Najnovije vesti
Vesti Svet
Odlučujuća nedelja za "ŽUTE PRSLUKE": Da li su oni heroji sa ulice ili ALATKA RUSIJE?

Odlučujuća nedelja za "ŽUTE PRSLUKE": Da li su oni heroji sa ulice ili ALATKA RUSIJE?

Francuska vlada ove nedelje radi na usvajanju mera koje je predsednik Emanuel Makron nedavno obećao za rešavanje krize "Žutih prsluka" i okončavanje opšteg nezadovoljstva građana. S druge strane, sve se češće govori o sprezi između demonstranata u Francuskoj i Rusije.

Žuti prsluci EPA Yoan Valat Foto: Yoan Valat / EPA;
Žuti prsluci EPA Yoan Valat

Makron, koji je suočen sa najvećom krizom od dolaska na vlasti u maju 2017. godine, odložio je put u Bijaric na jugu zemlje, da bi radio na organizovanju nacionalne debate kako bi građani mogli da utiču na političke odluke.

Francuski predsednik, za kojeg je rešavanje krize prioritet njegove agende, u poneedljak će imati sastanke sa ministrima i ekonomistima u cilju organizovanja "javne nacionalne debate" čiji će detalji biti saopšteni tokom nedelje. Izvori bliski Makronu naveli su da predsednik očekuje za tu debatu podršku gradonačelnika i lokalnih vlasti a glavne teme će biti između ostalih, porez, ekološka tranzicija i imigracija, prenosi Al Džazira.

Najavljene mere nisu uspele da u potpunosti ubede pokret "Žutih prsluka" koji je naveo da će napraviti spisak zahteva u svetlu predstojećih izbora za Evropski parlament naredne godine.

Heroji sa ulice ili alatka Kremlja?

Ruska državna televizija u zadnje dve nedelje provodi mnogo vremena u "igranju" sa haosom na protestima u Francuskoj, nastavljajući trend izveštavanja koji je isplivao mnogo pre fabrika trolova i moderne ere "lažnih vesti".

Pre sedam godina, "Rusija danas" (RT), televizijska stanica pod pokroviteljstvom Kremlja, prenosila je ulične proteste levičara sa Zapada. Da li se "Okupirajmo Vol strit" uklapa u interese Moskve da prikaže zapadne nacije u stanju haosa? Da, piše "Gardijan".

Kao kontrast, u to vreme su autokratske vlade, kao što je Rusija i monarhije na Bliskom istoku, sugerisale su da je strano izveštavanje Arapskog proleća i sa protesta "Bele trake" u Rusiji 2011-2012, bilo deo velike zavere iz inostranstva.

Zahvaljujući nedavnim događajima, naročito predsedničkim izborima u SAD 2016, protesti na Zapadu se sada tretiraju sa posebnom pažnjom, a Francuska je u međuvremenu sprovela istragu da li je i ona žrtva ruskih dezinformacija.

Projekti koji prate uticaj Kremlja u inostranstvu, stavili su na listu "Žute prsluke" kao jedan od popularnijih termina koje su koristili nalozi "povezani sa ruskim operacijama uticaja". Bilo je teško ne primetiti ruski medijski laser koji je fokusiran na proteste, dok ruski onlajn trolovi rade ono što vole: troluju.

Zasad, izveštavanje sa terena pokazalo je da "Žuti prsluci" imaju organske, značajne uzroke za protest, koji nisu povezani blisko sa Rusijom niti sa onim što čitaju na internetu. "Žuti prsluci" su građanski pokret koji nema lidera ili organizovanu strukturu. Protesti su započeli u novembru protiv predloženog poreza na gorivo, koji bi podstakao cenu benzina, utičući na mnoge ljude u ruralnim i prigradskim područjima koji zavise od automobila, a koji imaju mali pristup javnom prevozu.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, francuska vlada je pažljivo skretala pažnju stranim liderima koji su pokušavali da osporavaju ili da koriste "Žute prsluke" za svoju domaću publiku. I Rusija nije bila jedina. Donald Tramp lažno je tvitovao 8. decembra da su francuski demonstranti pevali: "Želimo Trampa!"

Francuski ministar spoljnih poslova, Žan-Iv le Drijan, rekao je na francuskom radiju: "Poručujem Donaldu Trampu - a i francuski predsednik mu poručuje - mi ne učestvujemo u američkim debatama. Pustite nas da živimo svoj život u našoj zemlji".

Državna televizija Rusije-24 emitovala je snimke koji su navodno pokazivali demonstrante koji su igrali rusku narodnu pesmu "Kaljinku" na klaviru, za koju su se kasnije ispostavili da su lažni.

Ali, ništa od toga ne odražava stvarne interese većine francuskih demonstranata.