Biznis Vesti
Popović: ETF je naš najveći partner u digitalnoj transformaciji

Popović: ETF je naš najveći partner u digitalnoj transformaciji

Elektotehnički fakultet u Beogradu obeležio je 70 godina od osnivanja, a ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže da je digitalizacija jedan od najviših političkih i razvojnih prioriteta Vlade Srbije i da u tom poslu kao partnera vidi upravo Elektrotehnički fakultet.

Nenad Popovic ministar_ras foto vladimir zivojinovic009 Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija
Nenad Popovic ministar_ras foto vladimir zivojinovic009

Popović je rekao da je digitalizacija pre svega društveni prioirtet i imperativ za budućnost Srbije kao dela Evrope i njene specifične kulture, te da je prioritet modernizacija srpskog društva kroz sveopštu digitalnu transformaciju.

- Kada kažem digitalizacija, ja mislim Elektrotehnički fakultet u Beogradu - poručio je Popović.

U fokusu Vlade je, kaže, digitalizacija javne uprave, zdravstva, školstva, a pre svega masovna digitalizacija proizvodne baze Srbije, digitalna transformacija industrije Srbije, bez koje ona ne može da očekuje uspešnu budućnost, prosperitet i istinsku sreću svakog njenog gradjanina.

Popović je izrazio zadovoljstvo što Elektrotehnički fakultet u sve većoj meri podržava razvoj preduzetništva, što sve više studenata zanimaju startapovi, akceleratori i što razmišljaju ne samo o tome kako da se što bolje zaposle, nego i kako da sami sa svojim kolegama nešto razviju i naprave.

Naveo je i da Vlada Srbije intenzivno radi na razvoju inovacionog eko-sistema Srbije, u svim njegovim aspektima, uključujući i njegov pomak iz prostora nauke ka prostoru biznisa.

Elektrotehnički fakultet
Foto: RAS Srbija
Elektrotehnički fakultet

- Inovacija je biznis, a tehnologija je instrument. Ove godine smo kroz različite programe podržali izgradnju inovacione infrastrukture u vrednosti većoj od 70 miliona evra u gradovima i regionima širom Srbije - rekao je Popović.

Istakao je da infrastruktura i uslovi za funkcionisanje Elektrotehničkog fakulteta predstavljaju pitanje od najvišeg značaja.

- Sadašnje stanje je devalviranje vaše vrednosti, vaših doprinosa i vašeg značaja za budućnost Srbije. To moramo da rešimo. Elektrotehnički fakultet mora da kao elitna institucija bude smešten u odgovarajućem, elitnom prostoru, kakav mu i pripada. Možete da budete sasvim uvereni da ću se najiskrenije boriti za rešenje - rekao je Popović koji je čestitao prisutnima Dan Elektrotehničkog fakulteta.