Ex -Yu

Vučić pred Savjetom bezbjednosti UN: Priština ugrozila sve Srbe na Kosovu

Vučić pred Savjetom bezbjednosti UN: Priština ugrozila sve Srbe na Kosovu
Foto: Tanjug/AP | Vučić pred Savjetom bezbjednosti UN: Priština ugrozila sve Srbe na Kosovu

Savjet bezbjednosti UN raspravlja o Kosovu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je ambasadorima da je uplašen za budućnost srpskog naroda, ali i celog regiona.

Navodi da je Priština ugrozila sve Srbe na Kosmetu tako što je podigla takse na 100 odsto, i da ne postoji pravno opravdanje za formiranje "vojske Kosova".

Vučić je na engleskom jeziku rekao da je zabrinut i uplašen za budućnost ne samo srpskog naroda i Srbije, već cjelokupne regije. Ne slaže se sa uobičajenim frazama da "obe strane treba nešto da učine", jer je Beograd sproveo sve što je dogovoreno.

Predsjednik Srbije je na srpskom poručio građanima na Kosmetu da će Srbija uvek biti uz njih.

Hašim Tači je rekao da se ništa vanredno nije dogodilo prošle nedjelje i da je vojska i ranije trebalo da bude formirana.

"Odluka o formiranju vojske je čak zakasnila pet godina i nije pogrešna odluka", rekao je Tači i dodao da su kasnili jer su "čekali dobru volju onih koji to nisu pokazali".

Podsekretar UN za mirovne operacije Žan Pjer Lakroa predstavio je poslednja dešavanja na Kosovu i Metohiji. Istakao je da su dodatno narušeni odnosi Beograda i Prištine, kao i da nije bilo napretka u dijalogu u kojem posreduje Brisel.

"Zabrinuti smo zbog situacije na terenu, posebno na sjeveru Kosova, i zato je neophodno da Priština i Beograd izbjegnu bilo kakve korake koji bi mogli da dodatno pogoršaju situaciju, već radije da nađu načine da poboljšaju dijalog i međusobne odnose", rekao je Lakroa otvarajući vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti o Kosovu i Metohiji.

U obraćanju koje je uslijedilo, predsjednik Vučić je ukazao da Priština nije sprovela ono što je bilo dogovoreno Briselskim sporazumom i nabrojao sve tačke sporazuma koje je Beograd sproveo u djelo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije