Pečat na okupaciju Kosova i Metohije

E. V. N.

15. 12. 2018. u 07:40

Vlasti u Prištini, uz svesrdnu pomoć Amerike, formirale oružane snage kršeći sve dogovore i principe međunarodnog prava. Beograd traži hitnu sednicu SB UN

Печат на окупацију Косова и Метохије

Oklopnjaci Kfora ispred mosta na Ibru u severnoj Mitrovici, foto Tanjug

KAO što su pre deset godina pogazili sve važeće međunarodne dokumente i Ustav Srbije, jednostrano proglašavajući nezavisnost, i u petak su vlasti u Prištini, formirajući vojsku tzv. Kosova još jednom zgužvale Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, ali i najviši pravni akt koji su sami doneli u kosovskom parlamentu.

Uz zvuke zurli i bubnjeva, dvoglave orlove, američke zastave i šotu na pločniku ispred zgrade Skupštine, promovisane su oružane snage koje su ogromna pretnja po bezbednost našeg naroda na KiM. Ovaj čin je najjači plotun u dijalog Beograda i kosovskih Albanaca koji je sada praktično obesmišljen.

Zbog ovog poteza, za koji su srpski zvaničnici mesecima unazad upozoravali da može biti zapaljiva iskra za mir u celom regionu Srbija je u petak zatražila održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN. Povod je, kako je rekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, najgrublje kršenje Rezolucije 1244.

- To je najdirektnija pretnja miru u regionu i bezbednosti srpskog naroda koji živi na KiM - izjavio je Dačić.

"Vojska Kosova" za Beograd, kako je saopštio, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, predstavlja ilegalnu okupacionu formaciju na teritoriji Srbije, formiranu sa ciljem nasilne promena granica zemlje, a odluka o njenom formiranju smatra se aktom protiv mira i činom političke agresije na našu zemlju. On je rekao da Beograd zahteva od Kfora da ne dozvoli delovanje tzv. vojske i da je razoruža i situaciju vrati u okvire predviđene Rezolucijom 1244.

U novonastaloj situaciji, prema rečima Đurića, državno rukovodstvo formalnopravno na raspolaganju ima opcije koje uključuju proglašenje okupacije na delu teritorije Srbije, kao i upotrebu oružanih snaga, o čemu odluku u skladu sa Ustavom i zakonom može doneti predsednik Republike.

- Pozivam građane Srbije, Albance, Srbe i sve ostale da ne stupaju u redove ilegalne okupacione oružane formacije tzv. vojske Kosova. To je krivično delo koje je kažnjivo višegodišnjim i strogim zatvorskim kaznama. Organi i službe bezbednosti Srbije imaju zadatak da utvrde identitet lica koja pristupaju tzv. vojsci Kosova i da ih liše slobode kada god postanu dostupna, a nadležni pravosudni organi imaju zakonom definisanu obavezu da ta lica kazne - upozorio je Marko Đurić.


Pripadnici tzv. vojske Kosova, foto Tanjug

Vetar u leđa Prištini u projektu formiranja oružanih snaga prethodnih nedelja dala je Amerika, dok su zvaničnici NATO bili na poziciji da za taj potez nije "pravi momenat". Nemačka, koja je takođe bila "zabrinuta" zbog trenutka u kom se vojska formira, u petak je konstatovala da "Kosovo kao suverena država ima pravo da formira regularne oružane snage, ali da taj proces treba da bude uz učešće srpske manjine".

Jasne kritike što se čitav proces kojim je ozvaničena vojska odigrao mimo procedure koja je zahtevala srpske glasove u parlamentu, nisu se čule. Evropska služba za spoljne poslove birokratskim saopštenjem tek je notirala da "kao i NATO, i EU i dalje deli stav da bi mandat KBS trebalo da bude menjan isključivo kroz inkluzivan i postepen proces u skladu sa kosovskim ustavom".

Usvajanje spornih zakona u parlamentu u Prištini u petak je prošlo bez prisustva poslanika Srpske liste. Zastupnici u Skupštini usvojili su tri zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. vojsku, a ministarstvo KBS postalo je Ministarstvo odbrane. Prema novim propisima, Snage bezbednosti Kosova zadužene su da "štite suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese republike Kosovo".

Dok je sednica parlamenta u Prištini počinjala minutom ćutanja "za žrtve borbe za oslobođenje i državnost", na mostu, koji deli severni i južni deo Kosovske Mitrovice, simbolu podeljenosti Srba i Albanaca, parkirano je stajalo više vozila Kfora. Situacija u severnom delu grada bila je mirna, ali napeta. Na kućama, lokalima, prozorima stanova, istaknuto je oko 3.000 srpskih trobojki. U južnom delu Mitrovice vijorile su se američke zastave, a većinski albansko stanovništvo počelo je slavlje uz petarde čim je stigla vest da su zakoni usvojeni.

Haradinaj i Tači,foto Tanjug

Zbog tenzija je zasedao i krizni štab opština na severu. Srpski čelnici pozvali su narod da ne naseda na provokacije i izneli jasan stav da će "braniti pravo na život".


HARADINAJ: TRUPE I NA SEVERU

PO izglasavanju odluka u parlamentu, premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj rekao je novinarima da će pripadnici vojske biti raspoređeni po celom Kosovu, na jugu i severu, kao i da ona neće biti "upotrebljena protiv svog naroda". Naveo je da će njeno formiranje trajati deset godina i da će tada brojati 5.000 ljudi, a da trenutno ima 3.000. Istovremeno, predsednik privremenih institucija Hašim Tači na svom fejsbuk-nalogu poručio je "da je posle dve decenije napornog rada, konačno zatvoren proces izgradnje države Kosovo".

