Najnovije vesti
Vesti Politika
Tusk sa srpskim zvaničnicima, Vučić poručuje: Nastavak dijaloga ako Priština povuče nerazumne odluke

Tusk sa srpskim zvaničnicima, Vučić poručuje: Nastavak dijaloga ako Priština povuče nerazumne odluke

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sastao se u zgradi ”Evropa” u Briselu sa predsednikom i premijerkom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić.

Aleksandar Vučić, Donald Tusk, Ana Brnabić, Brisel Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo
Aleksandar Vučić, Donald Tusk, Ana Brnabić, Brisel

- Jedini način da dijaog o normalizaciji odnosa bude nastavljen je da Priština povuče krajnje nerazumne odluke - rekao je tokom tog sastanka predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je sa Tuskom razgovarao o situaciji u regionu, protivpravnim merama Prištine i evropskim integracijama Srbije, i tom prilikom istakao da je jedini način da se nastavi dijalog, da Priština povuče krajnje nerazumne odluke.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom i smatra da su razgovori jedini način rešavanja otvorenih pitanja i očuvanja regionalne stabilnosti.

Međutim, kako je predsednik Srbije naveo, "odluke Prištine o drastičnom povećanju taksi za 100 odsto, suprotno sporazumu CEFTA, zatim pokušaj otimanja elektroenergetskog sistema i usvajanje zakona kojima se omogućava transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u takozvanu Vojsku Kosova, protivno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Briselskom sporazumu, stavu srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, ali i sopstvenim pravnim propisima, onemogućavaju dalje razgovore".

Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo

- Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnje i opredeljena da doprinosi tom cilju. Preduslov za uspešno ostvarivanje i unapređivanje regionalne saradnje je strogo poštovanje zaključenih sporazuma i dogovorenih okvira saradnje od strane svih učesnica u regionu. Jedini način da se stvore uslovi u kojima bi dalji nastavak razgovora bio moguć, jeste da Priština povuče protivpravne i krajnje nerazumne odluke - istakao je Vučić, saopštila je Pres služba Predsednika.

Predsednik Evropskog saveta Tusk pozdravio je razumne poteze Srbije u odnosima sa Prištinom.

Posle sastanka sa Donaldom Tuskom, predsednik Vučić prisustvovaće zajedničkom ručku zapadnoblakanskih lidera koji organizuje šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

Premijerka Brnabić imaće sastanak sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerim i komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom.

Mogerini sa Đukanovićem i Zaevom, posle toga ručak

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini sastala se danas u Briselu odvojeno sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, a nakon tih bilateralnih susreta počeće ručak lidera Zapadnog Balkana sa šeficom evropske diplomatije.

Ručak tri predsednika i dva premijera sa Zapadnog Balkana sa šeficom EU diplomatije u zgradi Evropske diplomatske službe trebalo je da počne u 13:30.

U EU su za Tanjug potvrdili da su na ručak u Brisel došli predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Djukanović i Kosova Hašim Tači, kao i premijeri BiH Deniz Zvizdić i Makedonije Zoran Zaev.

Sastanku lidera Zapadnog Balkana zbog prethodno zakazanih obaveza ne prisustvuje premijer Albanije Edi Rama.

Očekuje se da će se okupljeni lideri posle zajedničkog ručka pojedinačno obratiti medijima povodom tema i eventualnih zaključaka razgovora.