1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Grimase komunizma

18. decembar 2018.

Neposredno pred preuzimanje predsedavanja Savetu EU, vlada u Bukureštu pokazala je svoje pravo lice. Stari duh nekadašnje Komunističke partije još uvek je živ, smatra urednik DW-redakcije na rumunskom Robert Švarc.

https://p.dw.com/p/3AIu1
Rumänien Liviu Dragnea, Vorsitzender der Sozialdemokratischen Partei
Foto: Getty Images/AFP/D. Mihailescu

Partija je u svemu
u svemu onom što jeste
i u svemu onom što se ujutru suncu smeši!

Ti stihovi iz najmračnije komunističke diktature, u Rumuniji su danas, 29 godina nakon pada komunizma, ponovo aktuelni. Ili, tačnije rečeno: još uvek su.

Vladajuća Socijaldemokratska partija (PSD) ponaša se kao apsolutistički predstavnik naroda i nastavlja da napada i Evropsku uniju, i pravnu državu.

Izdaja PSD je izdaja Rumunije! Sa takvim i sličnim nacional-populističkim porukama PSD vodi Rumuniju unazad, duboko u Čaušeskuovu diktaturu!

Aparatčici kao u vreme Čaušeskua

Šef partije Liviu Dragnea, koji je već odavno osuđen zbog izbornih manipulacija, i njegova kamarila, raduju se povratku glupih parola i uopšte ih ne interesuje to što čine svojoj zemlji. Socijalno-liberalna vlada u Bukureštu pokazala je, samo nekoliko dana pre nego što bi Rumunija trebalo da preuzme predsedavanje Savetu EU, svoje duboko anitevropsko i nehumano lice.

Da, još uvek ima populističkih i nacionalističkih aparatčika kao u vreme Čaušeskua, koji žele da nastave da utiču na sudbinu zemlje. Korumpirani političari slede samo jedan cilj – „nultu“ tačku koja će im obezbediti totalno preuzimanje moći.

Otkako je vladajuća koalicija pre dve godine preuzela vlast, ona očajnički pokušava da donese zakon o amnestiji i pomilovanju. Najviši prioriteti marionetske vlade šefa PSD Dragnee, koji drži sve konce u svojim rukama, jesu stavljanje pravosuđa pod svoju kontrolu i razvodnjavanje borbe protiv korupcije. Tako bi partijske kolege trebalo da se operu od optužbi za korupciju i ponovo zauzmu visoke pozicije.

Međutim, građansko društvo i liberalno-konzervativni predsednik Klaus Johanis uvek iznova ustaju protiv takvih pokušaja. Čak je i Brisel, doduše sa dobranim zakašnjenjem, pre nekoliko nedelja uputio glasnu kritiku. Toliko glasnu da je odjednom probudio kompletne antievropske snage postkomunista. Govorili su: ne smemo dozvoliti da nas Evropska komisija i Evropski parlament „diskriminišu“. Ili: Nismo mi zemlja „druge klase“. Ni reči o sopstvenom neprimerenom ponašanju. Za njih je krivac međunarodni faktor, Evropska unija, Džordž Soros, „paralelna država“ i predsednik države.

Predsednik države kao izdajnik?

Protiv Klausa Johanisa bi trebalo, po želji Dragnee, da se čak pokrene istraga zbog izdaje zemlje. Jer, predsednik se drznuo da tvrdi kako trenutna vlada nije u stanju da preuzme predsedavanje Savetu EU. Nacionalpopulistii su sve glasniji u tome da bi 2019. trebalo da na čelo države dođe jedan dobronamerni, „rumunski“ predsednik koji voli svoju zemlju. Sa stalnim aluzijama na to da sadašnji predsednik pripada nemačkoj manjini u Rumuniji, neobuzdana klevetnička kampanja protiv Johanisa dostigla je vrhunac.

Dragnea koristi ksenofobično raspoloženje i time pokušava da odvrati pažnju sa katastrofalne politike njegove vlade. Tako kako govori Dragnea – tako govore diktatori. I ne prave se samo u Bukureštu poređenja sa nekadašnjim komunističkim vlastodršcem Čaušeskuom, 29 godina nakon njegovog svrgavanja i smaknuća u decembru 1989.

Rumunija 1. januara preuzima predsedavanje Savetu EU. Predsedavanje koje će obeležiti klevetničke kampanje, propaganda i lažne vesti. Ali će obeležiti i Dragneina partija koja, kao i njena komunistička prethodnica, želi da bude sve, sve što jeste i što se ujutro suncu smeje. Pri tom Dragnea, kao do sada svaki autokrata, zaboravlja ono što je ključno: Ko se zadnji smeje najslađe se smeje!

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android