Najnovije vesti
Vesti Hronika
"PUCAO JE U MENE I U SEBE, PA KAO POVIKAO: 'UPOMOĆ'" Muž je presreo na ulici i u nju ispalio ČETIRI HICA, a ovo je njena stravična ispovest

"PUCAO JE U MENE I U SEBE, PA KAO POVIKAO: 'UPOMOĆ'" Muž je presreo na ulici i u nju ispalio ČETIRI HICA, a ovo je njena stravična ispovest

"Taj horor koji se desio niko ne zna kako sam preživela i podnela. Iako je Duško osuđen na šest godina zatvora jer je pokušao da me ubije, smatram da je dobio najblažu moguću kaznu i plašim se i dalje za bezbednost sebe i svog deteta."

tamara lakicevic rodic i dusko rodic Foto: Facebook
tamara lakicevic rodic i dusko rodic

Ovo za "Blic" priča Tamara Lakićević Rodić (38), direktorka Predškolske ustanove Surčin, koju je suprug Duško Rodić (38) pokušao da ubije ispalivši u nju četiri hica iz pištolja na parkingu na Novom Beogradu. Rodić je u svoju suprugu pucao 18. decembra prošle godine u 8 ujutru, kada je ulazila u automobil koleginice. Nasilnik je zatim pucao sebi u glavu. I pored teških povreda, oboje su preživeli.

Rodića je pre pet dana Viši sud u Beogradu osudio na šest godina zatvora: sudsko veće kaznilo ga je sa pet godina robije zbog pokušaja ubistva supruge i još godinu dana za nelegalno nošenje pištolja. Tim povodom Tamara je odlučila da progovori o traumatičnom događaju, životu svoje ćerke i borbi koju vodi poslednjih godinu dana.

- Preživela sam, radim, život ide dalje i idemo u nove pobede - priča Tamara s iznenađujućom, pozitivnom snagom u glasu, uzimajući u obzir užas koji joj se dogodio.

Uviđaj na mestu gde je Duško pokušao da ubije Tamaru
Foto: RAS Srbija
Uviđaj na mestu gde je Duško pokušao da ubije Tamaru

Hrabra žena ipak smatra da je njen suprug dobio minimalnu kaznu, zbog čega se i dalje ne oseća bezbedno. Iako se njen muž nalazi u pritvoru od pokušaja ubistva, a sada je i osuđen, Tamara i dalje oseća da je njena i bezbednost njene desetogodišnje ćerke ugrožena.

- Uopšte se ne osećam sigurno i zabrinuta sam za bezbednost sebe i svog deteta. Ako se uzme u obzir i da sam negde i na javnoj poziciji, ne znam šta sve može da mu padne na pamet. Nadam se da ova odluka suda nije konačna - tužilaštvo će se žaliti, a na Apelacionom sudu je da odluči da li će je poništiti - kaže Tamara, podsećajući da je s njom bila i koleginica, čiji je život takođe doveden u opasnost.

- Vitlao je pištoljem u osam sati ujutru ispred zgrade u kojoj smo živeli. Pištoljem koji je uzeo iz kuće svoga oca. Postavlja se pitanje i kako je uopšte znao gde stoji pištolj u kući u kojoj nije živeo. Takođe, država nije uzela u obzir ni tu okolnost da je on hteo da ubije majku svoga deteta - dodaje ona.

Kako dodaje, životi njene ćerkice i njen promenili su se u potpunosti.

- Ćerka nije bila odmah svesna šta se desilo, ali vremenom sam morala da joj kažem. Videla me je nakon deset dana provedenih u bolnici i sa timom stručnjaka moralo joj se objasniti. Ona ne želi da ga vidi, niti da čuje za njega i sramota ju je zločinačkog čina svog oca - kaže naša sagovornica.

Tamara se priseća kobnog jutra. Želela je već godinu i po dana da ostavi supruga, jer, kako kaže, kao par više nisu funkcionisali.

- Nisam mu rekla da želim da ga ostavim, ali je sve bilo jasno jer nismo ni imali komunikaciju. On, kao jedna bahata osoba koja je navikla da ima sve, jedinac, počeo je sa psihičkim zlostavljanjem i sa pretnjama šta će se desiti ukoliko ga ostavim - dodaje ona.

Foto: RAS Srbija / RAS Srbija

Tog jutra Duško je doneo odluku, sačekao ju je ispred zgrade na parkingu gde ju je čekala koleginica. Čim je Tamara sela na mesto suvozača, nasilnik je prišao, otvorio vrata i pucao joj u noge i stomak, naočigled brojnih svedoka.

Prema rečima njegove supruge, Duško se na sudu branio da se "ne seća 90 odsto stvari" u vezi sa napadom.

- Rekao je da se slaže u potpunosti sa svime što mu se stavlja na teret, ali da se ne seća skoro ničega. Ali, sve je to jako vešto i manipulativno rekao. Ipak, ne mogu a da se ne setim da je nakon što je sebi pucao u glavu počeo da viče: "Pomozite mi, upomoć" i da otključava telefon sa šifrom na ekranu. Dakle, ne mogu da mu do kraja poverujem - rekla je Tamara.

Ona dodaje da kod nasilnika nije dijagnostikovan niti psihički niti bilo koji drugi poremećaj.

- Jasno je da je bio spreman i da je unapred planirao ovaj zločinački čin. Sud nije cenio činjenicu da je on iskazao izuzetnu upornost da me ubije, odnosno da je pokušao da me ubije sa četiri metka a da tokom postupka nije izrazio jasno priznanje, a još manje jasno kajanje - kaže Tamara za "Blic". Za kraj razgovora, hrabra žena ponovo izražava ogorčenje zbog presude koju smatra sramnom, kojom niko sem zločinca nije zadovoljan.

Zašto samo minimalna kazna?

U obrazloženju presude sudije Višeg suda stoji da su olakšavajuće okolnosti to što je Rodić priznao izvršenje krivičnog dela ubistvo u pokušaju, kao i to što ranije nije osuđivan. Tamara, ipak, smatra da je njenom suprugu izrečena najminimalnija moguća kazna.

- Zakon ne pravi razliku između pokušaja i dovršenog krivičnog dela i predviđa istu kaznu od pet od 15 godina zatvora. Ovakva kazna je nagrada i ohrabrenje za ubicu da svoj zločinački poduhvat dovrši - kaže Tamara.

Susreli se u sudnici

Tamara i njen suprug prvi su se put nakon što je pokušao da je ubije susreli u sudnici na ročištu. Tamara kaže da je ovo za nju bilo veoma stresno.

- U veoma maloj sudnici morala sam da sedim pored Duška i njegovog oca. Pobunila sam se, jer nisam želela tu da sedim, dolazilo je obezbeđenje... - dodaje Tamara.