod okriljem Berlinskog procesa.

Predsednica Vlade istakla je da je Srbija u potpunosti okrenuta regionalnoj saradnji na svim poljima, uključujući i trgovinu, koja će pomoći ne samo ekonomskom prosperitetu već i boljoj povezanosti regiona, pogotovo mladih.

Brnabić će se u Briselu sastati i sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

BRNABIĆ O DIJALOGU, OTVARANjU POGLAVLjA, MEDIJIMA...

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se nada da će se Beograd i Priština postići kompromis u vezi s normalizacijom odnosa.

Ona je to rekla odgovarajući na pitanja u Centru za evropsku politiku (EPC) u Briselu.

"Moramo i ja ću uložiti mnogo više vremena i energije u izgradnju naših odnosa sa Albancima koji žive na Kosovu. Mislim da će takav kompromis doprineti obostranom ulaganju. Taj kompromis bi doprineo ne samo normalizaciji odnosa Beograda i Prištine već i Srba i Albanaca", rekla je Brnabić.

Upitana da prokomentariše otvaranje poglavlja, ona je rekla da Srbija treba više da se potrudi.

PROČITAJTE JOŠ - Ana Brnabić: EU nikad direktnija u osudi Prištine


"Moramo to da shvatimo i da ubrzamo reforme, kao što moramo da razumemo zbog čega EU tako radi. Na nama je da dokažemo da mislimo ono što kažemo, da sprovodimo reforme, pre svega zbog nas, jer mi želimo da postanemo deo tog kluba. Moramo da sprovodimo reforme zbog nas samih. Što ih pre sprovedemo, ljudi u Srbiji će biti bolje", rekla je Brnabić.

Kada se radi o medijima Brnabić je rekla da se širom sveta vode brojne debate o slobodi medija i da li država treba da bude u medijima i finansira ih ili ne.

"Na ta pitanja treba da se odgovori medijskom strategijom. U poslednjih šest meseci lično sam se sretala sa predstavnicima medija, kada smo odlučili da radna grupa radi direktno sa mojim kabinetom. Konačno imamo nacrt medijske strategije i idemo dalje sa tim", rekla je Brnabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (115)

Pavle

19.12.2018. 17:38

Nadam se podrsci EU i da ce izvrsiti pritisak na Pristinu da povuce odluku o carinskim taksama!

Ema

19.12.2018. 17:49

Predsednik ovo prica vec dva meseca unazad, ja stvarno ne znam sta EU kada je konacno to I priznala ceka da izricito kaze Pristini da mora da povuce iste

Nikola

19.12.2018. 18:03

Ukoliko EU želi miran Balkan ne bi smeli da dopusti da Priština uvodi takse od 100% čime nekažnjeno krši CEFTA sporazume.

Ružica

19.12.2018. 18:04

Život našeg naroda na KiM mora se što pre vratiti u normalu, a samim tim takse se moraju što pre ukinuti.

Šiđanin

19.12.2018. 18:19

Ukoliko EU želi miran Balkan ne bi smeli da dopusti da Priština uvodi takse od 100% čime nekažnjeno krši CEFTA sporazume.

sanja

19.12.2018. 18:21

I komesarka je samo izrazila zabrinutost?!A da smo mi u pitanju,zapadnjaci bi vec zavijali i urlali iz sve snage!

Bane

19.12.2018. 19:56

Kako je lepo rekla komesarka Malmstrom da su takse od 100 odsto pogrešne i moraju biti povučene. E, tako treba da se ponasa i EU jer jedino tako se Pristini moze stati na put.

Zoran74

19.12.2018. 19:56

EU sigurno ima mehanizme da natera Albance da povuku takse samo ostaje da se vidi kada ce ti mehanizmi biti primenjeni.

star

19.12.2018. 20:10

I evropska komesarka za trgovinu Malmstrom tvrdi da neljudske takse na robu iz Srbije i BiH moraju biti ukinute, nadam se da će se to pitanje za neki dan rešiti povoljno po naš narod na Kosovu.

Rada

19.12.2018. 20:11

Od starta je svima jasno da takse od 100% na robu iz Srbije i BiH uopšte nemaju ekonomsku već političku pozadinu. Kao takve, krše CEFTA sporazum i nanose štetu stabilnosti regiona.

Miloš

19.12.2018. 20:28

Uvodjenje taksi je katastrofalan potez,nadam se da će se to pitanje za neki dan rešiti povoljno po naš narod na Kosovu.

Viki

19.12.2018. 20:43

Nadam se da ce ubrzo sve da dodje na svoje mesto,da ce Pristina povuci takse i da ce se dijalog nastaviti za dobrobit Srba ali i Albanaca.

Raša

19.12.2018. 20:52

Srbija želi mirnim putem da se reši pitanje KiM, a ne destabilizacijom regiona kao što to čini Priština.

Maja

19.12.2018. 21:09

Ana i Vucic su veoma aktivni u resavanju situacije Kosova i imaju ceste susrete sa raznim zvanicnicima.

Dymitr Ogonowski

19.12.2018. 23:26

@Maja - Ali stav Zapada i Siptara je takav sto dijalogom ne mozda dobiti povoljnog resenja za integritet Srbije i ekonomske i bezbedne interese Srba na KiM. Zbog toga je potreba vojna pomoć Rusije a ne dijalog s Zapadom.

4

19.12.2018. 21:39

Sada treba sacuvati stabilnost celog regiona ali zato treba urazumiti Pristinu da prestane sa ovakvim ponasanjem .

mara

19.12.2018. 21:54

Srbija je uvek za mir i stabilnost,odgovorno smo se poneli bez obzira na sve provokacije pristine

Ivan

19.12.2018. 22:03

Znači nam podrška EU ali nisam video da su albanci na KiM obustavili carinske mere. Krajnje je vreme da EU povuče konkretan potez i kazni albance zbog svog ponašanja.

Sara

19.12.2018. 22:28

Pristina je svojim svakodnevnim ucenama, provokacijama i povucenim potezima pokazala da ne zeli dijalog.Konačno da Zapad uocava da su mere Pristine uperene protiv Srbije i da je upravo njihova krivica za zastoj dijaloga.Najbitnije je da se ukinu takse.

Marija

19.12.2018. 23:14

Samim tim sto nismo uvodili kontramere i sto se sa ovim prblemimo nosimo na jedan miran nacin dokazujemo koliko smo zapravo odgovorna drzava, svako normalan to treba da shvati!

Pajcetic

20.12.2018. 00:59

Junker je nekakav cudan lik. Omatorio pa pravi razne gafofe. Inace u vezi ove teme, jasno je da se Srbija uvek ponasala civilizovano. I postujemo potpisane sporazume. Nadam se nekom dogovoru iz ovih sastanaka.

Dzo

20.12.2018. 06:51

Srbija uvek ponasala civilizovano,samim tim sto nismo uvodili kontramere mi smo uvek za mirno resenje problema.

aki

20.12.2018. 07:56

Konačno da Zapad primecuje da su mere Pristine uperene protiv Srbije i da je upravo njihova krivica za zastoj dijaloga.Najbitnije je da se ukinu takse.

Aca

20.12.2018. 08:12

Srbija je na provokacije kosovskih vlasti ostala smirena i stalozena, sto danas daje pozitivne rezultate.

jaca

20.12.2018. 08:15

Tako je to...ko tebe kamenom, ti njega hlebom...zato Srbija i čeka povoljnu situaciju do kraja rešenja.

mi nismo

20.12.2018. 08:21

Mi smo se ponašali odgovorno i zbog toga nam je EU zahvalna, ali mi nismo njima zahvali jer Prištini nisu uveli neki vid sankcija.

Tamara

20.12.2018. 08:57

Srbija je uvek u nameri održavanja mira i regionalne stabilnosti, što se i dokazuje.

Mire

20.12.2018. 09:17

Srbija je uvek bila za mir i stabilnost regiona i postupci Prištine su neljudski i nehumani.