Biznis Privreda
POTPISAN UGOVOR Mihajlović: Početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo 2020. godine

POTPISAN UGOVOR Mihajlović: Početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo 2020. godine

Izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo trebalo bi da počne 2020. godine, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, koja je sa predstavnicima "Puteva Srbije" i turske kompanije "Tašjapi" potpisala komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju deonice te saobraćajnice od Sremske Rače do Kuzmina.

Zorana Mihajlović Foto: Promo
Zorana Mihajlović

Mihajlovićeva je izjavila danas u Beogradu da se sledeće godine očekuje potpisivanje finansijskog ugovora, a 2020. godine početak radova na izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo, koji će biti izuzetno značajan za ekonomsko povezivanje i stabilnost regiona.

Ovo je prvi autoput koji će direktno povezati Srbiju sa Republikom Srpskom i BiH, a od velikog značaja je i za povezivanje u regionu.

Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Gradiće se u dve trase koje na teritoriji Srbije obuhvataju deonice Sremska Rača-Kuzmin i Požega-Užice-Kotroman, u ukupnoj vrednosti od oko 1,05 milijardi evra.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i ministar transporta i infrastrukture Turske Mehmet Turhan, koji su naglasili da je potpisivanje tog ugovora direktna posledica odličnih odnosa dve države, kao i ličnih odnosa predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Turhan je rekao da Turska smatra Srbiju važnim faktorom kada je reč o stabilnosti u regionu, te naglasio da između dve države postoje odlični odnosi koji su iz dana u dan na sve višem nivou.

Prema njegovim rečima, poseta Erdogana Srbiji, koja je planirana za maj naredne godine, biće prilika za dodatno jačanje saradnje dve države.

Foto: Kabinet predsednika Republike Srbije / Promo

Ljajić je istakao da je današnje potpisivanje ugovora predstavlja i rezultat trilaterale Srbija, Turska i BiH, te naglasio značaj robne razmene Srbije sa BiH i Turskom.

Prema njegovim riječima, današnje potpisivanje ugovora predstavlja jednu od pozitivnih vesti za region, koji je u posljednjem periodu obeležen "taksama, barijerama i blokadama".

Deonica Sremska Rača-Kuzimin duga je oko 17 kilometara, a vrednost radova je oko 220 miliona evra, dok je donica Požega-Kotroman, duga oko 60 kilometara, a vrednost radova je oko 830 miliona evra.

Izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo, Srbija dobija mogućnost da se poveže sa evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autoputem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Predsednik kompanije "Tašjapi" Emrulah Turlani danas je sa Mihajlovićevom potpisao i dva ugovora iz oblasti stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti Srbije.