Zurle ispred skupštine, foto I.Radulović

VLADA: OVO JE NAJVEĆA PRETNjA MIRU

ODLUKA Prištine izaziva veliku zabrinutost i predstavlja grubo kršenje principa međunarodnog prava, a pre svega Rezolucije 1244 SB UN - navedeno je u saopštenju Vlade Srbije posle sednice na kojoj je potez Prištine ocenjen kao dosad najveća pretnja regionalnom miru.

Srbija ostaje čvrsto opredeljena za mir i stabilnost u celom regionu i sve aktivnosti biće usmerene na njihovo očuvanje, a Vlada će nastaviti da ukazuje svim međunarodnim akterima na potpuno ignorisanje principa međunarodnog prava od strane Prištine, koje je bilo očigledno još posle potpisivanja Briselskog sporazuma 2013, od kada Priština nije ništa uradila na njegovoj implementaciji, stoji u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (57)

Nemanja

15.12.2018. 10:56

Amerika je pomagala formiranje Vojske Kosova zato što će ta vojska biti njihova produžena ruka u regionu Balkana.

Marija

15.12.2018. 10:57

Nicija do veka nije trajala pa nece ni njihova.Znali smo mi cekati Turcima videti ledja i pet vekova i ove cemo kad tad ispratiti.

Batica

15.12.2018. 11:06

Sednica koja ce razresiti pravu ulogu zapada u vezi formiranja "vojske Kosova" i zasto se je oglusilo o rezoluciji 1244 UN

star

15.12.2018. 11:06

Sve uz pomoć Amerika zločinci sa Kosova, su proglasili nezavisnost a sada formirali vojsku Kosova, kršeći sva međunarodna prava.

Marija992

15.12.2018. 11:29

Potpisani sporazumi za Pristinu su samo slovo na papiru, a jos gore od toga je sto medjunarodna zajednica to dugi niz godina tolerise.

4

15.12.2018. 11:40

Zbog ovakvog poteza Pristine nasa diplomatija je upozoravala jer su znali da ce ovo biti iskra plamena koji moze da zapali ceo Balkan

milica

15.12.2018. 11:45

U interesu SAD,se gaze svi sporazumi i svi dogovori,i svi zkaoni i ljudska prava.I evropa to nemo posmatra sem Rusije.Sramota

dule

15.12.2018. 11:49

Neko im mora stati na put, Amerika i Britanija bi trebale napokon da se trgnu i pogledaju pravu sliku dešavanja na KiM

Sladjana

15.12.2018. 11:53

Medjunarodna zajednica umesto da pomogne u resavanju problema na Kosovu ona ih stvara svojim aminovanjem na formiranje nekakve vojske Kosova i time onemogucava mirno resavanje kosovskog pitanja.

Mili

15.12.2018. 11:54

Odobravanjem ovog cina je medjunarodna zajednica pokazala koliko se zakoni i pravo ne postuju i svako dalje pregovaranje nema nikakvog smisla.

Zoran

15.12.2018. 11:58

A na celu formacije kao i svi ministri u tzv drzavi su zlocinci koji su ubijali Srbe i koji se ponose time

Ivan Ivanović

15.12.2018. 12:27

Biće još mnogo peripetija oko takozvane vojske Kosova. Nije sve još uvek izgubljeno!

Mika

15.12.2018. 12:28

Vlasti u Prištini, uz svesrdnu pomoć Amerike, formirale oružane snage kršeći sve dogovore i principe međunarodnog prava. Beograd traži hitnu sednicu SB UN

Igor

15.12.2018. 12:34

Sve dodje i prodje pa će i njima podrška Amerike,a do tad će steći mnogo neprijatelja i šta će onda kad ih Ameri napuste!?

Petar

15.12.2018. 12:47

UN nemaju nikakvu ingerenciju nad Amerikom,oni rade u svetu šta im se prohte,ponašaju se kao pijani milijarder.

Stefan

15.12.2018. 12:57

Albanci sve rade pod aminom SAD, VB i Nemacke, i mislim da jednostavno se trebamo okrenuti Rusiji i Kini, jer one hoce da saradjuju kao partneri.

Ivan

15.12.2018. 12:57

U ovakvim okolnostima Srbija treba da se bori da se pitanje KiM vrati u SB UN, tu imamo vece sanse da dodjemo povoljnijeg resenja po nas narod na KiM.

sara

15.12.2018. 13:01

Medjunarodno pravo je ozbiljno narušeno, ne znam kako mogu svetske organizacije da ćute.

Daliborka

15.12.2018. 13:34

To je jednostavno receno Americka vojska, teritorija KiM je okupirana i Srbiji je preostalo da pomogne svoj narod u pokrajni.

mici

15.12.2018. 13:36

Amerikanci su im dali zeleno svetlo da rade šta god hoće.zaista neznam kako svetske organizacije mogu da dopuštaju da Albanci rade što im se prohte.

Mila

15.12.2018. 14:22

Amerika im je sve dopustila zato sto kroz njih zeli da nas ponizi, oni su samo piuni u ovoj igri.

Dijego

15.12.2018. 15:09

Pozivam građane Srbije, Albance, Srbe i sve ostale da ne stupaju u redove ilegalne okupacione oružane formacije tzv. vojske Kosova. To je krivično delo koje je kažnjivo višegodišnjim i strogim zatvorskim kaznama. Organi i službe bezbednosti Srbije imaju zadatak da utvrde identitet lica koja pristupaju tzv. vojsci Kosova i da ih liše slobode kada god postanu dostupna, a nadležni pravosudni organi imaju zakonom definisanu obavezu da ta lica kazne.VK treba da i mora da se razvija.