Pogledajte: Kako su Kašćelana savladali češki specijalci (VIDEO)

E. V. N.

17. 12. 2018. u 18:34

Iz Praga stigla potvrda da je navodni vođa "kavčana" Slobodan Kašćelan uhapšen u ovom gradu. Dok se krio, imao niz lažnih identiteta i menjao mesta boravka

Погледајте: Како су Кашћелана савладали чешки специјалци (ВИДЕО)

Češka policija uhapsila je Kašćelana mesec dana od dojave da se skriva u njihovoj zemlji

POLICIJA u Češkoj potvrdila je juče da je na zahtev Crne Gore, na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje, prošle sedmice u Pragu uhapsila jednog od vođa "kavačkog klana". Pušten je i snimak njegovog privođenja, koje je po svemu sudeći bilo vrlo dramatično. Prema saznanjima "Novosti", reč je o Slobodanu Kašćelanu (55) iz Kotora, ali češka policija nije potvrdila ime, već samo starost, državljanstvo i mesto hapšenja.

- Naši operativci su uhapsili muškarca mesec dana od trenutka kada su dobili informaciju da može biti u Češkoj. Dok se krio, koristio je niz lažnih identiteta i neprestano je menjao mesta boravka. Na teritoriji Češke je takođe imao falsifikovane isprave - rekla je jednom tamošnjem radiju portparol Prezidijuma Policije Češke, Lenka Sikorova.

Ona je dodala da je hapšenje sprovela jedinica specijalaca češke policije, što se pokazalo kao mudar potez, pošto je prvo pokušao da pobegne, a zatim je pružao aktivni otpor hapšenju. Kašćelan čeka sada u zatvoru u Pragu da se okončaju pregovori o njegovom izručenju Crnoj Gori.

- Međunarodni nalog za hapšenje izdao je za njega 2016. godine sud u Podgorici zbog sumnje da je počinio krivično delo osnivanje zločinačke grupe, zelenašenje i pokušaj ubistva za šta mu preti 40 godina zatvora. Uhapšeni spada u najtraženije osobe u Crnoj Gori - saopštila je češka policija.

Za Kašćelanom su, pored policija Crne Gore i Češke, tragale i policije Francuske, Nemačke, Švajcarske i Španije.

Široj javnosti Kašćelan je postao poznat nakon neuspelog atentata na njega u leto 2016. godine u Novom Sadu. U ratu koji od 2014. godine besni između dva klana ubijeno je više od 30 osoba, među kojima su bile i nedužne žrtve. Da je Kašćelan vođa klana, tokom suđenja u podgoričkom Višem sudu tvrdio je Ilija Dedović, inače jedini član "kavčana" koji je u celosti priznao krivicu. On je tokom suđenja detaljno opisao kako je funkcionisala ova kriminalna organizacija.

A spisak krivičnih dela koji se njegovom šefu Kašćelanu stavljaju na teret je poduži. Policija je sva dela navela u saopštenju koje je dostavljeno medijima:

- Protiv njega se u Crnoj Gori vodi postupak zbog sumnje da je počinio ubistvo u pokušaju, krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i krivično delo zelenaštvo.

DUGAČAK SPISAK OPTUŽBI

Sumnja se da je Slobodan Kašćelan u Prčanju 2010. godine sa umišljajem pokušao da usmrti I. M. Takođe, potražuje se i po naredbi Višeg suda radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)