TINEJDŽERI TELIMA ŠTITE KAŠMIRSKE MILITANTE: Raste broj poginulih civila u podeljenom regionu, indijske snage nemoćne! (FOTO)
Foto: AP

šokantno

TINEJDŽERI TELIMA ŠTITE KAŠMIRSKE MILITANTE: Raste broj poginulih civila u podeljenom regionu, indijske snage nemoćne! (FOTO)

Planeta -

Kada je 16-godišnji Numan Ašraf Bat iz Kašmira tokom noći dobio poruku da je indijska vojska opokolila Umara Mađida Ganaia, poznatog militanta, nije časio ni časa.

Pohitao je prema poznatoj lokaciji gde se već okupilo stotine građana u pokušaju da živim zidom spreče indijske snage da dođi to Ganaia.

Ove godine Indijci su ubili 2450 militanata u Kašmiru pokazju zvanični podaci, ali mnogo veći broz žrtava predstavljaju civili koji pokušavaju da ih zaštite.

Nekada su se seljani sklanjali kada vide oklopna vozila, ali sada više ne. Samo prošle nedelje je poginulo 7 civila koji su ptitli militante. Ove godine ih je stradalo 148.

Indijske snage u Kašmiru
Indijske snage u Kašmirufoto: AP

Indijske snage su se našle na meti kritika da koriste prekomernu silu što oni poriču. 2016. godine posle ubistva Buthana Muzarafa Vanija, veliki broj stanovnika Kašnira se pridružio militantima, a doušnička mreža indisjke vojske se privremeno raspala, pa je situacija neko vreme bila van kontrole.

Poznato je da Pakistan naoružava militante, a po mišljenju jednog od njih mirnog rešenja za podeljeni refion nema, dobrim delom i zbog "indijske prekomerne uportrebe sile prema civilima"

Numan Ašraf je pokušavao da pomogne Ganaiu, koji je poslednji ostao u kući, da se utopi u masi civila i nestane. Ali u jednom trenutku je samo povikao, "pogođen sam". Umro je na putu za bolnicu.

Protesti u Kašmiru
Protesti u Kašmirufoto: AP

Njegov otac kaže da ima razumevanja za sina koji je poginuo. Par dana kasnije njegovim stopama je krenuo i mlađi brat koji je u pokušaju da pomogne militantima ranjen.

Kurir.rs/NYT Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track