Zaboravljeni domaći specijaliteti opet u modi:Boranija puterica od sada dostupna tokom cele godine

by | decembar 17, 2018

Vremenom su neki naši tradicionalni recepti potpuno isčezli. Imamo sve manje vremena za kuvanje, a i veliki broj namirnica nije dostupan tokom cele godine.
Ukoliko ste nostalgični i želite da se vašom kuhinjom širi miris domaćih specijaliteta evo jednog tradicionalnog recepta koji će biti lak za pripremu i onima koji nisu baš vešti u kuhinji.

Uz Frikom boraniju putericu, koja je od sada dostupna tokom cele godine i koja stiže sa domaćih oranica priprema jela, priloga ili salata sa ovom visoko nutritivnom namirnicom od sada svakom može poći za rukom. Domaćinski obrok „na tepsiju“, koji se pripremao od Pirota do Užica, pravi je izbor za tradicionalni porodični ručak.

Sastojci:

Frikom boranija puterica 500g

meso po izboru

2 šargarepe

2 glavice crnog luka

2 čena belog luka

2 krompira

2 veća paradajza

2 crvene paprike šilje

3 kašike ulja ili masti

2 kašike brašna

so, biber, tucana paprika po ukusu

 

Priprema: Za početak iseckajte meso po izboru na kockice, šargarepu i luk koji ćete kratko propržiti u prethodno zagrejanom ulju ili masti. Dodajte so i biber. Posle par minuta, dodajte malo vode ili vina da meso omekša. U vaš domaćinski lonac dodajte prethodno blago obaren krompir, naseckan paradajz i papriku. Sada na red dolazi najlakši deo posla. Dodajte Frikom boraniju putericu, pustite da se dinsta nekoliko minuta, zatim lagano dodajte vodu i ostavite da se kuva. Kada je boranija omekšala ostaje vam još da ceo ručak ubacite u rernu zagrejanU na 200 stepeni sa malo pavlake. Nakon samo 10 minuta vaš ručak kome niko, ni mladi ni stari neće moći da odole, je spreman za serviranje.
Prijatno!

 

Tagovi: