Najnovije vesti
Vesti Svet
Ruski MIP: Pojedine zemlje se slažu sa širenjem rasizma

Ruski MIP: Pojedine zemlje se slažu sa širenjem rasizma

Pojedine zemlje nastavljaju da zatvaraju oči pred širenjen ekstremističkih ideja, navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojla rezoluciju o borbi protiv glorifikacije nacizma i neonacizma.

moskva 1 Foto: Wikipedia / Promo
moskva 1

"Teško je razumeti poziciju pojedinih država koje se slažu sa širenjem rasizma i ekstremističkih ideja, ističući potrebu obezbeđivanja slobode govora i slobode okupljanja", navedeno je u saopštenju, preneo je TASS.

U više navrata smo isticali da te zemlje krše glavne međunarodne dokumente o ljudskim pravima, uključujući Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, dodalo je rusko Ministarstvo inostranih poslova. Na osnovu saopštenja, povelja UN pojašnjava da su organizaciju uspostavili narodi Ujedinjenih nacija odlučni da spasu buduće genracije od zla rata, koji je dva puta doneo neizrecivu tugu ljudskom rodu.

Pokušaji pojedinih zemalja da ponovo ispišu istoriju i pogrešno tumače povelju UN zabrinjavajuće je, napomenulo je rusko Ministarstvo.

Na jučerašnjoj 73. sednici Generalne skupštine UN usvojena je rezolucija koju je inicirala Rusija, nazvana "Borba protiv glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koji doprinose zagrevanju savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netolerancije". Rezoluciju je podržalo 129 država, SAD i Ukrajina glasale su protiv, a 54 zemalja, uključujući članice EU, bile su uzdržane.