Izmene Zakona o PIO

Ministarstvo rada i socijalne politike priprema Nacrt izmena Zakona o penzionom i socijalnom osiguranju.

Izvor: B92

Subota, 01.03.2008.

13:59

Default images

Skupština Srbije bi te izmene po hitnoj proceduri trebalo da usvoji do 1. aprila, najavila je državna sekretarka u tom ministarstvu Snežana Lakićević Stojačić. "Do 1. aprila moramo odlučiti na koji način ćemo valorizovati penzije i usklađivati ih sa porastom prosečne zarade i troškova života", izjavila je ona.

Lakićevićeva je podsetila da su se penzije do sada usklađivale tako što su, u konačnom obračunu, sa 87,5 odsto ulazila kretanja troškova života, a sa 12,5 odsto kretanja prosečne zarade.To međutim, nije odgovarajuća formula jer je uticala na to da penzije imaju tendenciju opadanja.

Ona je kazala da je cilj da se se ide ka povećanju procentualnog učesća kretanja prosečne zarade, čime bi se postepeno vraćala već oprobana "švajcarska formula" obračuna, koju je penzijski sistem u Srbiji napustio 2005.

Najavljujući i dalji rad na reformi penzijske administracije, državna sekretarka je kazala da je na poslednjem sastanku Saveta za penzionu reformu, kojim predsedava potpredsednik vlade Božidar Đelić, odlučeno da se krene u osnivanje Centralnog registra osiguranika i poslodavaca.

Cilj je da se na jednom mestu evidentiraju sve uplate doprinosa poslodavaca i da građanin u svakom trenutku može da dođe do informacije da li poslodavac poštuje tu svoju zakonsku obavezu.

"Postojaće jedno mesto na kome će građani moći da dobiju sve bitne podatke o poreskim obavezama, zdravstvenom i penzioniom osiguranju", kazala je Lakićević Stojačić.

U Srbiji trenutno živi 1,6 miliona penzionera koje finansira nesto vise od dva miliona zaposlenih. Zbog nesrazmernog odnosa, prikupljeni iznos doprinosa u PIO fondu nije dovoljan da se pokriju izdvajanja za penzije, pa država učestvuje u finansiranju sa oko 40 odsto.

Prema podacima PIO fonda, prosečna januarska penzija za korisnike iz kategorije zaposlenih je iznosila 16.080 dinara, za samostalne delatnosti 15.529, a za poljoprivednike 5.985 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: