Vučić u Briselu: U teškoj smo situaciji po pitanju Kosmeta, ne slažem se sa Trampom

Tanjug

19. 12. 2018. u 11:59

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je atmosfera na radnom ručku kod visoke predstavnice EU Federike Mogerini bila otvorena

Вучић у Бриселу: У тешкој смо ситуацији по питању Космета, не слажем се са Трампом
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je atmosfera na radnom ručku kod visoke predstavnice EU Federike Mogerini bila otvorena i da je na sastanku potvrdio poziciju Srbije da dijalog može biti nastavljen čim Priština ukine takse koje je uvela.

"Preneo sam da smo otvoreni za nastavak dijaloga čim Priština povuče takse, ali i za stvaranje jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora", kazao je Vučić.

Predsednik je istakao da se Srbija nalazi u teškoj situaciji, kada je reč o Kosmetu.

"Mi smo u teškoj situaciji i usamljeni po pitanju Kosova i Metohije, jer su svi u regionu priznali nezavisnost pokrajine", istakao je on posle sastanka sa Mogerini. On je napomenuo da Srbiji na ekonomskom planu ide dobro, i da stvari kvari samo situacija oko KiM.

"Prema proceni, sledeće godine ako ostanu takse gubici bi bili oko 43 miliona evra na mesečnom nivou. To bi bilo teško, ali bismo preživeli. Važnije je kako da pomognemo narodu na KiM da opstane", rekao je Vučić. On je izrazio uverenje da takse neće opstati.

Komentarišući pismo predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, on je kazao da smatra da je ta zemlja zainteresovana za kompromis, ali da je istakao da Beograd i Priština nisu blizu rešenja.

Pročitajte još - Politiko: I Vučić dobio pismo od Trampa slično Tačijevom


"Trampovo pismo mi govori da su SAD zainteresovane da se pregovori završe kompromisom, da je predsednik sad prvi put uključen otvoreno u proces, ali nisam saglasan da smo u finalnoj fazi, nismo ni blizu rešenja", objasnio je predsednik Srbije.

"Ali, mislim da nemamo alternativu nego da nastavimo da razgovaramo. Jer, ako ne budemo nastavili da tražimo rešenja, loša rešenja će pronaći nas i vratiti nas nazad", rekao je Vučić.

U proces, prema njegovim rečima, treba da budu uključeni i drugi faktori, Rusija, Evropa, Kina, Ujedinjene nacije, da znaju šta je na stolu, o čemu razgovaramo i šta je to što možemo da postignemo. "Ali, ono što je važno u ovom trenutku je to da smo daleko od rešenja. Još nismo rešili ni takse, koje nisu ni formalni, ni mali razlog, već od suštinske važnosti za nas", rekao je predsednik Vučić.

Za stav predsednika Vučića po pitanju poruka iz Trampovog pisma interesovali su se i strani novinari u Briselu.

"Pismo je važna činjenica, ali, s druge strane, nisam toliko optimističan kao što je Priština, ali ni kao što je, izgleda, bio Tramp", rekao je Vučić.

Ipak, to nas, istakao je, dodatno obavezuje da radimo na mirnom rešenju, da nastavimo dijalog čim Priština ukine takse i da vidimo da li je moguće naći sveobuhvatno rešenje.

Važno je, kako je dodao, imati podršku SAD procesu pregovora, jer to pokazuje ne samo njihovo opredeljenje, već i posvećenost tom važnom pitanju.

"Mi imamo naše nacionalne, državne interese - da čuvamo mir i stabilnost na Balkanu i da nastavimo dijalog", rekao je predsednik Vučić i još jednom istakao da nije tako optimističan.

Na pitanje da li je poruka Trampa Tačiju indirektna poruka Ramušu Haradinaju, s obzirom na to da Tramp na neki način insistira na tome da Priština ne povlači poteze koji bi mogli region da vrate unazad, Vučić je rekao da je takva tumačenja čuo i danas u Briselu. "Ne mogu da govorim od koga sve, pošto nije fer, ali sam čuo takva tumačenja i ovde", rekao je Vučić.

"Ne mogu da govorim od koga sve, pošto nije fer, ali sam čuo takva tumačenja i ovde", rekao je Vučić.

U izjavi novinarima posle sastanka, on je rekao da sa predsednikom tzv. Kosova Hašimom Tačijem nije odvojeno razgovarao.

"Video sam ga na ručku, prišao je, ali danas nismo imali tu vrstu dijaloga. Bili su predstavnici Makedonije, Crne Gore, BiH, Prištine i mi. Važan trentutak za sve nas i evropsku budućnost i procenu onoga što će se zbivati", rekao je Vučić.

Konstatovano je na sastanku da zemlje moraju više da rade na međusobnim odnosima bez obzira na to gde se nalaze na evropskom putu.

Vučić je rekao da je preneo ostalima da Srbija takođe ostaje zainteresovana za stvaranje jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i premijeri BiH Deniz Zvizdić i Makedonije Zoran Zaev.

Sastanku lidera Zapadnog Balkana ne prisustvuje premijer Albanije Edi Rama zbog prethodno zakazanih obaveza.

MOGERINI: VIŠE NEGO IKADA PRE POTREBAN ZAJEDNIČKI RAD NA ZAPADNOM BALKANU

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini je tokom sastanka sa liderima sa Zapadnog Balkana poručila da partneri iz tog regiona sada, više nego ikada pre, moraju da rade zajedno kako bi napredovali ka zajedničkom cilju evropskih integracija, konsolidovali mir i stabilnost i investirali u buduću regionalnu saradnju, a zarad dobrobiti građana regiona.

U saopštenju Spoljnopolitičke službe EU navodi se da je Federika Mogerini organizovala u Briselu neformalni sastanak lidera sa Zapadnog Balkana, tokom koga su se svi prisutni saglasili o nephodnosti nastavka rada na daljem napretku kako na EU putu tako i na unutrašnjim reformama.

"Osvrćući se na važan napredak koji je region ostvario u 2018. godini lideri su se složili sa visokom predstavnicom EU da je neophodno nastaviti rad i održati fokus kako na EU putu tako i na neophodnim unutrašnjim reformama, a u cilju ostvarivanja progresa do sastanka Saveta EU u junu 2019. godine", navodi se u saopštenju EEAS.

Spoljnopolitička služba EU u svom saopštenju navodi da su lideri sa Zapadnog Balkana na sastanku u Briselu iskazali opredeljenje da nastave rad na daljoj integraciji regiona u EU, u duhu dobrih susedskih odnosa i pomirenja, uzdržavajući se od svih akcija i izjava koje ne doprinose ukupnom interesu i strateškim ciljevima Zapadnog Balkana.

TAČI: SPORAZUM BI MOGAO BITI POSTIGNUT U BLISKOJ BUDUĆNOSTI



Sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine mogao bi biti postignut u bliskoj budućnosti, rekao je predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, nakon sastanka predsednika i premijera zemalja Zapadnog Balkana i tzv. Kosova sa šeficom evropske spoljne politike Federikom Mogerini u Briselu.

Tači je novinarima rekao da, ako neko ima dilemu o ulozi Amerike u procesu dijaloga Beograda i Prištine, pismo američkog predsednika Donalda Trampa je najbolji dokaz da je Vašington uključen u proces i da daje punu podršku postizanju prihvatljivog sporazuma Beograda i Prištine, preneo je Zeri onlajn.

Na pitanje kada će biti održan naredni sastanak u Briselu, Tači je rekao da ih neće biti pre početka naredne godine.


VUČIĆ: NASTAVAK DIJALOGA MOGUĆ AKO PRIŠTINA POVUČE NERAZUMNE ODLUKE

Jedini način da dijaog o normalizaciji odnosa bude nastavljen je da Priština povuče krajnje nerazumne odluke, poručio je u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Vučić je sa Tuskom razgovarao o situaciji u regionu, protivpravnim merama Prištine i evropskim integracijama Srbije i tom prilikom istakao da je jedini način da se nastavi dijalog, da Priština povuče krajnje nerazumne odluke.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom i smatra da su razgovori jedini način rešavanja otvorenih pitanja i očuvanja regionalne stabilnosti.

Međutim, kako je predsednik naglasio, odluke Prištine o drastičnom povećanju taksi za 100 odsto, suprotno sporazumu CEFTA, zatim pokušaj otimanja elektroenergetskog sistema i usvajanje zakona kojima se omogućava transformacija tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. Vojsku Kosova, protivno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Briselskom sporazumu, stavu srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, ali i sopstvenim pravnim propisima na tzv. Kosovu, onemogućavaju dalje razgovore.



"Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnje i opredeljena da doprinosi tom cilju. Preduslov za uspešno ostvarivanje i unapređivanje regionalne saradnje je strogo poštovanje zaključenih sporazuma i dogovorenih okvira saradnje od strane svih učesnica u regionu. Jedini način da se stvore uslovi u kojima bi dalji nastavak razgovora bio moguć, jeste da Priština povuče protivpravne i krajnje nerazumne odluke", istakao je predsednik Vučić, saopštila je Pres služba Predsednika.

Predsednik Evropskog saveta Tusk pozdravio je razumne poteze Srbije u odnosima sa Prištinom.

Sastanku predsednika Aleksandra Vučića i predsednika ES Donalda Tuska prisustvovala je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.


BRNABIĆ: EU JE ZBIR VREDNOSTI, NE ĆUP NOVCA

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Centru za evropske studije u Briselu da za nju Evropa predstavlja zbir vrednosti, a ne ćup novca, te da je glavni spoljnopolitički cilj Srbije priključivanje EU.

"Članstvo u EU je strateški cilj Srbije. EU za nas nije ćup novca već set vrednosti kojima težimo zbog kvalitetnije života svih naših građana. Srbije ostaje posvećena politici mira i stabilnosti i jačanju saradnje u regionu", navela je predsednica vlade na svom tviter nalogu.

"Rok 2025. godine za ulazak u EU je veoma ambiciozan. To neće zavisiti samo od nas, već i od EU i zemalja članica", rekla je Brnabić.

Kako je istakla, Evropa je bila u pravu kada je oblikovala proširenje da bi Balkan učinila više stabilnim i integrisanim regionom.

"Ako bi EU ponudila Srbiji proširenje danas, rekla bih ne", rekla je Brnabić i zaključila da "moramo više da radimo", navodi na tviteru briselski Centar za evropske studije.




BRNABIĆ: NEPREDVIDIVI POTEZI PRIŠTINE PRETNjA REGIONALNOJ STABILNOSTI

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je u razgovorima sa najvišim EU zvaničnicima ocenjeno da poslednji potezi Prištine ugrožavaju regionalnu stabilnost.

Branbić, koja boravi u Briselu, naglasila je da će Srbija ostati pouzdan partner EU.

Premijerka Ana Brnabić kaže da da su ona i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom razgovarali prvenstveno o situaciji na Kosovu i Metohiji i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

”Uvek je dobro da razgovaramo sa evropskim partnerima, da ih upoznamo sa onim što mi vidimo na terenu i razmenimo mišljenja o tome šta oni misle da će se dalje dešavati jer je Priština u ovom trenutku dosta nepredvidiva”, izjavila je Brnabić.



Ona je posle sastanka sa predsednikom Evropskog saveta ocenila da u EU postoji nada će se dijalog Beogarda i Prištine nastaviti ii da će to doprineti regionalnoj stabilnosti.

”Brisel je jako mnogo uložio u regionalnu stablnost. I kroz Berlinski proces i regionalno ekonomsko povezivanje, infrastrukturno povezivanje, a ovo što se dašava sada ugrožava sve to”, ocenila je Brnabić.

Premijerka Srbije je u razgovoru sa Tuskom potvrdila da će Srbija nastaviti da učestvuje u svim regionalnim inicijativama i razgovorima koji se izmeđuostalog odnose na ukidanje rominga, priznanje akademskih kvalifikacija i podršku Regionalnoj kancelariji maldih.

”Želimo da ostanemo konstruktivan partner i da pokažemo da smo ljudi na koje može da se računa. Ne želimo da na bilo koji način ugrozimo inicijative koje dolaze iz Brisela”, zaključila je Brnabić.

Premijerka ja najvila da će se tokom dana sastati i sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom sa kojom će razgovarati o tome šta EU može da uradi kako potezi Prištine ne bi pogađali privrednike u centralnoj Srbiji i BiH.


BRNABIĆ: ULAZAK U EU I REGIONALNA STABILOST NAJVEĆI INTERES

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Briselu da je Srbija na dobrom putu kada je reč o reformama i ekonomskim pokazateljima, ali i da je suočena sa velikim izazovima zbog jednostranih i nepredvidljivih poteza Prištine.

"Mi tražimo mir i stabilnost i rešavanje problema u okvirima postojećih međunarodnih mehanizama", poručila je Brnabićeva u govoru u Centru za evropsku politiku (EPC) u Briselu

Ona je ocenila da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine u interesu svih, bez obzira i na evrointegracioni put.

"Predsednik Aleksandar Vučić je bio dovoljno hrabar da otvori ovo pitanje u srpskoj javnosti. To je kompleksno i emotivno pitanje za Srbiju. Nadam se nastavku dijaloga. To je važno za Srbe i Albance, ali i ceo region i nadam se da će razum preovladati", poručila je Brnabićeva.

Ona je istakla da je prvi spoljnopolitički, ali i unutrašnjepolitički cilj Srbije, ulazak u Evropsku uniju.

U govoru u Centru za evropsku politiku, Brnabićeva je pozvala zemlje Zapadnog Balkana da razumeju izazove sa kojima se suočava EU i da na svom putu pristupanja ne ucenjuju ”klub u koji žele da uđu”, već da uporno rade na ostvarivaju standarda za članstvo.

"Srbija promoviše EU kao familiju zajedničkih vrednosti i mirovni projekat. Mi promovišemo Evropu kao set vrednosti, a ne ćup novca. Politicari su često predstavljali članstvo u EU kao ćup novca i govorili da će sve ce biti dobro čim se uđe u EU. I onda je došlo do razočaranje, jer napredak ne dolazi samo od Evrope", poručila je premijerka.

Brnabićeva je ocenila da je 2025. godina kao godina mogućeg ulaska Srbije i Crne Gore u EU ”ambiciozan cilj”, koji zahteva svakodnevni naporni rad zemlje koja želi članstvo, ali i da deo napretka na tom putu zavisi i od EU i od zemalja članica.

”Mislim da su reforme same po sebi isto tako važne kao i krajnji cilj - članstvo. A put je ponekad važniji od samog cilja”, kazala je predsednica vlade.

Brnabićeva je naglasila da, ukoliko zemlja nije spremna da uđe u EU, njeno pristupanje može biti gubitnička kombinacija kako za državu, tako i za EU.

”Kada se pridružite EU, građani to moraju da proslave ne zato što ste postali jedna nova zemlja članica, već zato što osećate da ste deo familije kojoj pripadete po principima, standardima, vrednostima”, poručila je premijerka.

Ona je ocenila da su reforme u oblasti ekonomije, javne administracije i vladavine prava najbitnije reforme i ključni stubovi evrointegracionog procesa i naprekta Srbije.

Brnabićeva je navela regionalnu stabilnost kao jedan od najznačajnijih faktora za dalji napredak svih zemalja Zapadnog Balkana.

”Šta god da radite u reformama, bez regionale stabilnosti nema stabilne Srbije ili bilo koje druge zemlje regiona. Zato je regionalna stablilnost drugi spoljnopolitički interes Srbije”, kaže Brnabić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (165)

Dado 7911

19.12.2018. 12:25

Srbija je čvrsto na putu ulaska među zemlje EU bez obzira na aktuelnu situaciju na KiM!

Nada

19.12.2018. 12:27

Verujem da ce nas evropa razumeti i dati svoju podrsku koja bi nam puno znacila u ovim teskim trenucima!

Fedja

19.12.2018. 12:31

Srbija je konstruktivna ali i EU mora da shvati da samo Srbija moye biti garant mira u regionu i da moraju menjati politiku prema destruktivnoj Pristini.

ze

19.12.2018. 12:32

Najavljene teme razgovora najviših EU i srpskih zvaničnika su EU put Srbije i najnovija dešavanja u regionu Zapadnog Balkana

Miki

19.12.2018. 12:32

Za stabilnost celog regiona vazno je da se situacija na KIM smiri i da se nastavi sa Dijalogom.

Dana

19.12.2018. 12:32

Uvek spremni za saradnju kako bi što bolje i brže napredovali na našem putu evrointegracija.

star

19.12.2018. 12:36

Posle sastanaka lidera zapadnog Balkana sa Mogerinijevom, naš predsednik i premijerka će imati niz sastanaka sa nekoliko evropskih zvaničnika.

gogi

19.12.2018. 12:38

Toliki sastanci moraju da donesu neko rešenje. Srbija jeste podređena kompromisu i mirnom rešavanju problema, i to evropske institucije prepozanju.

ANA

19.12.2018. 12:39

Najavljene teme razgovora najviših EU i srpskih zvaničnika su EU put Srbije i najnovija dešavanja u regionu Zapadnog Balkana

Marko

19.12.2018. 12:39

Najavljene teme razgovora najviših EU i srpskih zvaničnika su EU put Srbije i najnovija dešavanja u regionu Zapadnog Balkana.

nn

19.12.2018. 12:40

Zapadni Balkan mora biti slozan, moraju svi lideri da teze ka miru i stabilnosti jer je to osnov za uspeh u svim oblastima.

Maja

19.12.2018. 12:44

Svaka cast na upornosti, i izdržljivosti naseg pregovarackog tima. I dogovor kucu gradi, nadamo se da ce se ovaj trud isplatiti!

Kika

19.12.2018. 12:48

EU poštuje Srbiju i predsednika Tek dolaze dobri dani za Srbiju , neka se šipci pakuju ida im vidimo leđa Vučića , bez obzira što znaju naš stav o KiM.

ANA

19.12.2018. 12:49

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sastao se u zgradi ”Evropa” u Briselu sa predsednikom i premijerkom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić.

Marko

19.12.2018. 12:49

Najavljene teme razgovora najviših EU i srpskih zvaničnika su EU put Srbije i najnovija dešavanja u regionu Zapadnog Balkana.

Bojan

19.12.2018. 12:49

Značajan sastanak sa predstavnicima Evropskog saveta, situacija na KiM mora se rešiti mirnim putem.

joca

19.12.2018. 12:52

Iskreno verujemo da će doći do zaokreta u politici oko pregovora Beograd - Priština, samo tako će moći da se nastavi dijalog koji su prištinski predstavnici ugrozili.

Bilja

19.12.2018. 12:54

Jedinstvo na delu. Predsednik drzave Aleksandar Vucic i premijerka Ana Brnabic, ujedinjenim snagam u borbi za pravo i pravdu srpskog naroda. Tim koji pobedjuje.

Bojan

19.12.2018. 12:54

Nadam se da ce ovi daansnji sastanci,doprineti smirivanju situacije,i nastavak dijaloga,i ukidanje odluke Pristine o taksama.

Radak

19.12.2018. 12:56

Verujem da je EU konačno uvidela da Priština ta koja pravi probleme u pregovorima oko Kosova.

Verica

19.12.2018. 12:58

Ndamo se da će sastanak proći u najboljem redu jer naš predsednik i premijerka Srbiju predstavljaju u pravom svetlu.

Dymitr Ogonowski

19.12.2018. 23:22

@Verica - Zapad sve zna bez predstavljenja Vaseg predsednika i Vase premijerke ali je neprijatelj Srba i podrzava siptarski banditizam protiv Srba.

Dzo

19.12.2018. 13:04

Svaki ovakav sastanak je od velike vaznosti za Srbiju. Nadam se da ce EU konacno shvatiti kakvo zlo donose Albanci.

Miša

19.12.2018. 13:22

Priština je do sada pokazivala samo nerazumevanje, apsolutno ništa nije uradila povodom rešavanja situacije.

USLOVI za sporazum

19.12.2018. 13:53

Može dogovor i sporazum sa Albancima, ako se Srbiji pripoji sever Kosova , a ostale srpske opštine dobiju status ZSO i zaštitu srpskih svetinja ! Plus da Srpska dobiju ista prava kao Albanci na Kosovu !

Maja

19.12.2018. 14:10

Srbija je zemlja koja je spremna na svaki razgovor i drzava koja se bori za mir i stabilnost, postuje sve sporazume i zakone, nista nije prekrsila, dok je Pristina uvodjenjem taksi prekrsila sporazum, formiranje vojske isto, stvarno se nadamo da ce neko urazumiti Albance da se dijalog nastavi u normalnom toku.

Serbinator

19.12.2018. 14:58

Sarađivaćemo sa Mogerini i sa svima u regionu osim sa Albancima dve dok se ne povuku takse.

REALNOST = trajan mir

19.12.2018. 14:59

Rešenje za TRAJAN MIR je da dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu (8 miliona Srba i 5 mil Albanaca) dobiju svoje REALNE NACIONALNE države : 1). Srbija sa Srpskom i severom Kosova; i 2). Albanija sa Kosovom. Makedonija bi bila država Makedonaca i Albanaca, a Federaciaj BiH bi bila država Bošnjaka i Hravata ! Tada bi sve preostale nacionalne manjine u susednim državama bile mostovi saradnje..

aloooo

19.12.2018. 17:59

@4 - a vojska da ostane? Pa zato su i povukli dva poteza....da bi mi bar jedan prihvatili...

Janbo13

19.12.2018. 17:41

Kako razgovarati s nekim ko vas ne postuje.. Pokazat zube u vojnom smislu.. Ova stalna prica kako smo u nezavidnoj poziciji te nema srba na Kosovu to kukumakanje.. Ide samo na ruku siptarima.. Promašaj od politike! KOSOVO JE SRCE Srbije!!!!

Dymitr Ogonowski

19.12.2018. 18:34

@BluMarine - Ali se trudi uzalud. Znamo stav Siptara i bande NATO. Oni neće kompromis. Zbog toga je potrebno samo vojno resenje. Prema prorocanstvu Gospodina Tarabića Rusija će pobediti u "velikom ratu" i Srbija će se vratiti KiM.

relix

19.12.2018. 19:01

Ne smemo biti jednosmerni,moramo i mi trazti nesto za uzvrat...recimo,da se implementira sve sto je vec dogovoreno i potpisano!

Vatro Marx

19.12.2018. 19:23

Gospodine Vucicu, Sta si ocekivao dace situacija biti bolja. Kud plovi ovajbrod povratka nema,

Dymitr Ogonowski

19.12.2018. 23:19

@Vatro Marx - Situacija biti bolja posle pobede Rusije "u velikom ratu". Tako ima u prorocanstvu Gospodina Tarabića i tako će biti. Srbija će se vratiti KiM.

dejana

19.12.2018. 19:27

Vucic se trudi da nadje neko kompromisno resenje, uprkos tome sto Pristina im apodrsku Amerike.

Jelena

19.12.2018. 20:36

Spremni smo za razgovor,za kompromisno resenje i nastavak dijaloga ako Pristina ukine takse.

naivni

19.12.2018. 21:06

Значи таксе уведене да би се прихватило формирање војске, новог преговарачки тима са новом декларацијом и ако их укину ми то све прихватамо и тзв. војску косова,нови ратно-злочиначки преговарачки тим као и нову ратно-злочиначко-тетористичку декларацију као полазну основу за наставак преговора.

Ivana

19.12.2018. 22:53

Situacija nije nimalo naivna i sve dok Pristina ne prestane sa jednostranim odlukama i provokacijama, napredak dijaloga je nemoguc.

Irena

19.12.2018. 22:53

Srbija ne da Kosovo, a za ovo sa Trampom moramo urgirati preko Melanije, da on malo promeni mišljenje

Dijego

19.12.2018. 23:13

Trampovo pismo mi govori da su SAD zainteresovane da se pregovori završe kompromisom, da je predsednik sad prvi put uključen otvoreno u proces, ali nisam saglasan da smo u finalnoj fazi, nismo ni blizu rešenja.Vu;i' i brnabi' svakako radi na tome da gra]ani Srbije žive bolje. Srbija je na pravom putu razvoja.

Djekna

19.12.2018. 23:29

Vucic nije informisan izgleda. u regionu Balkana nisu svi priznali nezavisnost Kosova. To nisu uradile Rumunija, Grcka i Kipar. Ako je pod "regionom" mislio na bivse YU republike onda to tako treba da se kaze. Nama je vise region Rumunija, nego Slovenija. S jednom imamo dugacku granicu, istu veru, nasu dijasporu tamo i njihovu ovde, a s ovom drugom nista zajednicko.

Lila

19.12.2018. 23:43

Srbija je nalazi u bezizlaznoj situaciji, a od predsednika se trazi da izbori odlicnu poziciju za Srbiju.

monika

20.12.2018. 01:27

Predsednik Aleksandar Vucic,vrlo dobro zna kako je Srbima na KIM.Zato se i bori da nadje kompromisno resenje.Ocigledno da Tramp vidi,samo ono sto zeli da vidi,a cinjenicno stanje.Svakako pozitivno je sto Amerika zeli da pomogne,samo jos uvek smo daleko od resenja.

TRIESHI

20.12.2018. 02:25

Opet, i poslje svega, ni srbima ni albancima nije tobos jasno americki krediti 70 godina. zalosno...

Hana

20.12.2018. 06:21

U teškoj smo i usamljenoj situaciji po pitanju KiM,ali nećemo odustati, nastavićemo da se borimo za sebe, za svoje Kosovo. Ne smemo odustati od borbe, sada kada je najvažnije.

Milan

20.12.2018. 06:47

Veliki su napori koje nas predsednik ulaze kako bi se izborio da Srbiji bude bolje i kako bi postigao koliko moze od stabilizacije odnosa i postizanja rešenja

Zorica

20.12.2018. 07:03

Verujem u predsednika Vucica, a ovo dvoje su mi jako sumnjivi da zele dijalog.

Dijana

20.12.2018. 07:17

Na nas se uvek vrsi neki pritisak, i nije nam lako pogotovo nasem Predsedniku koji se toliko bori za prava Srpskog naroda.

Lica

20.12.2018. 07:21

Rusija i KIna su uz celovitost Srbije i podrzavaju nas u ovako teskim trenucima

Srki

20.12.2018. 07:45

Uvek ima izlaza iz ovakve situacije, ali to nije izlaz koji mi zelimo, niti hoćemo.

Marija

20.12.2018. 07:59

Trampovo pismo samo govori o tome da se SAD zuri , nama se toliko i ne zuri ako to nece biti kompromis.

Dara

20.12.2018. 07:59

Srbija je spremna da nastavi dijalog sa Prištinom, ali Priština prvo mora da ukine takske koje je uvela na proizvode koji dolaze iz Srbije.

jaca

20.12.2018. 08:13

Predsednik Vučić je učinio sve da situacija na Kosovu bude realna.Jedno je optimizam, a drugo realnost.

Sandro

20.12.2018. 08:31

Nalazimo se u izuzetno teškoj situaciji kada je reč o Kosmetu, iskreno se nadamo da će se doći do rešenja!

Ogi

20.12.2018. 08:32

Amerika je izazvala sukobe na KiM i od prvog dana upravlja sa situacijom i nalaze sve poteze pristinske vlasti.

mita

20.12.2018. 08:40

Naš predsednik se istinski bori za stabilnost.Za rešenje teške situacije na Kosovu potrebna nam je pomoć stranih sila,jer je teško urazumiti Albance!

Mirko

20.12.2018. 09:04

Ako Amerika upravlja potezima Pristine, kao sto upravlja, takse, vojska, ratni zlocini, ZSO moraju se prvo resiti kao znak dobre volje za resenje problema. Nastavak razgovora u ovom trenutku bi bio nastavak ponizavanja Srbije.

Mikan

20.12.2018. 09:06

Mislim da je Srbija konkretno rekla da je za svaki dogovor ali dijalog može biti nastavljen čim Priština ukine takse koje je uvela. Nema tu dileme pa ni nepoznate jednačine, predsednik Vučić zastupa interese samo Srpskog naroda i tu je svaki komentar suvišan.

Milena

20.12.2018. 09:09

Dok je ovakvog ponašanja Prištine i tzv političara koji čine neku vlast na Kosovu nema se šta razgovarati. Srbija nije i neće dozvoliti da se pritiska Srpski živalj na Kosovu i da se desi neki novi "Pogrom"...

Interes Srba i Albanaca

20.12.2018. 09:42

Vučić treba da predloži rešenje za TRAJAN MIR na Zapadnom Balkanu , tj. da dva najveća naroda (8 miliona Srba i 5 mil Albanaca) dobiju svoje REALNE NACIONALNE države : 1). Srbija sa Srpskom i severom Kosova (plus ZSO i zaštita srpskih svetinja); 2). Albanija sa Kosovom (bez nove stolice u UN i vojske). Istovremeno bi Makedonija sa 2 miliona bila država Makedonaca i Albanaca , Federacija BiH sa 2,2 miliona bi bila država Bošnjaka i Hravata !