Posle pet godina lekari dobili zdravstveno osiguranje

Rešen deo problema zaposlenih u ćuprijskom Domu zdravlja. Medicinari iz Pomoravlja konačno su izjednačeni sa pacijentima.

Zdravlje

Izvor: B92, Novosti

Sreda, 19.12.2018.

12:19

Posle pet godina lekari dobili zdravstveno osiguranje
Foto: Thinkstock

Zaposleni u ćuprijskom Domu zdravlja od 14. decembra, posle pet godina, konačno imaju overene zdravstvene knjižice, pa će i oni koji brinu o ljudima sa teritorije čitavog Pomoravlja najzad biti izjednačeni sa pacijentima koji se leče o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO).

"Problem je nastao zbog više od stotinu neugovorenih radnika koji nisu primali plate, niti su za njih plaćani doprinosi. U međuvremenu, kroz tri racionalizacije, veliki broj njih je uz otpremnine napustio ustanovu, a poslednjih nekoliko će baš ovih dana biti primljeno u Opštu bolnicu", objašnjava predsednik sindikalne podružnice "Nezavisnost" dr Zaim Sijarić.

U poslednjoj grupi neugovorenih, a to su zaposleni kojima plate ne obezbeđuje RFZO, ima lekara, medicinskih tehničara, ali i nemedicinskog kadra. U Domu zdravlja su ostala 143 zaposlena o državnom trošku, pa problema sa overavanjem knjižica ubuduće ne bi trebalo da bude.

"Iako su godine pisanja dopisa Ministarstvu zdravlja, ministru lično, Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja i lokalnoj samoupravi urodile plodom, stanje u našoj ustanovi je i dalje katastrofalno. Račun nam je blokiran za 173 miliona dinara: što zbog tužbi radnika koji su sudski naplaćivali potraživanja, što zbog dugovanja prema Poreskoj upravi i dobavljačima", kaže Sijarić i dodaje da još nije dogovoreno da li će Ministarstvo ili lokalna samouprava, i kada, izmiriti zaostale obaveze, te omogućiti normalno funkcionisanje Doma zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: