VELIKAN PRIREDIO SPEKTAKL: Bregovićeva čarolija u Areni (FOTO)

M. Ćunković

15. 12. 2018. u 23:05

Svetski priznati umetnik, legendarni Goran Bregović, održao je večeras, uz pratnju čak 98 muzičara, spektakularan, dvoipočasovni koncert u beogradskoj „Štark areni“, i pred oko 10.000 posetilaca

ВЕЛИКАН ПРИРЕДИО СПЕКТАКЛ: Бреговићева чаролија у Арени (ФОТО)

Foto: N. Fifić

SVETSKI priznati umetnik, legendarni Goran Bregović, održao je večeras, uz pratnju čak 98 muzičara, spektakularan, dvoipočasovni koncert u beogradskoj „Štark areni“, i pred oko 10.000 posetilaca, uz promociju pesama sa aktuelnog albuma „Tri pisma iz Sarajeva“, izveo i svoje najveće hitove.

Koncert su, uz ranije najavljene goste, violiniste Zieda Zuarija (Tunis), Geršona Lejzersona (Izrael) i Beograđanku Mirjanu Nešković, uveličali pevači „Bijelog dugmeta“, Mladen Vojičić Tifa i Alen Islamović. Bregovića su, uz „Orkestar za svadbe i sahrane“, pratili Simfonijski orkestar i Hor RTS, predvođeni dirigentom Bojanom Suđićem.

Pročitajte još: "TRI PISMA IZ SARAJEVA": Brega prvi u SAD, a deseti na svetu (FOTO+VIDEO)

Svetla su se ugasila 35 minuta posle zvaničnog termina za početak, i odmah su prvi zvuci trube, u mraku, izmamili ovacije. Salom se prolomio aplauz kad se do pozornice, sa pevačicama iz Bugarske, elegantno došetao Bregović, i posle „Prologa“ počeo predstavljanje aktuelnog izdanja („Vino tinto“). Publika se ubrzo raspevala uz prepoznatljiv ritam i stihove pesme „Ovo je Balkan“, koju pamtimo kao evrovizijski hit Milana Stankovića.

Uz prigodnu priču o nastanku albuma „Tri pisma iz Sarajeva“ koji, kako reče Bregović, nosi poruku da narodi na ovim prostorima moraju da žive u zajedništvu, „Jevrejsko pismo“, sa Lejzersonom na sceni, promenilo je dinamiku koncerta i odvelo ga u klasične vode. Zijed Zuari se ubrzo priključio u „Muslimanskom pismu“, a Mirjana Nešković u „Hrišćanskom pismu“. Odlično koncipiran program konstantno je balansirao između dve naizgled nespojive krajnosti – trubačke euforije i stilizovane klasike.


Pročitajte još: SPEKTAKL BREGOVIĆA U BEOGRADU: Bina će biti na sredini "Arene"

Deo koji je publika, sasvim sigurno, ipak, najviše iščekivala, počeo je „Ćiribiribelom“, uz Alena Islamovića za mikrofonom, a kad im se na bini pridružio Tifa, i kad su zapevali „Ima neka tajna veza“, zatim i „Ružicu“, zajedno sa njima zapevala je cela Arena. Ni dlanovi ni grla nisu se štedeli, publika je formirala spontano mnogo veći hor od onog na bini pevajući „S vremena na vreme, kao da čujem stope...“, da bi sve kočnice nestale uz „Đurđevdan“.

USPEO je u svojoj nameri Bregović da od „Štark arene“ napravi koncertnu dvoranu. Ogromna bina u obliku romba, postavljena na sredini partera, sa svih strana je bila okružena stolicama. Sve je zamišljeno i realizovano po uzoru na moderne svetske koncetne sale.

Bregović je, uz Alena i Tifu, napustio binu, ali je bilo jasno da sledi brz Goranov povratak. „Nemojte da plješćete. Ovo je pesma o starom manijaku sa mladom curom u autu“, nasmejao je sve, uz uvodne taktove dobro znane filmske teme „In the death car“, izvedene samo uz akustičnu gitaru.

Beograđani su u hladnu, snežnu noć iz dvorane izašli ispunjeni toplinom i zadovoljstvom. Sasvim sigurno – pamtiće ovo veče po lepom, što je i bila Goranova želja.


URNEBES NA BIS

ZAVRŠNICA koncerta podigla je na noge i razigrala mnoge na tribinama Arene. Nije ni čudo, jer su se nanizale, jedna za drugom, „Čajr šukarije“, „Mesečina“, „Kalašnjikov“, „O bela ćao“, a „Jeremiju“ je Bregović otpevao zajedno sa dirigentom Suđićem. Pravi urnebes na bis!


Rada Đurić


Miodrag Kostić


Dragan Šutanovac

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije