Srbija

Sreda, 06.08.2008.

15:14

Devizne rezerve NBS 9,27 mlrd. evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije povećane su u julu za 158,3 miliona evra i dostigle su 9,27 milijardi evra.

Izvor: B92

Default images

Kako se navodi u saopštenju, izraženo u dolarima devizne rezerve NBS su na kraju jula bile 14,44 milijardi, a takav njihov nivo obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 329 odsto.

Devizne rezerve banaka su poslednjeg dana jula bile 426,8 miliona evra, tako da su ukupne devizne rezerve Srbije dostigle 9,69 milijardi evra, odnosno 15,1 milijardu dolara.

Na povećanje deviznih rezervi NBS izraženo u evrima, kako se ističe, značajno su uticale pozitivne medjuvalutne promene nastale zbog smanjenja vrednosti evra u odnosu na dolar, kao i rast tržišne vrednosti stranih hartija od vrednosti u iznosu od 49,7 miliona evra.

Po osnovu neto otkupa efektivnog stranog novca ostvaren je priliv od 26,8 miliona evra, što je za 18,5 miliona evra manje nego u prethodnom mesecu, navodi se u saopštenju NBS. Kako se dodaje, u julu je iz deviznih rezervi isplaćeno je 18,8 miliona evra po osnovu stare devizne štednje i Zajma za privredni preporod.

Rad međubankarskog deviznog tržišta u julu je obeležio niži obim realizovane trgovine devizama u odnosu na prethodna dva meseca i iznosio je 1,9 milijardi evra, navela je NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: