I policija najavljuje proteste protiv Makrona - spremaju se "plavi prsluci" 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Francuska policija zapretila je protestima protiv Emanuela Makrona, ističući da će se „žutim prslucima“ uskoro pridružiti „plavi prsluci“.

Francuska Vlada pokušala je da pridobije policiju, koja traži bolje uslove rada, ponudivši bonus od 300 evra policajcima koji su bili na dužnosti tokom nasilnih protesta koji su počeli prošlog meseca.

Ponuda Vlade usledila je dan nakon što su dva policijska sindikata najavila da će delimično obustaviti rad u znak protesta zbog načina zapošljavanja i drugih budžetskih pitanja. Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner sastaće se sa predstavnicima policijskih sndikata.

Nije poznato da li će predloženi bonusi zadovoljiti policiju, piše „Dejli mejl“, prenosi Srna.

„Mi nismo na prodaju i ne možete nas kupiti. Sigurno je da taj bonus neće rešiti krizu“, rekao je predstavnik policijskog sindikata Iv Lefevr.

Prema podacima Vlade, bonus će dobiti 110.000 policajaca i vojnog osoblja i koštaće 33 miliona evra. Očekuje se da će parlament o tome raspravljati tokom debate o budžetu za 2019. godinu.

Umesto bonusa, policijski sindikati traže isplatu više hiljada prekovremenih sati, koji su se nagomilali poslednjih nekoliko godina.

Oni su zapretili svojim protestima, odnosno „plavim prslucima“ protiv Makrona, nakon pet nedelja borbe sa demonstrantima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari