Vučić: Moramo da budemo krivi da bi neko opravdao svoju pogrešnu politiku; SAD podržavaju Prištinu: Sve je u skladu sa Rezolucijom 1244 (VIDEO)

Novosti online/Agencije

17. 12. 2018. u 21:15

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održana je vanredna sednica Saveta bezbednosti, čije je održavanje tražila Srbija zbog formiranja tzv. vojske Kosova

Вучић: Морамо да будемо криви да би неко оправдао своју погрешну политику; САД подржавају Приштину: Све је у складу са Резолуцијом 1244 (ВИДЕО)

Aleksandar Vučić

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održana je vanredna sednica Saveta bezbednosti, čije je održavanje tražila Srbija zbog formiranja tzv. vojske Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom govoru istakao da se susrećemo sa
sve više teškoća na Kosovu i Metohiji i da je jako zabrinut i uplašen.

Vučić je naveo i brojke koje dokazuju da nisu Srbi počinili etničko čišćenje jer ih je nekada bilo 220.000, a sada ih je 106.000. Negirao je tvrdnje britanske ambasadorke koja je rekla da se Srbija služila silom.

“Moramo da budemo krivi da bi neko opravdao svoju pogrešnu politiku”, poručio je Vučić.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić ocenio je večeras da je predsednik Aleksandar Vučić u Savetu bezbednosti UN o Kosovu govorio oštro, ali i, kako je rekao, dovoljno diplomatski da to što je rekao bude prihvatljivo za ovakav način izlaganja.

Vučić je, kazao je Dačić u emisiji “Oko” RTS-a, izneo genezu svih problema sa kojima se Srbija suočava poslednjih 20 godina, izneo je našu spremnost za dijalog i konstruktivni pristup, ali vrlo jasan odnos prema unilateralnom odlukama Prištine.





VUČIĆ: STRAHUJEM ZA BUDUĆNOST SRBA

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku nešto posle 21 sat počela je vanredna sednica Saveta bezbednosti, čije je održavanje tražila Srbija zbog formiranja tzv. vojske Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao je večeras Savet bezbednosti UN, ali i svetsku javnost, sa nastojanjem Prištine da pravnim i politickim nasiljem, ekonomskim pritiscima i jednostranim potezima, poput uvođenja taksi i formiranja tzv vojske Kosova, stvori novu situaciju na terenu i iznudi priznanje od Srbije, mimo dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Vučić je rekao da je uplašen za budućnost srpskog naroda, ali i celog regiona.

Predsednik Srbije istakao je, na hitno sazvanoj sednici Saveta bezbednosti UN, povodom situacije na Kosovu, da Priština nije ispunila obaveze iz sporazuma koje je potpisala u Briselu, kao i da krši CEFTA sporazum i S SP.

Situacija je, istakao je srpski predsednik, užasno komplikovana.

"Uplašen sam za budućnost naroda u celom regionu", istakao je Vučić.

On je rekao da je zahvalan što se sednica održava po hitnom postupku, jer je jako bitno i i pravedno da se tako učini zbog užasno komplikovane situacije na terenu.

„To znači da se mi suočavamo sa sve više poteškoća u oblasti Kosova i Metohije. Moram reći da sam jako zabrinut, i čak pomalo uplašen za budućnost ne samo mog naroda i naše zemlje Srbije, već celokuponog regiona", kazao je on.

Vučić je dodao da je pažljivo slušao uvodni govor podgeneralnog sekretara UN De la Kroa, i kazao da bi želeo nešto drugačije od onoga što je rekao da prenese, iako se slaže sa puno stvari iz tog izlaganja.

„Želeo sam da kažem da je Srbija uložila ogromne napore i puno truda kako bi uspostavila mir i stabilnost na celokupnom Zapadnom Balkanu. Činili smo sve kako bi se suzdržali od odgpvora na razne provokacije koje su dolazile iz Prištine. Mi ne prihvatamo takvu vrstu fraze da neko poziva „obe strane da nesto učine ili ne učine". Srbija, kao što znate, učinila je skoro sve kako bi sprovela u delo sve što je do sada dogovore. Kao što znate potpisali smo prvi dogovor Beograda i Prištine, i Srbija je ispunila sve svoje obaveze. Učinili smo puno ustupaka i bilo je jako teško za našu javnost da to prihvatimo, ali smo sproveli", rekao je on.

Vučić je podvukao da s druge strane jedina obaveza koju je morala da realizuje Priština, a šest od 15 tačaka dogovora se tiče te jedne obaveze, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.


„To je jedna jedina obaveza i danas je 2.070 dan kako nije sprovedeno u delo i nemaju nameru da to učine u budućnosti. S druge strane Srbija je ispunila sve vezano za sporazum o policiji, sudstvo, telekomunikacijama, učešće u opštinskim izborima po kosovskom zakonu, apsolutno sve što smo potpisali. Ali to nije bilo dovoljno", naglasio je on govoreći na engleskom jeziku.

Podsetio je da je Srbija upozoravala Prištinu i ljude iz EU, jer smo imali i idalje smo u procesu dijalog pod posredovanjem Unije, kojia treba da reši naše probleme kroz dijalog, da na ne teraju u tešku situaciju koja će stvoriti užasnu atmosferu između nas, kada žele da postanu članica međunarodnih organizacija, što smatramo provokacijom, jer je Srbija jedina međunarodno priznata država po Rezoluciji UN 1244.

„Osim ako se nešto nije promenilo", kazao je dalje.

„Preklinjali smo da ne idu na glasanje za člansvo u Interpol, UNESKO i ENTSO-E. Oni su računali na podršku SAD i mnogih evropskih država, nadajući se da će pobediti. U prvoj rundi dobili su manje od 50 odsto galsova. Onda su počeli da okrivljuju Srbiju kao da je naša greška, kao da je trebalo da ih podržavamo, kao da je bila to neka naša obaveza. Bilo je mnogo zemalja, bitnih, širom sveta, koje su glasale protiv njihovog zahteva", rekao je on.

Vučić je ukazao da je potom Priština, odjednom, uspostavila tarifu suprotno CEFTA sporazumu i S SP, tarife protiv Srbije i BiH.

„Najpre 10 odsto, a kada su videli da je albanska javnsot reagovala dobro na to, povećali na 100 procenata. Oni su čak ubili svaki vid trgovine između centralne Sbrije i Kosova. Čak šta više ugrozili su celokupnu srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, jer je to jedini način za njih da zarađuju, da prežive, dobiju lekove, i to je oduvek bio jedini način da prežive. Prekršili su sve sporazume na koje se poziva čak i EU", objasnio je on.

„Stavimo to sve na stranu. Možete li zamisliti nekog u 21. veku koji zabranjuje i sprečava slobodnu protok ljudi i dobara, samo što ne voli političke odluke druge strane", upitao je Vučić.

Srbija će tražiti da se poštuje međunarodno pravo i Rezolucija 1244, koja predviđa demilitarizaciju svih vojnih formacija kosovskih Albanaca.


Sednica je važna da bi se videlo kakav stav članice Saveta imaju zbog kršenja Rezolucije 1244, kao i formiranja tzv. vojske Kosova, mada je malo verovatno da će biti doneta odluka o njenom ukidanju.

Na sednici prvi govori potpredsednik Un za mirovne operacije Pjer Lakroa.

Prištinu će predstavljati Hašim Tači, bez državne funkcije.


MILANOVIĆ: SB UN U PRAVOM TRENUTKU

Sednica SB UN, koju je tražila Srbija nakon formiranja vojske Kosova, održava se u pravom trenutku, jer je vreme da UN i članice te organizacije čuju šta se dešava u regionu, u kojem se komplikuje situacija, rekao je večeras ambasador Srbije u UN Milan Milanović, uoči početka sednice.


Mnoge države žele da dobiju pravu sliku o situaciji u regionu i na taj način pomognu, uveren je Milanoić.


On je za RTS rekao i da veruje da će debata biti otvorena i dobra, što ne znači da će biti lakih reči, već da će se čuti istina.


"Suviše se dugo situacija u nasem regionu komplikuje, pojedine zemlje zatvaraju oči, ali čini mi se, od kolega u UN, da sve više i više žele da imaju pravu sliku i na neki način pomognu", rekao je Milanović.


On predviđa da će sednica biti otvorena i da će se razgovor odvijati bez suzdržavanja, što je, kaže, dobro.


Milanović je dodao i da su pojedine zemlje, koje su bile ambivalentne po pitanju Kosova, podržale otvorenu sednicu SB UN o toj temi.


Objasnio je da je, nakon što je Srbija u petak ujutru podnela zahtev za održavanje sednice, prvobitna ideja bila da se sednica ne održi, ali da je posle dodatnih konsultacija i razgovora i u NJujorku i u Beogradu odlučeno da sednica bude zatvorena, što bi značilo da joj prisustvuju samo predstvnici Srbije i Kosova i 15 članica SB UN.


To je mnogim zemljama bilo neprihvatljivo, jer nema razloga da se krije istina, kazao je Milanović i istakao da je u nedelju odlučeno da sednica bude otvorena.


LAKROA: ZABRINUTI SMO, BG I PR DA NE POGORŠAVAJU SITUACIJU

Generalni podsekretar UN za mirovne operacije Žan-Pjer Lakroa rekao je večeras da su nedavni događaji na Kosovu dodatno pogoršali odnose između Beograda i Prištine, ali je pozvao obe strane da izbegavaju bilo kakve korake koji bi mogli da dodatno pogoršaju situaciju.


"Zabrinuti smo zbog situacije na terenu, posebno na severu Kosova, i zato je neophodno da Priština i Beograd izbegnu bilo kakve korake koji bi mogli da dodatno pogoršaju situaciju, već radije da nađu načine da poboljšaju dijalog i međusobne odnose", rekao je Lakroa otvarajući vanrednu sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji.


Istakao je da je UNMIK posvećen bliskoj saradnji sa KFOR-om u skladu sa Rezolucijom 1244.


Generalni podsekretar UN za mirovne operacije je predstavio ambasadorima poslednje događaje na KiM, od glasanja u Interpolu do uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije i odluke kosovske skupštine o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku i osnivanju ministarstva odbrane.


VUČIĆ: PREKLINjEMO VAS DA SPREČITE MERE KOJE NISU U SKLADU SA 21. VEKOM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je večeras Ujedinjene nacije da preuzmu veću ulogu u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

"Nemamo ništa protiv da dijalog bude pod pokroviteljstvom EU, ali želimo da se Ujedinjene nacije mnogo više uključe u taj proces", rekao je Vučić na sednici Saveta bezbednosti UN, koju je, nakon formiranja vojske Kosova, tražila Srbija.

Vučić je rekao da je, pored svega, Srbija spremna da nastavi proces dijaloga, nakon što Priština vratiu stvari na pređašnje stanje.

"Mi moramo da vidimo korake i poteze koje će povući Priština, moraju da povuku te užasne tarife i druge poteze i mi ćemo naći načina da obezbedimo bezbednost našeg naroda", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije apelovao je da se spreče mere Prištine.

" Preklinjemo sve vas da spreče te ljude jer su te mere koje su preuzeli nešto što nije u skladu sa 21. vekom i to kažem na blag način", poručio je Vučić.

VUČIĆ NA SRPSKOM POSLAO PORUKU SUNARODNICIMA NA KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras sa sednice SB UN Srbima na Kosovu da će Srbija uvek biti uz njih.

"Braćo i sestre Srpkinje, koristim priliku da vam se zahvalim na svemu što ste izdržali, na mukama koje ste prošli i kroz koje prolazite i da vam kažem da je Srbija uz vas i da će uvek biti uz vas", rekao je Vučić.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas održava sednicu na zahtev Srbije i Rusije povodom odluke Prištine o formiranju vojske, a na kojoj govori predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

TAČI: NIŠTA VANREDNO SE NIJE DESILO

Predsednik samoproklamovanog Kosova Hašim Tači je rekao da se "ništa vanredno nije dogodilo prošle nedelje" na Kosmetu.

"Odluka o formiranju vojske je čak zakasnila pet godina i nije pogrešna odluka", rekao je Tači i dodao da su kasnili jer su "čekali dobru volju onih koji to nisu pokazali".


AMBASADOR RUSIJE: DELIMO ZABRINUTOST SRBIJE, KFOR SELEKTIVAN

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je večeras da deli zabrinutost koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio povom situacije na Kosovu i Metohiji i istakao da je odluka o transformaciji KBS u kosovsku vojsku "grubo kršenje" Rezolucije 1244 SB UN.

Nebezja je oceio da je Kfor selektivan u ispunjavanju svog mandata.


"Zabrinuti smo zbog situacije i bezakonja oko odluke uspostavljanja takozvane kosovskih oružanih snaga", rekao je Nebenzja na sednici SB UN o Kosovu.

Ukazao je i na probleme s kojima se suočavaju Srbi na KiM i upozorio da postoji velika opasnost od izbijanja humanitarne krize zbog odluke Prišine da uvede tarife na robu iz Srbije.

"U toj situaciji stvaranje oružanih snaga Kosova predstavlja opasnost po mir u regionu, što može da dovede do nastavka oružanog konflikta", upozorio je Nebenzja.

On je dodao da će se na sastanku SB UN čuti "zašto Rezolucija 1244 nema veze sa takozvanom ''suverenom odlukom parlamentata tzv, suverene države".

Ruski ambasador je istakao da je njegova zemlja u poslednjih nekoliko godina upozoravala da se problemi na Kosovu ne rešavaju, već gomilaju i da je situacija u regionu nestabilna i da svakog trenutka može da izmakne kontroli.

FRANCUSKA I HOLANDIJA PODRŽAVAJU NEZAVISNOST KOSOVA

Ambasadori Holandije i Francuske ponovili su da podržavaju nezavisnost Kosova. Takođe, oni su pozvali su "obe strane" da nastave dijalog.

Francuski predstavnik Fransoa Delatr je pozvao Prištinu da ukine takse i pozvao "obe strane da svoje razlike rešavaju kroz dijalog".

SAD: SVE JE U SKLADU SA REZOLUCIJOM 1244

I predstavnik Sjedinjenih Država je podržao transformaciju KBS-a u vojsku, navodeći da je to u skladu sa Rezolucijom 1244. Dijalog, kaže, treba da bude prioritet i pozivamo obe strane da odmah preduzmu korake kako bi se smirile tenzije.

KINA PODRŽAVA TERITORIJALNI INTEGRITET NAŠE ZEMLjE

Ambasador Kine pri UN Ma Žaohsu je rekao da Peking podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.


KAZAHSTAN ZABRINUT ZBOG POTEZA PRIŠTINE

Ambasador Kazahstana je rekao da svi unilateralni koraci mogu da podignu tenzije i ugroze stabilnost, iskazujući zabrinutosti zbog postupaka Prištine.

UJEDINjENO KRALjEVSTVO: KOSOVO JE SUVERENA DRŽAVA

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Karen Pirs rekla je da transformacija KBS u vojsku spada u nadležnost suverene države, ali da to treba da bude u dogovoru sa Kforom i međunarodnom zajednicom.


VUČIĆ: MORAMO DA BUDEMO KRIVI KAKO BI NEKO OPRAVDAO POGREŠNU POLITIKU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskoristio je pravo na repliku na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji.


“Nisam čuo nikoga ko se pozvao na neki zakon ili pravilo koje bi opravdalo potez Prištine da formira vojsku”, rekao je Vučić.

On je naveo i brojke koje dokazuju da nisu Srbi počinili etničko čišćenje jer ih je nekada bilo 220.000, a sada ih je 106.000. Negirao je tvrdnje britanske ambasadorke koja je rekla da se Srbija služila silom.

“Moramo da budemo krivi da bi neko opravdao svoju pogrešnu politiku”, poručio je Vučić.

Repliku predsednika pročitajte OVDE.

VISKOVIĆ: DVA AKCENATA SEDNICE

Profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković izdvojio je dva najvažnija akcenta sa početka sednice SB UN o Kosovu - pokušaj da se natera SB da reaguje i Tačijev pokušaj da izazove neku vrstu simpatija kod članova SB UN.

"Najvažniji akcenat iz onoga što se moglo čuti na početku sednice SB UN o Kosovu je pokušaj da se upozna SB o situaciji na KIM, mada su oni dobro obavešteni i od njih se očekuje da reguju. Sa druge strane pokušaj (Hašima) Tačija da izazove neku vrstu sumpatija kod njih, bez ikakvog osvrtanja na nedavne događaje i šta će biti u budućnosti", rekao je Visković gostujući na RTS-u.

On je ocenio da je to pogrešan pristup, jer u SB su države koje imaju svoje stavove o tome i jer "oni nisu mala deca".

Visković je dodao da Tači pokušava da dokaže da su oni suverena država i da imaju pravo da imaju vojsku.

"To je zapravo ono što mi osporavamo - da su oni suverena država, bez obzira koliko ih je država priznalo", zaključio je Visković.




LAZANSKI: VUČIĆ IH ISTERAO "NA ČISTAC"

Miroslav Lazanski smatra da je večerašnji govor predsednika Aleksandra Vučića na sednici SB UN bio pravno utemeljen i dobro strukturiran i da je naveo sve dokumente po kojima Kosovo ne može da ima vojsku i šta je sve prekršeno.

"Isterao ih je na čistac, bez padanja u emocije, što, verujem, nije bilo lako, ali vidim da Tači nije imao čime da odgovori", kaže Lazanski u emisiji "Oko" komentarišući poruke koje su se čule na sednici Saveta bezbednosti.

On smatra da je Tačijev govor pun opštih mesta, koristio je ime Slobodan Miloševića, vrlo lukavo, znajući koliko je njegovo ime satanizovano na Zapadu.

Takođe, smatra da je i pominjanje Ahtisarijevog plana takođe van pameti jer taj plan nikada nije prihvaćen, a odluka MSP koju je pominjao, uključujući i ime autora pitanja (V. Jeremića) nije pravno obavezujuća.

Neverovatno je da iz Ministarstva spoljnih poslova može da izađe jedno takvo pitanje, konstatovao je Lazanski, misleći na pitanje upućeno Međunarodnom sudu pravde.

"Prvo smo tražili da sa političkog pređemo na pravni teren,pa smo dobili mišljenje MSP, pa smo onda rekli hajde sada opet da se vratimo sa pravnog na politički teren.To je neozbiljno", ocenio je on.

Kako kaže Lazanski, Tači je govorio da se u jednom danu vratilo million Albanaca, ne govoreći međutim, šta je bilo sa 200.000 Srba.

"Govor pun ''plemenitih želja'', nešto kao govor muške majke Tereze, nije zasnovan na argumentima", ističe Lazanski.

DAČIĆ: VUČIĆEV GOVOR OŠTAR I DIPLOMATSKI

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić ocenio je večeras da je predsednik Aleksandar Vučić u Savetu bezbednosti UN o Kosovu govorio oštro, ali i, kako je rekao, dovoljno diplomatski. Opširnije pročitajte OVDE.

TAČI, PONOVO: ZNA SE KO JE ŽRTVA, A KO AGRESOR

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači ponovio je na kraju sednice Saveta bezbednosti UN da se zna ko je bio žrtva, a ko agresor na Kosovu.

"Rat se desio u 20. veku i bez previše drame i pozorišta moramo prihvatiti realnost i gledati napred", rekao je on.

Kako tvrdi, svidelo se to nekom ili ne, država Srbija je u sukobu na Kosovu ubila 13.000 albanskih civila, pripadnici režima i paravojnih snaga silovali su 20.000 žena, bilo je 400 slučajeva masakra, a da niko nije optužen, niti je odgovarao.

Naveo je da je Slobodan Milošević bio optužen, ali ne i osuđen.

Prema njegovim rečima, borci Kosova su prošli više instanci pravde - Unmik, Haški sud, Euleks, jer je Kosovo želelo da pokaže "državnu odgovornost", verovanje u istinu i pravdu.

Tači kaže da će Kosovo na transparentan način sarađivati i sa Specijalnim sudom.

"Iako smo žrtve, danas na Kosovu ima mnogo više Albanaca, koji su osuđeni nego što je to slučaj sa Srbima. Među Srbima nema nijednog, čak ni Kancelarija za ratne zločine nije u funkciji", rekao je on.

Nakon replike predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija, u kojoj je naveo da Srbija nikoga nije osudila za zločine nad Albancima, završena je sednica Saveta bezbednosti.

UOČI SEDNICE SB UN: OSAM ČLANICA EU O "SUVERENOM PRAVU KOSOVA NA VOJSKU"

Karel van Osterom, stalni predstavnik Holandije, nestalne članice Saveta bezbednosti UN, pročitao je, nekoliko minuta pre početka večerašnje sednice, saopštenje o Kosovu osam bivših, sadašnjih i dolazećih članica SB UN iz Evropske unije, u kojem je izneta tvrdnja da je formiranje kosovske vojske "suvereno pravo Prištine". Opširnije pročitajte OVDE.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (200)

Mr Radomir Scepanovic

17.12.2018. 22:03

Svi ce ti se smejati koji podrzavaju siptare na Kosovu i Metohiji.Njihov bezobrazluk ide dotle da siptari svojataju srpke pravoslavne crkve!

steva

17.12.2018. 22:16

Svi treba da budu zabrinuti a pogotovo iz medjunarodne zajednice zbog stanja na KiM jer su reakcije prema vlastima u Pristini isuvise bile blage

Lena

17.12.2018. 22:22

Vučić je večeras branio ne samo Srbiju i njen narod na KiM već i celokupnog međunarodno pravo!

realist.

17.12.2018. 22:28

Najpametnije da Rusija preuzme ceo Balkan I stvar Sa Kosovski terorista jednom zauvek kao u Siriju resi problem.

4

17.12.2018. 22:30

Vucic je svaku situaciju argumentovano opisao i izneo sta je najveci problem. Rusija je takodje iznela istinu i podrzala nas

Francuska

17.12.2018. 22:37

Vreme je da smestimo u srcu na pravom mestu gde je Francuska danas.Francuska politika i francuski narod nisu isto. I Srbi i Francuzi imaju jednak problem sa tajkunima zapada koje im vode politiku i protiv sopstvenog Francuskog naroda a i protiv Srbije. Ljudi se bude i muslimizacija evrope, a kosovo je deo tog Americkog plana za Slabljenje EU preko EU politicara za slabljenje EU i cak protiv sopstvenih interesa

savo arizona

17.12.2018. 22:37

Vucicu nema od te sednice nista,nista se nece promjeniti u korist Srbije.UN je su privatna prcija samo ce te izblamirati.Savjet je moj I svih Srba idi kod Putina I uzmi S300 vise baterija pa da vidimo hoceli se neonatofasisti sepuriti I pljuvati Srbiju I Srpski narod,Dokle vise.

Sergio

18.12.2018. 03:11

@Maja - Od verbalne podrske ce tesko tamo opstati. Mi samo tonemo sve dublje i dublje ovom politikom

Maradona

17.12.2018. 22:54

Puna podrška našem predsedniku koji se hrabrno bori za naš narod i interese našeg naroda na KiM. Predsednik Srbije ima punu podršku našeg naroda da brani interese Srbije u SBUN.

Генерал Суворов

17.12.2018. 22:54

Уз политику истинских савезника,Русије,Кине,Азербејџана, вратићемо косово,ако тежимо к западним демонима и америма не можемо очекивати ништа добро.Паметном довољно

naca

17.12.2018. 22:58

Boze dragi, sve ovo podsjeca, strasno podsjeca, na Ligu Naroda prije Drugog Svjetskog u slucajevima Etiopije, Mandzurije, i Cehoslovacke. Cude me Poljska, Francuska, Holandija i ostali koji su zaboravili sta se desava kada nestane medjunarodnog prava a ostanu samo interesi i sila koja ih ostvaruje. Takva vremena uvijek zavrse katastrofom, ako je istorija uciteljica zivota, prije ili kasnije.

Balkanac

17.12.2018. 23:01

Iiiii opet lagani put do bitke TITANA preko nasih ledja...samo sto ce taj ww3 trajati 5min

Miloš

17.12.2018. 23:03

Treba upozoriti UN da će doći do sukoba ukoliko se Priština ne sputa i ukoliko vojska Kosova krene na sever Kosmeta.

Milica

17.12.2018. 23:11

Nadamo se da svima postaje jasno koliko ozbiljne posledice po mir naseg naroda mogu biti ako Pristina nastavi sa provokacijama i samovoljnim odlukama.

Mire

17.12.2018. 23:39

Pod hitno da se ujedinimo sa republikom srpskomDa se srpski narod ujediniJasno I glasno reci evropi dovidjenja Ne podrzavam A/V Ali treba mu odati priznanje za ovo stopokusava u NjujorkuAli mislim da sa zapadnom bagrom nemamo sta da pricamo

Voja

18.12.2018. 00:15

Gledam i ne verujem da Amerika podržava Kosovo i ratne zločince sada u odelima koji pokušavaju da nam otmu svetu srpsku zemlju.

ivan

18.12.2018. 00:37

Svaki put je Srbija kriva, e pa dosta više tako, nećemo dozvoliti da bilo ko vređa i ponižava Srbiju.

kondor

18.12.2018. 03:20

@ilija - Pope , mislis da Rusi idu na KM da ratuju i ginu a Srbi da pisu komentare , nisu u pravu .

Pop

18.12.2018. 00:43

Mi sami ne možemo da uradimo ništa, a pošto Rusi ništa ne rade po tom pitanju osim što nas usmeno podržavaju, treba im dati ultimatum. Ili pošaljite rusku vojsku na Kosovo ili da se Srbi okrenu Amerikancima. Samo tako naš narod može da se zaštiti, ako je nekom uopšte stalo.

aleksandar

18.12.2018. 07:26

@Pop - 20 godina posle bombardovanja mi jos uvek cekamo da nam rusi posalju s300 i da dodju na kosovo iako su oni ustvari bili pa otisli i niti mogu niti hoce da se vrate tamo

Syam

18.12.2018. 07:28

@Pop - NE, NE. Rusija nam pomaze. Ali u diplomatskim odnosima , suverena drzava kao Rusija se ne mesa u tudje poslove Iz postovanja naseg suveriniteta. Na nama je da prvo znamo sta zelimo od njih I da onda to zatrazimo. Onda oni mogu pomoci. Sirija je pitala Rusiju, zatrazimo pomoc I fobila je. Ali nije joj Rusija prvo prisla. Pa I sada pomazu .

Pera

18.12.2018. 07:53

@Pop - Rusi se nikada nisu aktivno - vojno uključivali u odbrani Srbije. Uvek je to bila politička podrška,rezolucije i sl. Isto kao i Kina. A tako je i sada i tako će biti i dalje. Mudri Đukanović je to znatno pre shvatio i okrenuo se Amerikancima i postao njihov miljenik. A Srbija još uvek očekuje pomoć "pravoslavlja" i isterivanje pravde koju nikada neće kao mala zemlja isterati. Vidi i Slovence koji nikada nisu imali svoju državu kako danas žive. Od ponosa ,časti i herojstva se nažalost ne živi.

Деда Јагош

18.12.2018. 01:52

С-400, неколико Тор-М2 и Бук-М2 система, и запад може да остане само на вриштању и лажима... Са шиптарима ћемо лако.

Miloš

18.12.2018. 01:54

Nikad nije bilo pravde pa neće nažalost biti ni ovoga puta. Govor predsednika Vučića je bio temeljan i pokušao je da predsavi stvari onake kakve jesu, ali mu zameram da je to moglo da bude i malo žeće jer na to ima pravo iako i sam zagovara mir u regionu. Za ovu situaciju ne postoji rešenje jer neki tamo Tači i Haradinej su samo marionete Americi i ostalim zamljama koje ne gledaju na svet pozitivno već im je ćilj zavadi pa vladaj. Jednostvano nas mrze i Šiptari, Bosanci(poturčeni Srbi) i Hrvati.

Patak Dača

18.12.2018. 01:54

Biće skoro propast sveta...neka bude,nije šteta..kad se izgovore ovolike laži sa strane Tačija..toliko laže da sam sebi veruje..

Savesni Naprednjak - EU !

18.12.2018. 04:53

NEMA TO VEZE! Bitna je samo jedna stvar, a to je da im je to sve naš predsednik gospodin Vučić rekao u LICE! A jel im to rekao u lice ? Jeste! Znači ipak je održao svoje obećanje i narod Srbije sad treba da ga podrži u njegovoj uspešnoj politici. A to što imaju oni državu i vojsku i što će uskoro biti i u UN, šta to njima vredi ? Koga to zanima? Ma nikoga breeee! Napred gospodine Vučiću, narod Srbije je uz vas!!

Vaske

18.12.2018. 05:45

Pošto se zapadni tačnije političari Amerike i Engleske prave ludi i ne vešti u tumačenjima rezolucije 1244, pod hitno otpočeti pregovore sa Putinom o izgradnji vojne baze u blizini Preševa, i ubrzati pregovore o kupovini još dva sistema zemlja-vazduh. Inače po ovome što se vidi, crno nam se piše.

Simon

18.12.2018. 05:55

Treba priznati ,nažalost da se Taci pokazao vestijimi služeći se čak i lažima i izokrećući činjenice ,kako bi na ovako visokom skupu ostavio bolji dojam.

Focca

18.12.2018. 06:07

Predstavljanje svoje drzave u najboljem svetlu Vucic je jos dokazao da nema postovanja rezolucije 1244 vec samo interes Amerike prema svojim vazalima iz Pristine

Napredna stranka, BG

18.12.2018. 06:28

Govor je bio odličan, jeste da gubimo i Kosovo i Vojvodinu ali propasti nećemo, braćo samo napred, uz našu Naprednu stranku Srbije, bravo !

sara

18.12.2018. 06:46

SAD je taj iz čije kuhinje je izašao Haradinaj i koji pravi nestabilnim jer je svoje interesa našao na KiM.

X.Y.Z.

18.12.2018. 06:48

Лицемери!!!! 1999 су позвали НАТО како би бомбардовали Србију и узели Косово! 20 година уцена, претњи, санкција! Србији су отели територију, дали Шиптарима. Смишљено урађено, како би спречили миграцију косовских Албанаца у ЕУ! Режија фашистичке ЕУ и САД! Свима су ставили амове Себи саградили храмове! Ђубрад белосветска!!!!

Dzo

18.12.2018. 06:53

Ovo je dokaz da SAD uopste nije ni citala rezoluciju 1244,javno podrzavaju terorizam neka ih videce oni de su pogresili.

Dragić

18.12.2018. 07:21

Ako se stvari ne vrate na poštovanje rezolucije 1244 Srbija ima pravo da se vrati na period pre potpisivanja sporazuma..

Petar

18.12.2018. 07:22

SAD otvoreno priznala da im je glavna podrska, moramo se okrenuti i mi nasim saveznicima, i ne gubiti vreme kod nedodirljivih.

star

18.12.2018. 07:31

Zapadne sile na čelu sa Amerikom tumače Rezoluciju 12444 SB UN na svoj način, nikako da se dotaknu prave istine šta ona znači, njih uopšte ne interesuje naš narod na Kosovu, koji nema osnovnih uslova za život.

Mile

18.12.2018. 07:43

Predsednik Vučić je jasno stavio do znanja celom svetu kakva je realna situacija na terenu. Nadam se da će, posle njegovog govora, mnoge zemlje koje su priznale tzv. Kosovo, povući priznanje ili bar razmisliti o tome.

Marija

18.12.2018. 07:43

Mentori Pristine su izdeklamovali svoje stavove ali se nisu pozvali ni na jedan zakonski akt sto jasno govori da ih sve krsi njihova zver.

toma

18.12.2018. 07:46

Ovo je veliki poraz medjunarodnog prava, primer kako treba kršiti rezolucije i odluke Saveta bezbednosti. Ovo je jasni pokazatelj da se na medjunarodnu pravdu ne možemo osloniti.

pera

18.12.2018. 07:52

Ako im je reko neka cuju i Angela i Mej i Trump nemam visu skollu al znam da rasudjujem

Sonjica

18.12.2018. 07:58

Rezolucija 1244 ne dozvoljava formiranje ilegalne vojske tako da Amerika svoju rezoluciju tumaci kako njoj odgovara.

Zlata

18.12.2018. 07:59

Srbija je sila bila. Vratimo ugled. Da mi određuje o pravila. Imamo mi pameti, loše političare skloniti.

Tara

18.12.2018. 08:02

Svaka čast našem Predsedniku na lavovskoj borbi,ušao je u ring sa škorpijama koje su nam i davnih 90tih. krojili sudbinu.KiM se nikada nećemo odreći jer je žila kucavica cele Srbije.

jaca

18.12.2018. 08:05

Ostati dosledan svoje politike,mira i tolerancije...neka se svi koprcaju okolo, srpski narod na Kosovu...to je SRBIJA.

Bojan

18.12.2018. 08:08

Odlično izlaganje predsednika Vučića, zasnovano na argumentima, činjenicama i pre svega, na pravu. Nikakvu pravno zasnovanu kontraargumentaciju nismo juče čuli.

Mina

18.12.2018. 08:12

Interesi Srba sa Kosova mora se zaštititi po svakoj ceni,ne smemo da dozvolimo ponižavanja.

Marko

18.12.2018. 08:21

Odličan govor. Vučić je svima stavio do znanja da ne može sa Srbijom da radi ko šta hoće.

Miloš

18.12.2018. 08:22

Nadamo se da svima postaje jasno koliko ozbiljne posledice po mir naseg naroda mogu biti ako Pristina nastavi sa provokacijama

Ana

18.12.2018. 08:23

Puna podrška predsedniku Vučiću ,sigurna sam da će posle ovog obraćanja predsednika većina zemalja podržati Srbiju.

Fedja

18.12.2018. 08:24

Hvala Rusiji i Kini na punoj podrsci a ostali nek otvore oci jer se tihi genocid sprovodi na KiM.

nole

18.12.2018. 08:33

Za nas je njihova politika pogresna. Za njih je verovatno ispravna. Svaka prica ima dva kraja!

Marko

18.12.2018. 08:35

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održana je vanredna sednica Saveta bezbednosti, čije je održavanje tražila Srbija zbog formiranja tzv. vojske Kosova

Dani Kovac

18.12.2018. 08:36

Citat: Kako kaže Lazanski, Tači je govorio da se u jednom danu vratilo million Albanaca, ne govoreći međutim, šta je bilo sa 200.000 Srba. Komentar: g. lazanski, kao sto ti vrlo dobro znas, onih 200000 srba (pa i albanaca i nekih drugih...) su vojnike, policajace i paravojne jedinice u obliku zlocinaca su, izbaceni iz Kosova u nepovrat...

Nile

18.12.2018. 08:39

Opet srpski mediji teraju svoje propagande kukanja i kmeča a šta drugo mogu jer eto vojska Kosva je tu i takse ostaju do priznanja RK a nove mere su spremne i ova sednica SB je bila a ko ni da nije bila i koga briga....

TERORISTI SU TERORISTI

18.12.2018. 08:40

ZVALI SE ONI POLICIJA ILI VOJSKA TU NEMA RAZLIKE, i Srbija mora da pocne razmisljat kako da oslobodi okupiranu teritoriju. Ni jedna okupirana drzava nije oslobodjena pregovorima, nego iskljucivo oruzjem. Dok srpski predsednik iskazuje (u svakoj izjavi) strah, teroristi se sve vise kuraze, i sprovode u delo zacrtane planove nacistickih sponzora iz Vasingtona, Brisela, Berlina i drugih ucesnika okupacije srpske svetinje Kosova.

Ljilja

18.12.2018. 08:41

Velike sile i kada vode totalno pogresnu politiku trude se ta krivicu za to svale na nekog drugog. Sada zaista nema razloga da neko krivi Srbiju posto se mi apsolutno ponasamo u skladu sa svim sporazumima koje smo potpisali, za razliku od Pristine koju potpis ocigledno ne obavezuje

db

18.12.2018. 08:43

Britanija ima Bregzit i ona bi da uređuje živote drugih zemalja , a da pri tome ne rešava sopstvene probleme . Imaće i oni svoja Kosova - Škotsku , Severnu Irsku ... Mečka igra .

Magi

18.12.2018. 08:44

Čuo se glas Srbije u svetu, ne dozvoljavamo da nam narušavaju dostojanstvo i da nas vređaju, ponižavaju i krive za zločine koji su sami počinili.

Savesni Naprednjak - EU !

18.12.2018. 09:00

Gospodin predsednik nije zabušavao i vredno je radio na svojim planovima i zadacima koje još treba da obavi, tako je!

Anci

18.12.2018. 09:02

Srbija je kriva i kad su nas bombardovali i sad kad nas teraju sa Kosova, uvode takse, formiraju vojsku! Evropo otvori oci!

Sandra

18.12.2018. 09:02

Predsednik se borio za mir i bezbednost u regionu i tu borbu nastavlja, svi smo uz predsednika.

Brane

18.12.2018. 09:07

SAD i Velika Britanija napravile su lažnu državu protivno međunarodnom pravu, zato Srbija mora biti kriva, jer oni moraju biti uvek u pravu.

Sandra

18.12.2018. 09:08

Sramota je i slušati ih kako govore da je Kosovo nezavisna država. Sramota za EU i za međunarodnu zajednicu. A, Vučiću svaka čast na borbi i istrajnosti.

bananana

18.12.2018. 09:11

Red je bio da im neko već stane na put. Rusija nam pomaze I necemo dozvoliti nove ucene

desimir

18.12.2018. 09:14

Do kad ce nas vise kinjiti ovaj truli Zapad...iskreno se nadam da ce uskoro da im se obije o glavu sve nepravde koje nanose nasem narodu.

Daliborka

18.12.2018. 09:15

Predsednik Srbije je opet mudrom politikom ukazao na ono sto se desava na KiM, i verujem da ce Pristina biti primorana da povuce takse i sedne za pregovaracki sto gde ce Srbija svom narodu na KiM obezbediti bolju buducnost.

zoran85

18.12.2018. 09:26

Amerikanci jendostavno zele da rade sta hoce i sta ima se prohte a da drugi samo treba da se sloze. Sreca pa Rusija i Kine ne rade tako!

miki

18.12.2018. 09:28

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održana je vanredna sednica Saveta bezbednosti, čije je održavanje tražila Srbija zbog formiranja tzv. vojske Kosova

Max

18.12.2018. 09:31

SRBIJA JESTE MALA AL SVOJOM PRAVEDNOM BORBOM POKAZUJU KOLKO JE VELIKA, A AMERI KRŠENJEM REZOLUCIJA ,UGOVORA, DOGOVOR POKAZUJU KAKO JEDNA VELIKA ZEMLJA PADA NA TAKO NISKE GRANE UGNJETAVAJUĆI MALE

Marta

18.12.2018. 09:46

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održana je vanredna sednica Saveta bezbednosti, čije je održavanje tražila Srbija zbog formiranja tzv. vojske Kosova.

Radovan

18.12.2018. 10:12

SB UN mora da zna koliko je situacija teška, i koliko je vojska Kosova štetna za region, za mir i stabilnost.

Klimt-Bec

18.12.2018. 10:30

I sta je Vuciceva politika i Srbija postigla??? Apsolutno nista! Siptari ce i dalje raditi kako ih uce zapadni Mentori, koje oni dobro placaju... Narod ce u Srbiji ziveti sve gore i gore, na KiM jos gore dok se ne dogodi " 6. Oktobar ". Opozicija istrosena i etiketirana, a Milosevicevi naslednici neznalice, jos crnji i gori !!!

међутим

18.12.2018. 10:47

Добро је да смо затражили од СБ УН поновно укључење у спор БГ-ПР. ЕУ нам не мисли добро и није добар посредник.

Stankov V.

18.12.2018. 10:54

Govor Vucica prilici jednom predsedniku, za razliku od Tacija koji cita sa papira i ima armiju suflera iza leja.

Боса Крстић

18.12.2018. 11:09

Ова Енглескиња личи на вештицу, само јој је требала метла

Mija

18.12.2018. 11:13

Po principu: sa rezolucijom je sve u skladu ako tako kaže velika sila, a ne i da li je zaista tako.

Jova

18.12.2018. 11:17

Naša zemlje je uložila ogromne napore i puno truda kako bi uspostavila mir i stabilnost na celokupnom Zapadnom Balkanu, dok Priština preti, provocira i širi nemire!!

Kole

18.12.2018. 11:18

Kaže Tači da su Srbi silovali 20.000 albanki?! O majko moja kako je dobra droga iz Gnjilana! Kakve nebuloze...

caca

18.12.2018. 11:20

Mi smo glavni krivci za Pristinu koja laze i svi veruju u njene lazi,a mi samo zelimo mir i stabilnost na Balkanu!!!

Maja

18.12.2018. 11:25

Treba skrenuti paznju sto vise na problem, ovako nasim ljudima se ne pise dobro ako neko ne reaguje.

Milan

18.12.2018. 11:27

predsednik Vučić ima punu podršku Srba sa KiM da istraje u borbi za pronalaženje održivog kompromisnog rešenja

Daca

18.12.2018. 12:03

Aleksandar Vucic je pred celim svetom izjavio da Srbija nece dozvoliti ubijanje i progon svog naroda sa KiM.

olivera

18.12.2018. 12:33

Predsednik Vucic je jasno ukazao na veliki problem koji imamo na KiM, nadam se da ce savet UN da reaguje i zaustavi albansko ludilo.

Milan

18.12.2018. 12:59

Sramota je sto posle ovog iskrenog izlaganja predsednika Vucica Amerika i dalje podrzava Pristinu.

Mire

18.12.2018. 15:03

Sve pohvale predsedniku Srbije na izlaganju. Srbija neće ostaviti svoj narod nezaštićen na Kosovu.

Mile

18.12.2018. 16:53

Tako se bori za svoj narod. Srbiju podrzali prijatelji, a oni koji pricaju da je vojska Kosova u skladu sa Rezolucijom, sto ne odgovore po kom zakonu.

Lola

18.12.2018. 17:08

Najlakse je svaliti krivicu na Srbiju. Sramota kako se pojedine drzave ponasaju.

Milan

18.12.2018. 18:42

SAD vec dugo podrzava Pristinu, ali siguran sam da samo kvalitet koji ima nas predsednik moze da se izbori za ocuvanje interesa Srbije

bizzimark

18.12.2018. 19:48

Ma sve ce Ameri uraditi,samo ako je u njihovom interesu...ako treba i za Trampa ce reci da je Afro-Amer!

Nenad

18.12.2018. 19:48

Ako SAD misle da će im šiptari pokazati zahvalnost,grdno se varaju,sve će oni to njima na loš način vratiti