Studija: Oporezivanje crvenog mesa moglo bi spasiti živote 1foto: Pixabay / ID 5138153

Oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina moglo bi sprečiti oko 220.000 smrti godišnje i uštedeti 40 milijardi dolara u zdravstvenoj zaštiti, tvrdi se u novoj studiji univerziteta u Oksfordu.

Po klasifikaciji Svetske zdravstvene organizacije, svinjetina, govedina i jagnjetina „verovatno jesu“ kancerogene vrste mesa, prenosi N1, pozivajući se na Hinu.

U kategoriju kancerogenih bez sumnje se svrstavaju sve mesne prerađevine. Uz to se povezuju sa srčanim bolestima, moždanim udarima i dijabetesom.

Marko Springman, glavni autor studije, veruje da je oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina dobar način da se potrošači podstaknu na izbor zdravijih namirnica, kao što je to slučaj s drugim štetnim proizvodima, poput alkohola i cigareta.

„Visoki nameti na crveno i procesuirano meso nikome ne bi ograničili izbor, a bili bi snažan signal konzumentima i smanjili bi pritisak na zdravstvene sisteme“, kazao je.

Njegovo istraživanje pokazuje da bi takav porez smanjio konzumaciju crvenog mesa i prerađevina za 16 posto na globalnom nivou.

„Niko ne želi da mu vlada govori što da jede. Međutim, jasno je da konzumacija crvenog mesa i prerađevina ima svoju cenu“, rekao je Springman.

I to nije sve. Nedavno sprovedena studija pokazala je da je veća verovatnoća da će manični ljudi u svojoj ishrani imati više mesa tretiranog nitratima poput sušene govedine, hot doga, salame i drugih mesnih prerađevina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari