KOMENTAR: Vučićev Nikoljdan i Federikino kmečanje

Milan Babović

19. 12. 2018. u 07:11

Gde smo to došli za ovih osam godina otkako o pupku naše države odlučuju jalove birokrate iz Brisela?

КОМЕНТАР: Вучићев Никољдан и Федерикино кмечање

EVO nam možda i poslednje prilike da niz Ist River bacimo farsične briselske pregovore i pitanje Kosova vratimo pod okrilje Ujedinjenih nacija. To više nije stvar strateškog opredeljenja, politike jednog čoveka ili vlade, to je dug zdravom razumu i nasušnoj potrebi da se uhvatimo možda za jedinu slamku, koju su nam iz ruku 2010. olako izbili Boris Tadić i Vuk Jeremić.

Gde smo to došli za ovih osam godina otkako o pupku naše države odlučuju jalove birokrate iz Brisela? Mogu li više biti kredibilni posrednici, oni koji 2.070 dana žmure na to što Albanci ne formiraju Zajednicu srpskih opština?

Zarezuje li iko više Federiku Mogerini, koja uzalud kmeči i preklinje Ramuša Haradinaja da ukine sulude takse? Da li su ti kompromitovani i robotizovani činovnici zaslužili da im Srbija posle svega pokloni jedan jedini sekund?

Svi oni zajedno ne vrede ni pola kašike slavskoga žita i samo frenetična želja za dogovorom, mirom, i otklanjanjem svake buduće krivice sa Srbije, vuku predsednika Aleksandra Vučića da danas, na svoje krsno ime, sedne za sto sa tim političkim olupinama. Nadajmo se - nikada više.

I on sam je u svom odlučnom govoru u Savetu bezbednosti pozvao UN da se više uključe u dijalog. I to je veliki iskorak. I manje je bitno kako će to tehnički izgledati, da li će pod plavom zastavom biti nekakvog "Dejtona 2" i slično. Od presudne važnosti je da u ciljnu ravninu posle ovog mučnog maratona ne uđemo vezanih nogu i sa pogubim mentorstvom Brisela na strani Prištine.

Zato je bitno u finišu kao arbitre uključiti i Rusiju i Kinu, koje su u ponedeljak uveče jasno pokazale da ne pristaju na silovanje Srbije i međunarodnog prava. Oni nam, to je već provereno, startnim pištoljem neće pucati u kolena kao "neutralna" EU.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

deda

19.12.2018. 10:12

Meni nije jasno zasto pristrasni EU posreduje raspravi oko Kosova.Zasta postoji Savet bezbednosti i Ujedinjene nacije gde su sve zemlje prisutne.

Gen52

19.12.2018. 14:28

@deda - Eh, deda, deda. Ako si stvarno "deda", po godinama, trebalo bi da se setiš da je to zasluga Tadića i Jeremića. Uostalom imaš i na današnjem portalu tekst o tome. Po meni Narodna Skupština bi trebalo da traži pokretanje krivičnog postupka protiv obojice, jer kako neko napisa: "srpske Jude su prodali Srbiju za 30 srebrnjaka"

borislav

20.12.2018. 00:51

A, ja sam stalno mislio da su za gubitak Kosova krivi Kralj Pera-Oslobodilac, pa ,,srbomrzac Broz", pa komunjara Milošević, kad -evo- saznajem da su krivci Jeremić i Tadić.