14. decembar  2018. 19.00  | Izvor: Tanjug

Na 16. Beogradskom festivalu igre nastupiće 16 trupa pod sloganom "Emocije"

BEOGRAD -

Ukupno 16 kompanija baleta i savremene igre iz 11 zemalja, sa 20 koreografskih komada i 25 sola i dueta, predstaviće se publici od 22. marta do 12. aprila u okviru 16. Beogradskog festivala igre čiji je slogan "Emocije".

Trupe stižu iz Grenobla, Liona, Antverpena, Rima, Barselone, Frankfurta, Štutgarta, Seula, Filadelfije, Tel Aviva, Montreala, Haga i Johanesburga.

Glavni program festivala odvijaće se u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu, a festivalu će prethoditi tradicionalna revija filmova "Dani igre u Kinoteci" od 25. do 29. januara, radionice, majstorski kursevi, izložbe i prezentacije.

moderni ples jpg

Pred zvanični početak festivala, 22. marta u Sava Centru gostuje jedan od najintrigantnijih savremenih koreografa i aktuelni direktor Kraljevskog flamanskog baleta, Sidi Larbi Šerkauji čija će trupa " Eastman " iz Antverpena izvesti " Fractus V " delo nastalo po narudžbini Teatra igre Pine Bauš iz Vupertala.

U ovom nagrađivanom komadu, na sceni se pojavljuje i sam autor.

Na istom mestu 24. marta biće svečano otvaranje festivala kada će se šesti put u Beogradu predstaviti Holandski teatar igre iz Haga.

Jedna od najcenjenijih evropskih trupa, ovoga puta će izvesti komade Pola Lajtfuta, Sol Leon i Marka Gekea.

Dan kasnije u Pozorištu na Terazijama nastupiće " Tie Break ", mlada lionska trupa, čiji igrači odavno sarađuju, a kreirali su oblik muzičke komedije inspirisan džezom i trenucima života u luksuznim odajama hotela.

Koreograf i igrač Pere Faura je za sebe osmislio komad "Bez igre, nema raja" koji će publika gledati 26. marta u Beogradskom dramskom pozorištu, a reč je koreografskom kolažu od stepovanja iz mjuzikla "Pevanje na kiši", disko plesa iz filma "Groznica subotnje večeri", do savremenog pokreta trupe Rosas ili baletske minijature "Smrt labuda".

Rimska trupa "Spellbound" i koreograf Mauro Astolfi predstaviće "Rosinijeve uvertire" 25. marta u Srpskom narodnom pozorištu, 27. marta u Beogradskom dramskom pozorištu i 28. marta u Narodnom pozorišteu u Vršcu.

Za poslednji nastup baletske zvezde Erika Gotjea, kreiran je komad "Poklon" ( Gift ) koji potpisuje poznati koreograf Icik Galili, a na programu je 28. marta u "Madlenianumu".

U istom pozorištu će 30. marta gostovati filadelfijska kompanija savremene igre "BalletX", a dan ranije najnovije naslove Kajetana Sota, Matjua Ninena i Jorme Elo gledaće Novosađani u Srpskom narodnom pozorištu.

Za 31. mart u Ateljeu 212 najavljena je produkcija Korzo teatra iz Haga sa jednim od poslednjih radova igračice i koreografa Dunje Jocić, koja je dobitnica nagrade "Vip poziva" za 2019. godinu.

Grupa gospodina Serana iz Barselone 1. aprila u Pozorištu na Terazijama izvešće multimedijalni performans "Ptičica", 2. aprila u Ateljeu 212 publika će gledati "Vrtešku" Rašida Uramdana, dok je 3. aprila u Beogradskom dramskom pozorištu na repertoaru "Korak" italijanske igračice i koreografa Ambre Senatore.

Nakon proslogodišnje nagrade "Jovan Ćirilov za korak dalje", kanadska umetnica Mari Šuinar vraća se na Beogradski festival igre (4. april, JDP) sa naslovom "Radikalna snaga", kompilacijom svojih najmarkantnijih sola i dueta sa kojima je pomerala granice savremene igre tokom poslednje dve decenije.

Vodeća umetnica južnokorejske scene Eun-Mi An gostuje prvi put u našem regionu, 6. aprila u Ateljeu 212, sa svojim novim komadom "Igra Severne Koreje", a 8. aprila u Sava Centru će nastupiti Kompanija Batševa na čijem čelu je Ohad Naharin.

Igračica i koreograf iz Johanesburga Dada Masilo 9. i 10. aprila u Pozorištu na Terazijama prvi put će gostovati u ovom regionu i to sa "Žizelom".

Kraj Beogradskog festivala igre obeležiće Dresden Frankfurt kompanija igre (Balet Frankfurt) i njen umetnički direktor Jakopo Godani koji gostuju 11. aprila u Sava Centru i 12. aprila u Srpskom narodnom pozorištu.

Beogradski festival igre podržavaju Ministarstvo kulture Srbije, Grad Beograd, ambasade i kulturni centri zemalja učesnica, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Grad Novi Sad, Delegacija EU u Srbiji.

Tagovi
Srodne vesti