Đukić Dejanović: Od januara bez protesta majki

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da je njen kabinet već spremio izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom. Uverena je da od januara više neće biti protesta majki.

Slavica Đukić Dejanović ocenila je da se zakon koji je usvojen prvog jula pokazao revolucionarnim.

Gostujući u emisiji "Šetnja" Radio Beograda 1, Dejanovićeva je navela da je novi zakon većini mama doneo je bolje nadoknade nego što bi im sledovalo po starom zakonu.

Ipak, postoje, kaže, tri kategorije trudnica i porodilja koje su pogođene usvojenim merama. Oštećene su one žene koje su se u istom mesecu zaposlile i otvorile trudničko bolovanje, zatim žene koje su pre bolovanja imale manje od šest meseci staža, kao i mame koje imaju natprosečne zarade.

"Za njih je komisija Vlade pripremila nove mere. Gledaćemo da dobiju veća primanja i da nepravda bude ispravljena. Protest mama ne znači nužno samo kritiku, već i poziv na dijalog i saradnju", smatra Đukić Dejanovićeva.

Ministarka ističe i kako su nove mere već predate ministru za rad Zoranu Đorđeviću.

"Predlog treba da odobri kabinet za finansije, odnosno ministar Siniša Mali. Nadamo se da ćemo dobiti zeleno svetlo i da će se izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama već u januaru naći pred poslanicima", rekla je Slavica Đukić Dejanović. Dodala je da je uverena da od januara neće više biti protesta majki.

Đukić Dejanovićeva dodaje kako je budžet njenog kabineta dobio 150 miliona dinara više nego u 2018. godini. Objašanjava da finansijske mere nisu jedini vid mera u pronatalitetnoj politici.

"Radićemo i sa lokalnim samoupravama. One treba da usklade rad i roditeljstvo i da mladim parovima obezbede servise podrške. Kabinet će se u 2019. više fokusirati i na rad sa dijasporom, odnosno na odliv mozgova, jer analize pokazuju da nam svake godine ode 16.000 mladih i obrazovanih koji u inostranstvu zasnivaju porodice", navela je Đukić Dejanovićeva.

Srbija, poručuje, svakog dana izgubi 107 građana, a svake godine grad veličine Jagodine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво