Capital.ba

Spremite se za šok – nafta može da skoči na 300 dolara

19.12.2018. / 8:29

MOSKVA, Cijena nafte će skočiti na 300 dolara ako se raspadne savez OPEK-Rusija, tvrdi saudijski institut. 

Bez organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), svijet će izgubiti svoju sigurnu mrežu koja pokušava da stabilizuje tržište nafte od eventualnih poremećaja snabdjevanja i drugih šokova, analiza je nezavisnog israživačkog centra za energetiku u Saudijskoj Arabiji.

“Naša analiza pokazuje da su u periodu 2011-2012. godine, kada je Libija imala poremećaje u snabdjevanju, koliko cijene nafte mogu daleko da idu. To bi moglo da se desi i sada 2018. godine i da nafta bude i više od 200 dolara “, rekao je Adam Sieminski, predsjednik istraživačkog centra za naftu, naglašavajući važnost rada OPEK.

“Akone bude dogovora oko odluka koje budu donosile Rusija i Saudijska Arabija u sklopu saveza OPEK, možemo lako da vidimo naftu koja se kreće prema 300 dolara za barel”, rekao je Sieminski.

Zvaničnik je takođe rekao da je organizacija jedna od važnih institucija koje posluju kao dobavljač, naglašavajući da skoro 70 odsto raspoloživih kapaciteta OPEK pripada Saudijskoj Arabiji.

Ova godina bila je veima nestabilna kada je riječ o cijenama nafte zbog dubokih geopolitičkih tenzija. Sanckije Iranu koje je najavio američki predsjednik Donald Tramp su povećale cijene sirove nafte. Pad proizvodnje u Venecueli podigao je naftu na 86 dolara za barel, itd..

U pokušaju da izbalansira cijene nafte, OPEK je zajedno sa svojim saveznicima koji nisu članice, na čelu sa Rusijom, upumpavao oko milion barela dnevno na globalno tržište. B92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!