Brnabić: Kada bi EU danas ponudila članstvo Srbiji, rekla bih "ne"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Briselu da je rok za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji 2025. godine veoma ambiciozano postavljen, ali da to neće zavisiti samo od Srbije, već i od EU i država članica.

"Ako EU danas ponudi proširenje Srbiji (da postane članica), ja bih rekla ne. Mi još moramo da radimo", rekla je Brnabićeva u Centru za evropske politike, a navodi se na Tviter nalogu tog centra.

Ana Brnabić je dodala da je Evropa bila u pravu kada je oblikovala proširenje tako da Balkan postane stabilniji region.

Kako se navodi na Tviteru Centra za evropske politike, Brnabićeva je rekla i da Balkan treba da ima veće razumevanje za izazove sa kojima se suočava EU.

"Za mene je Evropa set vrednosti, a ne ćup novca", rekla je Brnabićeva i dodala da je Srbija dobro shvatila EU kao porodicu vrednosti i mirovni projekat.

"Srbija treba više da se potrudi"

Smatra da Srbija treba više da se potrudi.

"Moramo to da shvatimo i da ubrzamo reforme, kao što moramo da razumemo zbog čega EU tako radi. Na nama je da dokažemo da mislimo ono što kažžemo, da sprovodimo reforme, pre svega zbog nas, jer mi želimo da postanemo deo tog kluba. Moramo da sprovodimo reforme zbog nas samih. Što ih pre sprovedemo, ljudima u Srbiji će biti bolje", rekla je premijerka.

Odgovarajući na pitanja novinarima, Brnabićeva je rekla da se nada da će se Beograd i Priština postići kompromis u vezi sa normalizacijom odnosa. 

"Uložiću mnogo više vremena i energije u izgradnju naših odnosa sa Albancima koji žžive na Kosovu. Mislim da će takav kompromis doprineti obostranom ulaganju. Taj kompromis bi doprineo ne samo normalizaciji odnosa Beograda i Prištine već i Srba i Albanaca", rekla je Brnabićeva.

Kada je reč o medijima, Brnabićeva je rekla da se širom sveta vode brojne debate o slobodi medija i da li država treba da bude u medijima i finansira ih ili ne.

"Na ta pitanja treba da se odgovori medijskom strategijom. U poslednjih šest meseci lično sam se sretala sa predstavnicima medija, kada smo odlučili da radna grupa radi direktno sa mojim kabinetom. Konačno imamo nacrt medijske strategije i idemo dalje sa tim", zaključila je premijerka,

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво