PALA OSMA ŽRTVA NA PROTESTIMA ŽUTIH PRSLUKA: Makrone, odlazi, orilo se Parizom! 115 uhapšeno! (VIDEO, FOTO)
Foto: EPA, AP

HAOS!

PALA OSMA ŽRTVA NA PROTESTIMA ŽUTIH PRSLUKA: Makrone, odlazi, orilo se Parizom! 115 uhapšeno! (VIDEO, FOTO)

Planeta -

PARIZ - Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane saopštio je danas da je još jedna osoba poginula u protestima pokreta "žuti prsluci", čime je broj poginulih od početka protesta sredinom novembra porastao na osam.

Kastane je na svom nalogu na Tviteru naveo da je poslednja žrtva stradala protekle noći.

Kastane nije detaljnije obrazložio kako je došlo do nesreće, ali je nagovestio da se to dogodilo na jednom od kružnih tokova, navodeći da bi trebalo osloboditi sve kružne tokove u Francuskoj.

Kako objašnjava AP, pojedine kružne tokove u Francuskoj učesnici protesta, koji su sredinom novembra počeli kao protesti protiv povećanja poreza na gorivo, ali se proširili na proteste zbog niza pitanja, okupirali su dan i noć.

Žuti prsluci su na jučerašnjim demonstracijama imali novu poruku za predsednika Francuske.

"Makrone, odlazi!", orilo se Parizom.

Inače, francuska policija saopštila je da je juče privela 115 demonstranata iako su protesti ovog petog uzastopnog vikenda zaredom bili relativno mirni. Lakše je povređeno sedam osoba.

Prema podacima policije, oko 3.000 ljudi okupilo se u francuskoj prestonici, dok je prošle nedelje na ulice Pariza izašlo oko 10.000 osoba. S druge strane, oko 33.500 demonstranata učestvovalo na protestima širom zemlje, što je dvostruko manje nego prošle nedelje, navodi francuska štampa, pozivajući se na podatke zvaničnika.

1 / 9 Foto: EPA

Protesti u Parizu protekli su uglavnom mirno, ali je nasilje izbilo na marginama skupa kada su grupe Žutih prsluka pokušale da probiju kordone policije. Sukoba je bilo ispred zgrade Opere, gde su se okupili neki demonstranti da izraze svoje nezadovoljstvo.

Francuska policija ispalila je suzavac na demonstrante duž avenije Jelisejska polja, u kojoj se nalazi i sedište predsednika Francuske Jelisejska palata.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track