Kipar: Zabrinjavajući potezi Prištine traže pažljiv nadzor

Portparol Vlade Kipra Prodromos Prodromou navodi da je njegova zemlja zabrinuta zbog poteza i odluka Prištine koje nisu u skladu sa Rezolucijom UN 1244 niti sa onim što je dogovoreno između EU i Kosova.

"Naš predsednik je na Evropskom savetu postavio pitanje pažljivog nadzora odnosa EU i Prštine, a u svetlu zabrinjavajućih događaja i odluka", izjavio je Prodromos Prodromou za Tanjug.

Portparol kiparske vlade navodi da je predsednik Kipra Nikos Anastasijades na sastanku lidera EU u Briselu postavio pitanje zabrinjavajućih poteza Prištine koji se odnose na uspostavljanje vojnih snaga i uvođenje tarifa na robu iz Srbije i BiH.

"Odluke nisu u skladu sa UN Rezolucijom i sa onim što je dogovoreno između EU i Kosova. Predsednik Anastasijades informisao je Evropski savet da je tokom nedavne posete Nikoziji predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo zabrinutost zbog namera Prištine da uspostavi vojne snage, bez regionalnog pristanka i uz kršenje odgovarajuće UN Rezolucije", izjavio je Prodromou.

Navodi da je kiparski predsednik EU liderima tokom prvog dana samita u Briselu predočio i probleme koji su nastli zbog uvođenja taksi Prištine na robu iz Srbije i BiH, a koje su, prema oceni Anastasijadesa, stvorile velike probleme za srpske građane na Kosovu.

"Važno je da su EU partneri pokazali interes za ovu temu i da je Visoka predstavnica Federika Mogerini dala uveravanja da će preduzeti određene mere", navodi portparol kiparske vlade za Tanjug.

"Jednostrani potezi škode opštoj situaciji"

Zvanična Nikozija naglašava da EU mora da pažljivo nadgleda situaciju u regionu, a svi partneri na Zapadnom Balkanu moraju da pokažu neophodnu političku volju i zrelost kako bi imali "dogovorene akcije, a ne samo jednostrane poteze" koji škode opštoj situaciji.

"Kipar posvećuje veliku pažnju onome što se dešava u regionu Zapadnog Balkana kao zbog svojih odnosa sa Srbijom tako i zbog činjenice da nismo mnogo udaljeni jedni od drugih", rekao je Prodromou u izjavi za Tanjug.

Visoka predstavnica Federika Mogerini je prema izvorima Tanjuga na sastanku EU lidera sinoć u Briselu ocenila da postoje problemi i da deli zabrinutost Kipra. Ona se pozvala i na zabrinutost generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga zbog transfomacije kosovskih bezbednosnih snaga.

Evropski diplomatski izvori navode za Tanjug da će se Mogerinijeva pitanjem prištinskih jednostranih akcija baviti i u ponedeljak za kad je zakazan sastanak Saveta za stablizaciju i pridruživanje EU Kosovo. Sastanku bi trebalo da prisustvuje i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво