');
Najnovije vesti
Vesti Politika
"ZATVORENA BIRALIŠTA" CRTA: Intervenisala policija, kršena tajnost glasanja, nepoznate osobe legitimisale birače

"ZATVORENA BIRALIŠTA" CRTA: Intervenisala policija, kršena tajnost glasanja, nepoznate osobe legitimisale birače

Biračka mesta na današnjim lokalnim izborima u Lučanima, Doljevcu, Kladovu i Kuli, zatvorena su večeras u 20 časova.

izbori dragačevo Foto: Beba Bojović / RAS Srbija
izbori dragačevo

Na redovnim izborima u opštini Lučani učestvovalo je osam lista, a pravo glasa imalo je 16.483 birača. Glasalo se na 43 biračka mesta, jednom više nego 2014. godine.

Do 19 časova na lokalnim izborima u Lučanima glasalo je ukupno 11.156 birača, odnosno 67,7 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je CRTA posmatračka misija.

Današnja izlaznost do 19 časova premašila je ukupnu izlaznost koja je u Lučanima zabeležena od 2004. godine na lokalnim izborima, navedeno je u saopštenju.

Nepravilnosti u Lučanima

Veće nepravilnosti, kako navodi CRTA, posmatračka misija zabeležene su na 11 od ukupno 43 biračka mesta, među kojima su glasanje bez ličnih isprava, kršenje tajnosti glasanja, nekorišćenje nevidljivog spreja i UV lampe, kao i slučajevi vođenja paralelnih spiskova glasača. Kao vid pritiska na birače, izdvajamo slučaj u Kotraži gde su neidentifikovana lica ispred biračkog mesta legitimisala birače.

Mobilni timovi Crta posmatračke misije, koji prate atmosferu i dešavanja van biračkih mesta, su tokom prepodneva primetili veliki broj automobila sa registarskim tablicima iz drugih mesta (Pančevo, Novi Sad, Vršac, Beograd, Kosovska Mitrovica) kao i vozila bez registarskih tablica. Vozila kruže po Dragačevu, zadržavaju se u blizini skoro svih biračkih mesta i neidentifikovane osobe iz vozila komuniciraju sa članovima biračkih odbora.

Izbori u Dragačevu
Foto: Beba Bojović / RAS Srbija
Izbori u Dragačevu

Zabeleženi su i pritisci na Crtine posmatrače. Prilikom obilaska biračkog mesta Grab, mobilnom timu Crte isečene su gume na automobilu i nepoznata lica sprečila su akreditovanim posmatračima pristup biračkom mestu.

Na dodatnih 11 biračkih mesta bilo je i manjih nepravilnosti, kao što su nepravilno uređena biračka mesta, promotivni materijali izbornih lista u krugu manjem od 50 metara i upotreba mobilnih telefona.

Crta poziva sve aktere na odgovorno ponašanje i poštovanje izbornog procesa kako bi se smanjile tenzije i obezbedila regularnost izbornog procesa.

- Biračka mesta otvorena su uglavnom na vreme. Kašnjenje do pola sata zabeleženo je na pet biračkih mesta. Tek svako peto biračko mesto u Lučanima je dostupno za osobe sa invaliditetom - navodi CRTA.

Jedino izborno mesto u Dragačevu
Foto: Beba Bojović / RAS Srbija
Jedino izborno mesto u Dragačevu

Na nekoliko biračkih mesta, kao stoji u saopštenju CRTA, zabeležene su nepravilnosti. Vreća sa izbornim materijalom nije bila zatvorena prilikom prijema na jednom biračkom mestu. Na četiri biračka mesta kontrolni list nije bio ubačen na početku glasanja u praznu kutiju prilikom glasanja prvog birača, dok na otvaranju četiri biračka mesta nisu bili prisutni svi članovi stalnog sastava biračkog odbora. Na biračkom mestu Kotreža zabeležene su veće tenzije pa je intervenisala i policija.

Među manjim izbornim nepravilnostima izdvajaju se biračka mesta koja nisu bila pripremljena u skladu sa propisanim procedurama, što su naši posmatrači utvrdili na tri mesta.

Incident u Kladovu

Perica Panković, potpredsednik Opštinskog odbora SPs u Kladovu, gde se održavaju lokalni izbori, priveden je na informativni razgovor u lokalnu Policijsku stanicu, gde je, u svojstvu građanina, dao iskaz. Poslednjie dve nedelje u Kladovu je primećen veliki broj džipova beogradskih registarskih tablica – kazao je Radovan Arežina, predsednik kladovskih socijalista. – Nama se ne dozvoljava aktivno učešće u izbirima, a ceh je platio Panković, koji se jednom pridošlici iz Beograda, nedaleko od biračkog mesta, obratio rečima:"Šta ti ztražiš ovde?"

Odmah nakon toga, Panković je pozvan na informativni razgovor u Policijsku stancu, gde je, nakon što je dao iskaz, pušten.

MUP: Identifikovan napadač na birače u Kotraži

Pripadnici policije identifikovali su 37-godišnjeg B.P. iz Prijepolja kao osobu koja je danas na biračkom mestu u Kotraži, u opštini Lučani, napala dvoje građana koji su došli da glasaju na lokalnim izborima.

Kako je objavljeno na sajtu MUP-a, Policijskoj stanici Lučani je od strane dvoje građana prijavljeno je da su, prilikom dolaska na biračko mesto broj 25 u Kotraži, napadnuti od strane njima nepoznatog lica.

Policija je odmah po prijavi izašla na mesto događaja i tom prilikom 33-godišnja građanka je izjavila da ju je napoznati muškarac odgurnuo vratima, kada je pokušala da uđe na biračko mesto kako bi glasala.

Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija

Istovremeno je i 21-godišnji muškarac, koji je takođe došao da glasa, prijavio policiji da ga je ista osoba odgurnula rukama kada je hteo da uđe na biračko mesto.

Pripadnici policije identifikovali su osumnjičenog i ustanovili da se radi o B. P. (1981) iz Prijepolja, precizira se u saopštenju.

O svemu je obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Čačku koje je naložilo da se osumnjičeni privede tužiocu, a protiv njega će, po nalogu nadležnog tužilaštva, biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivicno delo nasilničko ponašanje na javnom skupu.

Izborne liste

Prva na glasačkom listiću na izborima u Lučanima je lista Aleksandar Vučić - Zato što volimo Lučane i Dragačevo, druga je PUPS Milana Krkobabića, dok je treći Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS).

Četvrta lista je koalicija okupljena u Savezu za Srbiju, peta Vojislav Šešelj SRS, šesta Ivica Dačić - SPS, sedma je Grupa građana "Jedan tim" - Ivica Vukićević i osma je Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma.

Novi skupštinski saziv opštine Lučani nakon ovih izbora imaće 35 odbornika, što je za deset manje nego do sada.

U Doljevcu, gde su vanredni izbori raspisani posle ostavke predsednika Gorana Ljubica, građani će birati 37 odbornika u lokalnoj skupštini.

Foto: N. Pavlović / RAS Srbija

Na izborima će se takmičiti pet stranaka i jedna grupa građana: SNS, SPS, PUPS, Jedinstvena Srbija, SRS i Grupa građana "Za demokratski Doljevac".

Pravo glasa na izborima u Doljevcu ima 14.700 građana.

Na vanrednim lokalnim izborima će na 31 biračkom mestu moći da glasaju i građani Kladova i to za 28 odbornika u lokalnom parlamentu.

Prijavljene su četiri liste - SNS, SPS, PUPS i SRS, a pravo glasa ima nešto više od 22.300 građana.

U opštini Kula oko 36.000 birača moći će da glasa na 40 biračkih mesta za izbor novog saziva lokalnog parlamenta koji će imati 37 odbornika.

Na izborima u Kuli učetvovaće osam izbornih lista: Aleksandar Vučić - Zato što volim Kulu, SPS - Ivica Dačić, Pokret Kraljevine Srbije - Marko Košutić, Ruska stranka, Dušan Hajduković - Kekini principi, Pokret socijalista - Aleksandar Vulin, SRS - dr Vojislav Šešelj, PUPS - Milan Krkobabić i Grupa građana "Kritična masa"

Obradović: Policija hapsi opozicione aktiviste

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović tvrdi da je policija danas na pojedinim biračkim mestima u Lučanima počela da hapsi opozicione aktiviste.

On tvrdi da je u policijskoj stanici u Guči priveden Borko Puškić, predsednik IO Dveri, jer je, kako je rekao na konferenciji za novinare, sprečio da se u Kotraži koriste paralelni spiskovi, saopštio je Savez za Srbiju.

SNS: Đilas lično naredio razbijanje biračkih kutija

Srpska napredna stranka je saopštila da ima pouzdane informacije da je jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas lično naredio razbijanje biračkih kutija i uništavanje dela izbornog materijala u opštini Lučani.

"Očigledno je Draganu Đilasu i njegovim siledžijama već sada jasno da čak i na onim biračkim mestima gde su očekivali ubedljivu pobedu takvog rezultata neće biti", ističe se u saopštenju.

SNS takođe poručuje da ima saznanja da su za ovu akciju angažovani "brojni Đilasovi, Obradovićevi i Jeremićevi batinaši", koji su od jutros prisutni na teritoriji opštine Lučani, a koji su došli iz različitih opština, od Čačka do Prijepolja.

"Upozoravamo javnost da ukoliko se sprovede Đilasov kriminalni plan da će to biti najbrutalniji pokušaj poništavanja izborne volje građana koji Srbija pamti", ističe se u saopštenju.

SNS, istovremeno, traži od nadležnih državnih organa da zaštite demokratsku izbornu proceduru, obezbede mir i red i neprikosnoveno pravo građana da se slobodnom voljom izjasne na izborima i da glasaju za koga oni žele.