Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
Pre 27 godina je posetila OSTRVO SMRTI i upoznala izolovano pleme, i njena priča je potpuno drugačija od ostalih (FOTO)

Pre 27 godina je posetila OSTRVO SMRTI i upoznala izolovano pleme, i njena priča je potpuno drugačija od ostalih (FOTO)

Sa preko sedam milijardi ljudi koliko živi na planeti Zemlji, i dalje postoje plemena koja ne podržavaju, ili ne razumeju, moderni način života. Nedavno je u centar pažnje dospelo pleme sa ostrva Sentinel u Bengalskom zalivu, kada su ubili američkog turistu lukovima i strelama kada je nogom stupio na njihovo parče zemlje. Iako se i dalje pričaju priče da bi najverovatnije bio umsrćen onaj ko se približi delovima zemlje u posedu izolovanih plemena, jedna žena je uspela da ostvari kontakt sa njima.

Madhumala Čatopadhjaj Foto: Madhumala Chattopadhyay / Facebook
Madhumala Čatopadhjaj

Madhumala Čatopadhjaj je bila vođa jedne neverovatne ekspedicije 1991. godine sa jednim ciljem - da kontakrira plemena i otkrije kakav je njihov izolovani životi, a čiji su članovi okarakterisani kao opasni i agresivni.

- Nikada za mojih šest godina istraživanja Andamanskih plemena nije mi se desilo da se neko od njih ponaša neprimereno. Plemena su možda primitivna u svojim tehnološkim dostignućima, ali su sa aspekta društvene sfere mnogo ispred nas - rekla je Madhumala.

Sentinelci su izolovan narod koji živi na ostrvu Severni Sentinel u Indijskom okeanu. O njihovom poreklu i jeziku zna se malo, budući da uspešno odbijaju kontakt sa savremenom civilizacijom. Žive na nivou plemenske zajednice, a bave se sakupljačkom privredom i lovom, dok zemljoradnju najverovatnije ne praktikuju. Tačan broj Sentinelaca nije poznat, ali se pretpostavlja da ih ima između 50 i 400. Smatraju se jednim od najizolovanijih naroda na svetu.

Pleme Sentinel
Foto: Profimedia
Pleme Sentinel

Zbog različitih primera neuspešnog kontakta, vlada Indije je odlučila da ostavi pleme Sentinel na miru. Poseta ovom ostrvu takođe može biti smrtonosna i za pleme, jer posetioci mogu doneti razne bakterije na koje članovi nisu imuni. Madhumala je jedna od retkih koja je uspela da ostvari prijateljski kontakt sa Sentinelcima.

Koja je njena tajna?

U trenutku dok se njen brod približavao teritoriji plemena, svaki član njene ekipe počeo je da baca kokose kako bi im pokazali da dolaze u miru. Nije prošlo puno vremena kada su im se približili članovi plemena, čak su počeli i da vade kokose iz vode. Ubrzo potom, Madhumala je bacila još nekoliko i našla se u vodi sa plemenom.

Madhumala sa detetom iz izolovanog plemena Jaravi
Foto: Madhumala Chattopadhyay / Facebook
Madhumala sa detetom iz izolovanog plemena Jaravi

Do današnjeg dana, ovo se smatra da je jedan od nekoliko uspešnih kontakata sa plemenom sa ostvra Sentinel. Madhumala je od tada posetila pleme još jednom, a taj put je bio još uzbudljiviji jer su se čak popeli na njen brod kako bi uzeli kokose.