Ujguri internirani u logore u Kini šiju sportsku odeću za američko tržište(FOTO)

Beta

18. 12. 2018. u 23:59

Pripadnici etničkih manjina internirani u logore u Kini šiju odeću koja na kraju završi na američkim univerzitetima i u sportskim timovima

Ујгури интернирани у логоре у Кини шију спортску одећу за америчко тржиште(ФОТО)

Foto Tanjug-AP

Pripadnici etničkih manjina internirani u logore u Kini šiju odeću koja na kraju završi na američkim univerzitetima i u sportskim timovima, piše danas AP.Iza bodljikave žice, više stotina kamera pokriva kompleks od više od 30 spavaonica, škola, skladišta i radionica na kineskom dalekom zapadu. Više desetina naoružanih vojnika i policijskih pasa čuvaju stražu na ulazu u kamp.

Takvih logora je sve više u regionu Sinđijang, gde je prema nekim procenama zatvoreno oko milion muslimana. Oni su prisiljeni da se odreknu jezika i vere i podvrgnuti su političkoj indoktrinaciji.

Kineske vlasti prisiljavaju internirane da rade i u prehrambenoj industriji. Neki od njih rade u radionicama u okviru logora a neki, po puštanju iz kampa, u privatnim fabrikama koje subvencioniše država.

AP je pratio nedavnu redovnu isporuku robe iz jedne fabrike u kojoj internirani šiju odeću za kompaniju sportske opreme Badžer, sa sedištem u američkoj državi Severnoj Karolini.

Ove isporuke su dokaz da je teško zaustaviti da proizvodi dobijeni prisilnim radom završe u globalnom lancu trgovine, iako je uvoz takve robe ilegalan u SAD.

Generalni direktor Badžera Džon Anton rekao je da će kompanija, dok traje istraga, nabavljati sportsku odeću sa drugih mesta.

Kineske vlasti tvrde da u kampovima, koje oni nazivaju centrima za obuku, Ujguri i drugi pripadnici uglavnom muslimanskih manjinskih zajednica dobijaju obuku s ciljem da se manjine uključe u "moderan civilizovan svet" i iskoreni siromaštvo u Sinđijangu.

Vlasti navode da svi zaposleni u centrima imaju potpisane ugovore za dobijanje stručne obuke.

Odeljenje za propagandu regiona Sinđijang nije komentarisalo pisanja AP-a, a ministarstvo spoljnih poslova je optužilo strane medije za neistinite izveštaje o centrima za obuku.

Ujguri su turkijski narod koji većinski živi u Kini. Ova zajednica muslimanske veroispovesti tvrdi da je u Kini izložena represiji. U više navrata optuživani su za terorističke napade.

U oblasti Sinđijang godinama tinja međunacionalna napetost, a bila je poprište nemira 2009. kada je poginulo gotovo 200 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Геноцид над здравим разумом и расуђивањем

19.12.2018. 02:00

У слиучном стању смо и ми срби у од америчких и швапских нациста окупираној Србији, са истим "зарадама" и тортуром (упитно колико истинитој тврдњи, добро нам знаних задњих 30так година "извора ових информација").Само што то господа "ноивинари" из АП нису спремни видети, а још мање објавити......

Vozd

19.12.2018. 04:27

Ma ko vas pita sta oni rade i dali je to sve istina , i jos nešto , kinezi i u zatvorima rade

Ник Ћулибрк

19.12.2018. 05:10

Погледајте злу Кину! Срам их било! Ударили смо им таксе и нису поклекли... ал' маните сад то, него да видите што су зли!

Micha

19.12.2018. 06:33

Kina je dobro vodjen logor za 2.000 000 000 ljudi . Pa status manjina uopšte ne cudi.

рашинац св

19.12.2018. 10:44

баш ми ове не личе на муслимане изгладнеле и бедне,све су буцкасте кинескиње....пропаганда злоленда.