PERFEKTNA ZVEZDA: Crveno-beli prvi deo ABA lige zaokružili sa svih 11 pobeda

Đ.Matić

16. 12. 2018. u 19:29

Crvena zvezda je, posebno u duelima sa glavnim rivalima, Budućnošću, Partizanom, Cedevitom i na kraju Megom Bemaks, superiornim stilom prošla kroz taj prvi prolazni cilj

ПЕРФЕКТНА ЗВЕЗДА: Црвено-бели први део АБА лиге заокружили са свих 11 победа

Zvezdaši su bili nepobedivi u prvom delu Foto N. Paraušić

UČESNICI Jadranske lige doplivali su do polovine regularnog dela, odakle već mogu da se nazru pojedine startne pozicije za plej-of. Pre svih čelna. Crvena zvezda je, posebno u duelima sa glavnim rivalima, Budućnošću, Partizanom, Cedevitom i na kraju Megom Bemaks, superiornim stilom prošla kroz taj prvi prolazni cilj.

- Kontrolisali smo meč 40 minuta, osim jednog momenta u završnici kada je Mega prišla na šest poena razlike, ali i tada smo odmah odreagovali. Zadovoljan sam što smo posle prvog dela prvi na tabeli i tako treba da nastavimo - poručio je posle trijumfa u Sremskoj Mitrovici trener crveno-belih Milan Tomić, koji bi da se kojim slučajem dele individualna priznanja na kraju prvog dela šampionata, bio glavni kandidat za vodećeg u "generalnom plasmanu".

Iako početnik na mestu šefa struke na neodređeno vreme, Tomić je, sa saradnicima, za veoma kratak period od grupe dobrih individualaca, od kojih je većina premijerno obukla crveno-beli dres, a nemali broj njih prvi put video Beograd "iznutra", stvorio kompaktnu, timsku celinu, koja se nije okrnjila ni pod udarima pojedinih loših izdanja u Evrokupu.

Daleko više bure zahvatilo je ostale članove velike četvorke na Jadranu: Partizan, Cedevitu i Budućnostu. Prve dve ekipe su isplovljavanje u mirnije vode potražile i pronašle u promenama trenera, što se ispostavilo rezultatski ispravno. Zagrepčani su sa Slavenom Rimcem, koji je imao hrabrosti da se oslobodi prevelikog balasta neadaptivnih stranaca na ovu sredinu, uhvatili pobednički korak kojim su došli do trećeg mesta. Partizan još nije u plej-of zoni, ali je izdanjima u poslednje vreme s trenerskim potpisom Andree Trinkijerija najavio da će vrlo brzo da upliva u borbu za poslednja tri mesta koja garantuju nastavak sezone. Još ako na, doduše trenutno skromnom tržištu, nađe adekvatna pojačanja na centarskoj i poziciji plejmejkera...

Za razliku od Zagrepčana i Beograđana, Podgoričani su povukli drugačiji potez. Strpljivo su izdržali udare vetrova pre svega od evroligaških poraza. Nagrađeni su ne samo dobrim nizom u Evroligi, već i drugim mestom na Jadranu koje nije bilo tako blizu posle rezultatskog "potopa" od Zvezde u "Morači" i psihološkog "potopa" u Zagrebu protiv Cedevite.

Na kraju, krug ekipa koje bi mogle u plej-of, bar sa ove distance, zatvara Mega Bemaks koja je još jednom pokazala da je najopasnija kada deluje iz "zavetrine". Neki novi klinci Dejana Milojevića maksimalno su koristili konsolidovanje najvećih. Igrama su zadužili pozornost velikih ekipa, pa se sada postavlja pitanje mogu li da na mladim leđima iznesu teret velike "pretnje".

Od ostatka Lige, tačnije sedam timova, u nastavku treba više očekivati borbu za jadranski dah, a manje pravljenja pometnje pomenutoj petorci. Ove sezone je teži put do čuvanja statusa u regionalnoj eliti, nego prošle, jer će poslednjeplasirani direktno potonuti u Drugu ABA ligu, a pretposednji će za opstanak morati da igra sa drugoplasiranim iz drugog ešelona jadranskih ekipa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije