50. izvođenje predstave za koju već dve godine jedva može da se nađe karta

Jedan od njih zna kako se piše dobar tekst, a drugi kako se taj tekst dobro igra. Priča o našim životima "Pasivno pušenje" 50. put je pred publikom na sceni beogradskog Zvezdara teatra.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2018.

16:00

50. izvođenje predstave za koju već dve godine jedva može da se nađe karta
Foto: Zvezdara Teatar

I kritičari i publika tvrde da je to jedino "pasivno pušenje" koje je zdravo. Junaci ove predstave pisac Nebojša Romčević i glumac Aleksandar Đurica bili su gosti Jutra Prve televizije.

"Pasivno pušenje" je priča o profesoru francuskog jezika koga policija zadržava na pariskom aerodromu pod optužbom da je terorista, pošto mu prethodno u prtljagu pronađu sarme.

"Kada se priča posmatra iz Nebojšinog ugla, posle nekog vremena, priča može da bude smešna", kaže Đurica.

Priča je, inače, nastala upravo na osnovu iskustva Nebojše Romčevića, koga je policija uhapsila na aerodromu, ali ne zbog sarmi, već zbog toga što je "nemački kompjuter rekao da je on terorista".

"To je bila nekakva čudna zamena identiteta. Ja sam kao student izgubio pasoš i posle 10 godina su počeli da me hapse gde god se pojavim. Meni to nije bilo čudno, ja sam računao da je fizionomija problem, a ne administracija", kaže Romčević.

Na pitanje kako je došlo do odabira ekipe koja je radila na predstavi (reditelj: Egon Savin; glumci: Aleksandar Đurica, Radoslav Milenković, Mladen Andrejević, Marko Baćović), Romčević kaže da dok piše tekst stalno razgovara sa Savinom, sa kojim je i dugogodišnji prijatelj.

"Kada ja označim da je to gotovo, onda reditelj označi da je to početak, i, što bi rekao Nušić, oni tada mese taj tekst, dok na kraju ne ispadne predstava."

A za tu predstavu već dve godine jedva može da se nađe karta, dok među onima kojima to polazi za rukom, ima i nekih koji su je gledali i po tri, četiri ili čak pet puta.

Aleksandar Đurica kaže da je komedija jako delikatna stvar, za koju je potrebno imati ukusa.

"Za glavnog junaka komada, to je najozbiljnja stvar na svetu, jer pokušava i da se ubije u toj situaciji. A vi se smejete situaciji u kojoj je pisac postavio glavnog junaka i okolnostima u kojima se on nalazi i njegovim reakcijama na celokupan apsurd koji se dešava tog trenutka na sceni i među glumcima.

Opširniju priču o predstavi "Pasivno pušenje" pogledajte u snimku iz emisije Jutro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: