Teroristu OVK ubio Kfor, a utamničili Momčiloviće

Dragan Vujičić

16. 12. 2018. u 22:02

Miroljub, Boban i Jugoslav, za "Novosti", o pretrpljenim mukama dok su 13 meseci čekali međunarodnu pravdu u zatočeništvu u NATO bazi "Bondstil"

Терористу ОВК убио Кфор, а утамничили Момчиловиће

Jugoslav, Miroljub i Boban / Foto privatna arhiva

TROJICA Momčilovića iz Gnjilana verovali su da posle dolaska Unmika i Kfora, u junu 1999, nemaju razloga da napuste ognjišta i posao u svom auto-servisu. Međutim, braneći se od napada terorista OVK, koji su nameravali da ih opljačkaju i pobiju - završili su u zatvoru "Bondstila", gde su proveli 13 meseci!

U napadu 10. jula te godine, ispred njihovog doma i radnje, smrtno je stradao lokalni vođa OVK, Afrim Gagica, ali od - američke ruke. Uspaničeni Momčilovići su pucali iz pištolja u vazduh da prizovu patrolu Kfora, koja je hitro stigla i razmenila vatru sa banditima. U okršaju je teško ranjen pomoćnik ubijenog Gagice, potpukovnik Naser Azemi, a treći Albanac, Nebi Aslani, zadobio je lakšu prostrelnu ranu.

Miroljub, Jugoslav i Boban su privedeni u gnjilansku policijsku stanicu. Iste noći Boban je dao izjavu američkom istražitelju i kao dokaz priložio video-zapis sa kamera njihovog servisa, na kojem se videlo ko i odakle puca. Američki poručnik je samo rekao: "U našoj zemlji ovo je dovoljan dokaz da budete slobodni koliko sutra".

Ali, Miroljub, Jugoslav i Boban su Srbi! Zato su im prvo sudili Albanci u Gnjilanu, i tražili 20 godina zatvora, ili smrtne kazne. Uporedo, američka vojska je uradila internu istragu i ustanovila da je pucao njihov snajperista, kaplar Robert Blek, sa 13. sprata obližnje zgrade jer je procenio da su mu kolege u opasnosti. Kada ih je konačno, posle 13 meseci, oslobodio sud u Gnjilanu, stražari su ih krišom, u četiri ujutru, izveli iz "Bondstila" i prebacili na srpsku teritoriju do Raniluga. Plašili su se da ih ne ubiju pripadnici OVK!

"Novosti" su pronašle Momčiloviće dve decenije posle stradanja. Danas žive u Niškoj Banji i ponovo imaju servis.

- Istina je da smo pred napadačima 1999. pucali u vazduh i sve se to vidi na video-kaseti - počinje ispovest Boban Momčilović. - Zaista smo očekivali da nas puste iz "Bondstila", jer su svi znali da nismo krivi. Tek poslednjih dana robije došao je u logor američki general, izdvojio me je na stranu i rekao da ćemo biti na sudu oslobođeni. Objasnio mi je da se čekalo da na Kosovu zažive sudovi sa strancima, koji treba da omoguće pravičnost procesa.

U "Bondstilu" u zatvoru mesecima bili pritvoreni Srbi bez ikakvih dokaza


Američki general, ispostavilo se, bio je u pravu. Boban se seća da je njihov transfer bio zakazan za sedam ujutru, ali su ih probudili u četiri. Ukrcali su ih u "hamere" i pre svitanja odvezli iz "Bondstila". Američka obaveštajna služba je prethodno dobila informaciju da Momčiloviće i američku pratnju u zasedi sa "zoljama" čekaju naoružani banditi OVK!

- Šta smo proživeli za 13 meseci, samo mi znamo - otvara knjigu porodičnog stradanja Jugoslav Momčilović. - Kada smo dovedeni, "Bondstil" je tek počeo da se gradi, a zatvor se sastojao od četiri šatora na ledini i bodljikave žice. Posle je niklo još pet šatora, a malo-pomalo, barake. Nas Srba je bilo 12. Kada o svemu razmislim, ironija je da Amerikancima, našim tamničarima, dugujemo živote.


Momčilovići mesecima nisu znali zašto robijaju.

- Albanci su nam prvo sudili u Gnjilanu, i tamo smo voženi iz "Bondstila", uz veliko obezbeđenje. Šiptarski tužioci insistirali su da smo ubice, a video-kasetu su odbijali da uvrste u dokaze. I kada smo pomislili da je kraj, i da ćemo zauvek istrunuti u zatvoru, pred leto 2000. preko prevodioca Italijana Rafaela, čuli smo neverovatnu priču - da smo mi taoci "kašnjenja" međunarodne pravde - kaže Boban.


Dodaje da mu je još crnje bilo, kada je shvatio da je njihov slučaj neka "prekretnica na dobro", put prema dostizanju nekakvih nazovistandarda na Kosovu.

- A tokom svih tih meseci ceo jedan grad, Gnjilane, ostao je pust. Srbi su bežali spasavajući glave - govori Boban.

MONSTRUOZNE OPTUŽBE BEZ DOKAZA

U JULU 1999. godine u privremenom zatvoru u "Bondstilu" bilo je zatočeno 12 Srba pod lažnim optužbama i svi su oslobođeni tek posle više od godinu dana. Najgora sudbina snašla je Đida Stojanovića, kovača, kojeg su Albanci teretili da je "kuvao" albansku decu u kazanima. Pošto je oslobođen,zatražio je da ga Amerikanci odvezu do lokalne crkve, umesto pred kuću. Pred crkvom su ga ostavili, i on više nije viđen...

- Dragan Nikolić, zubar, bio je u logoru zbog optužbi da je streljao albansku decu, ali je na sudu svedočio katolički fratar da je tog dana bio kod njega, moleći za pomoć. Najgore je bilo Blaži Petkoviću, koga su teretili da je ubio Srbina, a doveden je u logor pošto su ga Albanci napali i spalili mu kuću...

MOGLI SU DA NAS POBIJU

DA su nas Albanci prebacili u svoj zatvor, danas bismo bili mrtvi, govori Boban Momčilović i dodaje da ni Amerikancima nije bilo lako sa razularenom šiptarskom bandom 1999. godine:

- Sećam se dana kada su naoružani vojnici OVK upali u "Bondstil" i oslobodili svog pripadnika koji je prethodno ubio na ulici srpskog sveštenika. Mogli su tada i nas da pobiju, ali nas nisu dali...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Bobbie

17.12.2018. 05:29

A sto ne zive u Presevu, Bujanovcu,Kursumliji...da budu blize svojoj imovini kad se krene u oslobadjanje,?

Миле Боровиште

17.12.2018. 07:42

Sta to posle 9godina topricate.Taj kfor je nato treba to protjerati praviti im smicalice na svakom cosku.Zlikovci.

Sleš

17.12.2018. 09:21

jesu Arnauti divljaci, ali se drže zajedno, mi se držimo neke pravde ali smo uvek nesložni, oba stoje obrnuto proporcionalno... sve u svemu, treba od njih učiti ....

Mr Radomir Scepanovic

17.12.2018. 09:30

NATO puca po siptarima?Sta ce to da znaci?Mozda su NATO vojnici bili pijani ili izdrogirani?